A nagykoalíció ára a minimálbér

Minden út nagykoalícióhoz vezet Németországban. Miután a konzervatív CDU/CSU pártszövetség elnöksége pénteken már hozzájárult, hogy kormányalakítási tárgyalásokat folytassanak a szociáldemokratákkal, vasárnap az SPD „kis kongresszusa” is kénytelen-kelletlen a beleegyezését adta.

A 229 delegált 86 százaléka támogatta a pártvezetés javaslatát –egyben elfogadtak egy tízpontos követeléslistát, amelyet a tárgyalásokon érvényesíteni szeretnének. Az már most biztosnak látszik, hogy Németországban bevezetik a törvényileg minden szakmára előírt egységes minimálbért, amelynek összege órában meghatározva 8,5 euró (mintegy 2500 forint) lesz.

Sigmar Gabriel SPD-pártelnök a legendás előd, Willy Brandt szobra előtt
Sigmar Gabriel SPD-pártelnök a vasárnapi tanácskozás eredményeiről számol be a sajtónak

Ez volt az SPD központi választási ígérete, és vagy ezerszer elmondták, hogy Európa legerősebb gazdasága nem épülhet megélhetést nem biztosító alacsony bérekre. A konzervatív pártszövetség, a bajor CSU elnöke talán taktikai hibát is elkövetett, amikor nyilvánosan támogathatónak nevezte a baloldali követelést. A CDU tőkebarát platformjai morognak, szerintük a terv bizonyos szakmákban és főleg a keletnémet tartományokban munkahelyek elvesztésével járhat.

Az SPD azonban ragaszkodik hozzá, hogy a volt NDK területén is mindenki megkapja óránként a 8,5 eurót. A minimálbérért cserébe az SPD még a tárgyalások megkezdése előtt beáldozta a legmagasabb adókulcs emelését, ami meg is osztotta a pártot. A Frankfurter Allgemeine Zeitung dokumentuma szerint a lista első négy pontja foglalkozik a szociális kérdésekkel, például az öregkori szegénység elleni küzdelemmel vagy a nemek közti egyenlőséggel a bérezés és a munkahelyi előrejutás terén.

A párt elvárja, hogy több pénz jusson az önkormányzatoknak, valamint az oktatásügyre és infrastruktúrára. A kettős állampolgárság engedélyezését a bevándorlók érdekében követelik. Jelenleg német útlevelet csak az kaphat, aki előbb bizonyítja, hogy addigi állampolgárságáról lemondott. A törökök körében az SPD megítélése nagyot javulna, ha ezen változtatni tudnának – márpedig a CDU és a Zöldek közötti eredménytelen előzetes koalíciós tárgyalásokon Angela Merkelék késznek mutatkoztak az állampolgársági reformra.

A szociáldemokrata párt baloldalának szól, hogy a tízpontos listán a tranzakciós adó bevezetését is követelik a tőzsdei üzletekre, vagyis ott a spekulációt kívánják megsarcolni. Végül az egyoldalú megszorító politika ellensúlyozására uniós növekedési tervet követelnek. A Süddeutsche Zeitung gyors értékelése szerint a pontok között nincs olyan, amivel a többség egyet ne értene, ráadásul a baloldali napilap szerint a CDU-nak nincs is jelenleg tízpontos követelési listája. A konzervatívok jól felépített program helyett Merkel páratlan népszerűségében bíznak, és ez eddig kifizetődő is volt.

Az SPD számára éppen ezért volt olyan nehéz a voksolás óta elmúlt négy hét. A gyenge választási eredmény még mindig fáj a párt tagságának, és senki sem vágyik arra, hogy 2005 után ismét Merkel hatalmát biztosítsák juniorpartnerként. Annak ugyanis a párt történetének legrosszabb választási szereplése lett a vége. Ráadásul az erőviszonyok is kedvezőtlenek: a CDU 41 százalékot ért el, míg az SPD alig 26-ot.

Megfigyelők szerint a korábban politikai szerencsejátékosnak tartott baloldali pártelnök, Sigmar Gabriel ügyességének köszönhető, hogy a héten elkezdődhetnek a koalíciós tárgyalások. A Spiegel figyelemre méltó átalakulásként írja le a politikus taktikai húzásait, amelyek a választások estéjén egy Merkelnek küldött gratuláló SMS-sel vették kezdetüket. Gabriel előbb pártján belül utat engedett a nagykoalícióval szembeni ellenérzéseknek, és a kis kongresszus engedélyét kérte még a puhatolózó tárgyalások lefolytatására is.

A három előzetes egyeztetés nem is volt konfliktusoktól mentes a CDU és az SPD között, de végül Gabriel elérte, hogy a szociáldemokraták korábban megosztott elnöksége egységesen javasolja a vasárnapi küldöttgyűlésnek a hivatalos tárgyalások megkezdését. A pártelnök ahhoz is ragaszkodik, hogy az SPD közel félmilliós tagsága mondja ki a végső szót a koalícióról. Kockázatos játéknak tűnik, de az eddigi kanyarokat Gabriel bravúrral vette. Az SPD a követeléseivel ügyesen kommunikálja, hogy számukra a tartalom a fontos. A minisztériumok elosztása még komoly konfliktusokat hozhat, a legnagyobb csata a pénzügyi tárcáért folyik majd.

Rendezik soraikat a német Zöldek

A választási kudarc után próbálják rendezni soraikat a német Zöldek. Hétvégi kongresszusukon a párt társelnökévé választották Simone Petert, és vereségszámba menő 70 százalékos támogatással megerősítették elnöki posztján Cem Özdemirt. A felszólalók komoly kritikával illették a párt most hátrébb lépő hangadóit, akik egy balos, a saját szavazótábor számára adóemelést ígérő kampánnyal messze elmaradtak a várakozásoktól. Megfigyelők szerint a Zöldek a következő években ennek ellenére a balszélre tarthatnak. A pártot két csoportra osztják, és a jelek szerint az egyensúlyuk megváltozott: a reálpolitikát folytatók kisebbségbe kerültek a fundamentalistákkal szemben. (G. M.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.