Harminc nap, 70 millió adat

Diplomáciai perpatvart okozhat Franciaország és az Egyesült Államok között az a sajtóértesülés, amely szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) francia állampolgárokról is aktívan gyűjtött információt. A Le Monde című párizsi napilap által közzétett hír szóba került John Kerry amerikai külügyminiszter tegnapi párizsi megbeszélésein is, bár ezek fő témája eredetileg a szíriai helyzet volt. Az NSA egykori külsős munkatársa, a most egyéves ideiglenes tartózkodási engedéllyel Moszkvában élő Edward Snowden által kiszivárogtatott adatokon alapuló beszámoló ugyanis –mint Manuel Valls francia belügyminiszter fogalmazott – sokkoló. Olyannyira, hogy tegnap be is kérették a párizsi külügyminisztériumba az amerikai nagykövetet – jelentette be a tárca vezetője, Laurent Fabius.

A Le Monde értesülése szerint a 2012. december 10. és 2013. január 8. közötti harminc napban 70,3 millió francia telefonbeszélgetést rögzített és szöveges üzenetek millióit fogta el az NSA. A lehallgatásokat különböző módszerekkel, például telefonszámok vagy bizonyos kulcsszavak alapján folytatták, és a megfigyeltek között a terroristagyanús személyek mellett voltak üzletemberek, politikusok és állami hivatalnokok is. Az nem derül ki a cikkből, hogy csak a beszélgetések és üzenetek adatait – vagyis azt, hogy ki kivel és mikor lépett kapcsolatba –vagy a tartalmukat is tárolták-e.

A Franciaországban megszerzett információtömeg valószínűleg csepp a tengerben: a Le Monde szerint az NSA a február 8. és március 8. között világszerte 124,8 milliárd adatot gyűjtött össze telefonbeszélgetésekről és 97,1 milliárdot az interneten zajló kommunikációról. Mint a Der Spiegel című német hetilap megírta, az NSA feltörte például a volt mexikói elnök, Felipe Calderón elektronikus postafiókját is, az pedig még a nyáron derült ki, hogy Dilma Roussef brazil államfő után is kémkedett. A Le Monde szerint Európában csak két olyan ország van – Nagy-Britannia és Németország –, ahol az amerikaiak több adatot gyűjthettek, mint Franciaországban.

Miután az idén júliusban a Der Spiegel és a The Guardian című brit napilap közölte a Snowden által megszellőztetett első értesüléseket az NSA lehallgatási programjáról, a francia ügyészség is vizsgálatot indított. Sőt Párizst már júniusban figyelmeztették, s noha határozottan léptek fel, úgy látszik, nem mentek eléggé messzire –mondta most Fabius. Szerinte „sürgősen be kell biztosítani, hogy ne ismétlődhessen meg ez a gyakorlat”. Manuel Valls „teljességgel elfogadhatatlannak” nevezte, hogy egy szövetségese Franciaország vagy más európai államok ellen kémkedjen.

 

Tüntetés az NSA ellen és Edward Snowden mellett. Világszerte tiltakoznak
Tüntetés az NSA ellen és Edward Snowden mellett. Világszerte tiltakoznak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.