Osztrák kormányalakítás: Alkudozás lassú ütemben

Majdnem egy hónap telt el a szeptember 29-i választások után, mire az eddigi nagykoalíció – a szociáldemokraták (SPÖ) és a néppárt (ÖVP) – vezetése leült egymással tárgyalni egy új kormány megalakításáról.

A győztes SPÖ már a választási kampányban is az eddigi partnerség folytatására jelentett be igényt, az ÖVP viszont szeretett volna olyan kabinetet összehozni, amely élén a párt elnöke, Michael Spindelegger áll kancellárként. Az eddigi külügyminiszternek és alkancellárnak elege volt a választók lemorzsolódását hozó második helyből, és abban is reménykedett, hogy a választási harcban maradandó sebeket ejtett a szocdemeken.

Werner Faymann  osztrák kancellár híveivel az első vasárnapi részeredmények után
Austrian Chancellor and leader of the Social Democratic Party (SPOe) Werner Faymann addresses supporters after first projections in the Austrian general election in Vienna September 29, 2013. REUTERS/Petr Josek (AUSTRIA - Tags: ELECTIONS POLITICS)

A politikai puhatolózásokból azonban kiderült, hogy a két párt egymásra van ítélve. Tárgyalási művészettel, zsarolások, adok-kapok sorozatával kell kialkudniuk kölcsönösen elfogadható egyezséget, az egyéb konstrukciók ugyanis nem reálisak. A vörösök és a feketék többnyire a parlamentben tanácskoznak, a delegációk 13-13 főből állnak, és nyolc témakörről tárgyalnak. A küldöttségekben miniszterek, tartományi vezetők és az Ausztriában változatlanul befolyásos szociális partnerek vesznek részt.

Elvben nincs időhatár, de a felek jelezték, karácsonyig szeretnének egyezségre jutni, és néhány nappal ezután felesküdni. Kényelmességről szó sem lehet, a fémipari dolgozók szakszervezete jövő keddre általános sztrájkot hirdetett, amit különösen nehéz kezelni, ha nincs döntő határozatokra kész új kormány. Jövő kedden alakul meg az új parlament is.

Ami a személyi kérdéseket illeti, a daganatos betegséggel küzdő, de munkaképes Barbara Prammer (SPÖ) parlamenti elnökségét senki sem vitatja. Új posztot kaphat az eddigi pénzügyminiszter, Maria Fekter (ÖVP), legalábbis Werner Faymann kancellár és SPÖ-elnök jelezte, nem szeretne a nagyhangú, túlságosan önjáró politikussal dolgozni. Spindelegger magának szánná a pénzügyminiszteri tárcát. Ez esetben a külügyben utódjaként az eddigi államtitkárt Reinhold Lopatkát emlegetik.

A koalíciós tárgyalásokon két olyan témacsomag van, amelyek körül kemény kompromisszumok várhatók. Az egyik az adó-, a másik az iskolai reform. Abban mindkét párt egyetért, hogy a bérek járulékait mérsékelni kell a versenyképesség megőrzése érdekében. Az SPÖ mielőbb nekilátna, az ÖVP ellenben megvárná a gazdasági növekedés beindulását. A Néppártnak a vagyonadó visszaállítása sem tetszik. A választás előtt harmincnál is több alkalommal tárgyaltak már arról, hogy a 10-14 éves gyermekek iskoláztatását egységesítsék, azaz mindenki gimnáziumba járhasson, ne a tovább tanulást megnehezítő „polgáriba”.

A koalíciós pártok iránt a választásokon azért mérséklődött a lelkesedés, mert a választók elunták a „lassú víz” politikáját, még ha jól élnek is. Reformra, modernségre vágynak, ami még várat magára.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.