Vad gerinc nélkül

„Lindner asszonynak sohasem lesz gerincsérve, ahhoz ugyanis gerincre lenne szüksége.” Az ismert osztrák televíziós műsorvezető, Dieter Chmelar fogalmazott ilyen keményen egykori főnökéről, akit volt alkalma évtizedeken át meg- és kiismerni.

Az Innsbruckban felnőtt, művészettörténetet, színháztörténetet és filozófiát tanult Monika Lindner egész élete az osztrák közszolgálati rádió- és tévétársasághoz, az ORF-hez kötődött: külsős szerkesztőként kezdte, majd az alsó-ausztriai körzeti stúdió, 2002-ben az ORF intendánsa lett. 

Amikor 2006-ban véget ért az Európa-szerte bírált kormánykoalíció a Néppárt (ÖVP) és a jobboldali radikális Szabadságpárt (FPÖ) között, Lindner is távozni kényszerült. A ma 69 esztendős ex-tévés sikereibe mindig belejátszott, hogy nagyon szoros kapcsolatot ápolt a Néppárttal, elsősorban annak királycsinálójaként emlegetett alsó-ausztriai tartományi főnökével, Erwin Pröllel. – Mindig ő akart a férjem második asszonya lenni – jegyezte meg epésen Pröll neje. Az ÖVP nem feledkezett meg a lojális Lindnerről: a Raiffeisen bank médiavállalkozásaihoz került, így 2009–2012 között a Magyarországon is aktív reklámügynökség, az Epademia vezetője lett. Közben megkínálták az osztrák Vöröskereszt alelnöki posztjával, majd az osztrák segélyszervezetek nemzetközi vezetése is az ölébe hullott.

Monika Lindner még ORF-intendánsként
Monika Lindner még ORF-intendánsként

Lindnert idén júliusban fedezte fel Frank Stronach osztrák-kanadai milliárdos. A politikába beszállt dúsgazdag üzletembert lenyűgözte, hogy a hölgy milyen ékesszólóan méltatta őt és politikáját egy bécsi rendezvényen. A pártépítésen fáradozó milliárdos rögtön ajánlatot tett Lindnernek, hogy pártjához csatlakozva fogadjon el parlamenti mandátumot.

Lindnernek tetszett a gáláns ötlet. Állítólag néppárti nyomásra csak akkor kezdett kihátrálni, amikor a Stronach-párt szóvivője azzal kérkedett: az ORF volt főnöke lesz az, aki a kampányban az ÖVP-t sem fogja kímélni. A szeptember végi választásokon a Team Stronach a várakozások alatt szerepelt, de így is tizenegy mandátumhoz jutott. Lindner hosszú ködösítés után úgy fogadta el a mandátumot, hogy nem ül be a Stronach-féle frakcióba. Független – vagy ahogy errefelé mondják – vad képviselőként kíván működni a következő öt évben.

Hogy ez a csel mennyire tisztességtelen, arra igazából akkor jött rá a közvélemény, amikor kiderült: a képviselő asszony 8300 eurót húz majd havonta, s ha ehhez különböző címen folyósított nyugdíjait is hozzáadják, akkor havonta több mint 18 300 eurós apanázsa lesz. Lindnert az sem zavarja, hogy független képviselőként a különböző parlamenti bizottságok munkájában sem vehet majd részt. – Nem baj, én majd egész Ausztria érdekeit fogom képviselni – hárította a kritikákat magabiztosan az új képviselő, akit immár Moneyka Lindnerként emleget az egyik osztrák hetilap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.