Új helyre költöznek a Snowden-leleplezések

Újabb internetmilliárdos, Pierre Omidyar, az eBay online aukciós oldal alapítója és elnöke száll be a médiaüzletbe az Amazon-vezér után. A nagy visszhangot kiváltó sztorik már az indulásnál garantáltak: a csapat tagja lesz Glenn Greenwald is, aki megszellőztette az Edward Snowden által átadott titkos dokumentumokat.

Újabb internetmilliárdos száll be a médiaüzletbe az Amazon-vezér után. Pierre Omidyar (képünkön), az eBay online aukciós oldal alapítója és elnöke közölte: Glenn Greenwalddal és Laura Poitrasszal, valamint Jeremy Scahill-lel, a The Nation munkatársával közösen alapítanak internetes hírportált.

A nagy visszhangot kiváltó sztorik már az indulásnál garantáltak: Greenwald és Poitras az a két újságíró, aki az Edward Snowden által átadott, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) szervereiről letöltött titkos dokumentumokat feldolgozza. Az ő cikkeik világítottak rá az amerikai hatóságok titkos adatgyűjtési gyakorlatára, világszerte felháborodást keltve. (Múlt héten derült ki, hogy Greenwald otthagyja a The Guardiant, de akkor még nem lehetett tudni, hová készül.)

A 46 éves, Párizsban született iráni-amerikai Omidyar szülei tudósok. Már gyermekkorában érdekelte a számítástechnika és a programozás. Később a neves Tufts egyetemen szerzett mérnöki diplomát. 1995-ben alapította meg az eBayt, amelynek ma is ő az elnöke, de a mindennapi irányítást már több mint egy évtizede nem ő végzi. Vagyonát 8,7 milliárd dollárra becsülik. Sokat költ jótékony célra, igaz, ezt a kifejezést nem szereti, mert szerinte rossz a csengése. Az adományok nagy része elveszik, ezen a téren is a hatékonyabb, nem megszokott megoldásokat keresi.

Az újságírás jövője már régóta érdekli: három éve megalapította a Honolulu Civil Beat nevű online hírportált. Omidyar feleségével Hawaiin él, és úgy látja, egyre kevesebb az újságíró, és visszaszorul a minőségi újságírás az államban. A The Washington Post (WP) szerint az oldal indításában tevékeny szerepet vállalt az egyébként szerény eBay-milliárdos. Papucsban és farmerban járt be az irodába, s ő maga is részt vett például a szerkesztőségi rendszer programozásában.

Munkatársai szerint nem lehet tudni, milyen politikai nézeteket vall. Csak az biztos, hogy kiáll a kormányzat átláthatóságáért, és főként a Snowden-féle kiszivárogtatások óta úgy érzi, hogy veszélyben van a sajtó szabadsága. Már a Snowden-ügy előtt is aggódott, amikor kiderült: az amerikai hatóságok egyes kiszivárgott hírek forrása után nyomozva újságírókat hallgattak le. Az is aggasztja, hogy a kiszivárogtatók ellen egyre gyakrabban alkalmazzák a kémkedés elleni törvényt.

Omidyar elmondta, hogy a nyáron felmerült, hogy megveszi a WP-t, de az végül Jeff Bezos Amazon-vezéré lett. Ekkor gondolkodott el azon, hogy inkább felépítene egy általa elképzelt médiavállalatot az alapoktól. Terveiről még keveset tudni, csak annyi biztos, hogy általános hírportált tervez, amely a sporttól kezdve a kultúrán át mindenről tudósít, „amit csak a közönség megkövetel”.

Nem akar réteglapot, mert az a célja, hogy az átlagolvasókból „érdeklődő állampolgárok” váljanak. Független, elkötelezett oknyomozó újságírókat akar összegyűjteni, akik egyéni hangon írnak, a közösségi médiában pedig éppen ezért tömegek „követik” őket. Az új weboldalnak az lesz a célja, hogy ezeknek az újságíróknak minden segítséget megadjon a munkához: technikai hátteret, kutatóasszisztenseket, profi szerkesztőket és felkészült jogászcsapatot.

Utóbbi azért is fontos lesz, mert Greenwald és Poitras még nem ért az Edward Snowdentől kapott anyagok feldolgozásának a végére. Számos komoly leleplezés várható még az amerikai hatóságok működéséről, s ezek feltehetően Omidyar új weboldalán jelennek majd meg. A profitot pedig teljes mértékben visszaforgatják az újságírásba – írja a Huffington Post. Arról, hogy mennyit költ a projektre, Omidyar csak annyit mondott: a WP-re 250 millió dollárt szánt, és körülbelül ez lesz az alapja az új vállalkozásnak is.

Omidyar nem az első milliárdos, aki beszáll a médiaüzletbe. A hirdetési modell összeomlása miatt évek óta válságban lévő nyomtatott sajtóba fektetett be Bezos a The Washington Post megvásárlásával. A bostoni pénzügyi mágnás, John Henry augusztusban vette meg a szintén küszködő Boston Globe-ot. A milliárdos befektető, Warren Buffet pedig 63 napi- és hetilapot vásárolt meg tavaly.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.