Gumibottal a cigánysorra

Talán mégsem lehet egy súlyos törvénysértést a szőnyeg alá söpörni, még ha romák is a sértettek – sóhajtott a telefonba Milan Hudák.

A harmincéves szociális munkás is súlyos sérüléseket szenvedett abban a kommandós akcióban, amelyet még június végén hajtottak végre a Kassához közeli Szepsihez (Moldava nad Bodvou) tartozó Bodolló (Budulov) cigánysorán. Szemtanúk szerint nem sokkal később több személyt kéz- és bordatöréssel, fejsérülésekkel, várandós asszonyokat és kisgyermekeket pedig sokkos állapotban szállítottak kórházba.

– Se szó, se beszéd betörték az ajtót, ledöntötték a tévét abban a putriban, ahol éppen véletlenül tartózkodtam, gumibottal ütöttek mindenkit, valamivel lefújtak mindannyiunkat, amitől a gyermekek elájultak – emlékezett vissza a fiatalember. A többi kárvallott is hasonló vallomást tett. Ennek ellenére a belügyminisztérium ellenőrzése nem észlelt túlkapásokat.

Hosszas vita után ugyanígy vélekedett a pozsonyi parlament kisebbségügyi és emberi jogi bizottsága is, amelynek kormánypárti többsége leszavazta azt az ellenzéki indítványt, hogy az ügyet a képviselőház vitassa meg. Jana Dubovcová ombudsman tényfeltáró jelentését az ellenzék megrendelésének eleget tevő elfogult irománynak minősítette Robert Kalinák, a belügyi tárca vezetője, aki szerint a rendőrség bűnözőket keresett, méghozzá megfelelő módon.

– Az egész jajveszékelés pedig csak kormányellenes hisztéria –bizonygatta a testület ülésén, amelyen az is kiderült, hogy a kommandósok elfelejtettek videofelvételeket készíteni a rajtaütésről. Mégsem sikerült eltussolni az ügyet. Kinevezése óta először a sarkára állt Peter Pollák, a Fico-kabinetnek eddig rendszerint csupán hajbókoló romaügyi kormánybiztos, aki értesüléseink szerint az Európai Roma Jogok Központjától, valamint Navi Pillaytól, az ENSZ emberi jogi főbiztosától kért és kapott támogatást. Feltehetően ennek eredményeként az elmúlt hét végén Jaromír Ciznár, Szlovákia legfőbb ügyésze bekérette a fiókok mélyére süllyesztett dokumentumokat, az ombudsman jelentését is.

Egyúttal alapos és elfogulatlan vizsgálatot ígért. Megbízott kollégáinak nem kell sokat és sokáig kutakodni, mert az emberjogi szervezetek és az újságírók már minden fontos tényt felgöngyölítettek. A történet június 26-án kezdődött, amikor a szepsi és a környékbeli cigányok a szociális munkásokkal együtt a környék lomtalanításának befejezését ünnepelték. Éjféltájt rendőrjárőrök érkeztek, akik felszólították őket, hogy csendesebben vígadjanak. Két kapatos férfi vitába szállt velük, egyesek szerint ők, mások állítása alapján viszont gyerekek kővel dobálták meg a gépkocsijukat, az egyik rendőr állítólag kisebb sérülést szenvedett.

Két fiatalt azonnal előállítottak. Másnap a tizennégy éves Leonardót elengedték, Ernőt, a társát viszont garázdaság és lopások miatt vizsgálati fogságba helyzeték. Néhány hét múlva derült ki, hogy az illetőt valakivel összetévesztették, mert a foglyuk szellemi fogyatékos, nemrég került haza a gyógykezelésből. Két nappal az éjszakai incidens után hatvan kommandós zárta körbe viskókat, felszólítás nélkül ütöttek-vertek mindenkit, aki az útjukba került. Ajtókat, ablakokat törtek be, bútorokat tettek tönkre.

 – Tőlem a személyi igazolványomat kérték. Nyúltam a fiókba, mire gumibottal nekem estek, majd összerugdaltak. A fiam éjjel elvitt a szepsi ügyeletre, ahol néhány kék folton kívül más rendellenességet nem találtak. Fájdalmaim csak nem múltak el, ezért másnap a kassai baleseti sebészetre mentünk, ahol bordatörést és belső vérzést állapítottak meg, s azonnal ottfogtak. Lehetnek köztünk bűnözők, de emiatt ne minden itteni romát büntessenek, s félemlítsenek meg – nyilatkozta Róbert Rybár. Most a legfőbb ügyészen a sor, hogy megtegye a szükséges intézkedéseket.

Az itt lakók többsége munkanélküli, szinte senki sem fizeti a rezsit
Kassa, Szlovákia, Romák
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.