Veszélyes küldetésben

Imádja a Közel-Keletet, folyékonyan beszél arabul és kiváló szervező hírében áll – az AFP így jellemzi a holland Sigrid Kaagot, aki nemzetközi pályafutása talán legveszélyesebb küldetésére készül. Ő lesz a szíriai vegyi fegyverek felkutatását és megsemmisítését végző csapat vezetője.

Imádja a Közel-Keletet, folyékonyan beszél arabul és kiváló szervező hírében áll – az AFP így jellemzi a holland Sigrid Kaagot, aki nemzetközi pályafutása talán legveszélyesebb küldetésére készül.

Sigrid Kaagot
FOTÓ: REUTERS MOHAMED AZAKIR

A jelenleg az ENSZ Fejlesztési Programját (UNDP) New Yorkból irányító 52 éves diplomata lesz a szíriai vegyi fegyverek felkutatását és megsemmisítését végző csapat vezetője. Damaszkuszba költözve mintegy százfős stábot fog irányítani a polgárháború dúlta országban: az ENSZ munkatársai mellett hozzá tartoznak majd az egy héttel ezelőtt Nobel-békedíjjal kitüntetett Vegyifegyver-tilalmi Szervezet, a hágai székhelyű OPCW szakemberei is.

Modern stílusú menedzser, többször bizonyította, hogy tud embereket vezetni és azt nem tekintélyelvű stílusban teszi – nyilatkozta az AFP-nek Kaag egyik volt munkatársa. Szíria mindenesetre nem ismeretlen terep a négygyermekes családanya számára, aki egy palesztin diplomata felesége. Az ENSZ egyik segélyszervezeténél dolgozott, az UNRWA jeruzsálemi kirendeltségén a megszállt területeken, továbbá Szíriában, Libanonban és Jordániában élő palesztin menekültek támogatásával foglalkozott.

A terep és a szociokulturális környezet ismerete mellett remek kapcsolatokkal rendelkezik az ENSZ New York-i központjában, valamint az arab országok vezetői körében – egyenrangú félnek tekintik, ami abban a világban komoly fegyvertény egy (nyugati) nő számára. Kaag lassan húsz éve dolgozik az ENSZ-nél, előtte a holland külügyminisztériumnál, illetve egy ideig elemzőként, az angol–holland olajipari óriásnál, a Shellnél volt állásban.

Az AD holland napilap szerint a vegyifegyver-megsemmisítők főnöke egyszer már találkozott Bassár al-Aszad szíriai elnök feleségével, Aszmával. Ez öt évvel ezelőtt történt, s akkor Kaag éppen a UNICEF-nél töltött be vezető pozíciót. Magáról nem szívesen beszél a közel-keleti tanulmányait részben Kairóban végzett, nemzetközi kapcsolatokból Oxfordban és Exeterben is master fokozatot elnyert diplomata.

 – Utazz sokat, gyűjts tapasztalatokat, ne add fel az első kudarc után, hanem próbáld meg újra – idézték egy korábbi interjúját a holland lapok. Férjét, Anisz al-Kvakot – aki korábban a Palesztin Nemzeti Hatóság berni nagykövete volt – még Palesztinában ismerte meg, a férfi akkoriban egy árnyékminiszter posztját töltötte be. A házasságból két lány és két fiú született, Kaag szerint férje kulcsszerepet tölt be a család összetartásában. Bár a hegymászást, síelést és a jógát kedvelő Sigrid nem hallgatta el, hogy a munkahelyéhez hasonlóan otthon is szereti a rendet és szervezettséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.