Leonarda a politika áldozata lett

Amikor a 15 éves Leonarda Dibranit az iskolabuszról szedték le Kelet-Franciaországban a rendőrök, még nem sejtette, hogy aznap délután már Koszovóban találja magát. A hatóságok nem teketóriáztak: összegyűjtötték a hatgyermekes roma család tagjait, és a strasbourgi repülőtéren felrakták őket a Pristinába tartó gépre.

A Dibrani család ezzel a reflektorfénybe került. A nemzetgyűlésben az ő kitoloncolásukról vitáznak a politikusok, Párizsban több ezer gimnazista tüntetett csütörtökön Manuel Valls belügyminiszter lemondását követelve – Leonarda pedig telefoninterjúkat ad a francia médiának. Nem érzi magát otthon Mitrovicában, a szerbek és albánok között megosztott városban, amelyet már kilenc évvel ezelőtt elhagytak. Öt éve éltek Franciaországban, ő és a testvérei is ott jártak iskolába.

A kiutasítási határozat ellen többször fellebbeztek Dibraniék. A menekültstátuszt nem kapták meg, ezért döntöttek végül a hazaküldésükről. Kétszeri halasztás után következett a végrehajtás: az apát már a hét elején kizsuppolták az országból. A rendőrök szerda reggel megjelentek az anyát és a gyermekeket elszállásoló fogadóközpontban, Leonardát azonban nem találták ott. Egy barátnőjénél töltötte az éjszakát, hogy le ne késse a buszt, amellyel osztálykirándulásra mentek. A rendőröknek telefonon sikerült elérniük az egyik kísérő tanárt, akit némi vita után rávettek, hogy állítsa meg a buszt.

„Nagyon szégyelltem magam, mert jött a rendőrség, és az osztálytársaim kérdezgették, hogy mi történt, elloptam-e valamit” – idézte fel a lány Mitrovicából, a France Inter rádiónak nyilatkozva. Szörnyen érzi magát, amiért otthagyta a barátait, az iskolát, az egész eddigi életét. Szeretne visszatérni Franciaországba, hogy befejezze a tanulmányait, és „hogy jövője legyen”.

Az országos felzúdulást kiváltó ügyben gyorsan megszólalt Jean-Marc Ayrault szocialista miniszterelnök is. Közigazgatási vizsgálatot rendelt el a kitoloncolás körülményeiről, és a parlamentben kijelentette: „Ha hiba történt, a kiutasítási határozatot megsemmisítjük, és a család visszatérhet, hogy kivizsgáljuk a helyzetét, összhangban a jogrendszerünkkel, az elveinkkel és az értékeinkkel”. Sie tett hozzátenni, hogy a gyermekeknek az iskolán belül védelmet kellene élvezniük. Francois Baroin, az előző, jobboldali kormány minisztere ellenben úgy vélte, hogy ha a Dibrani famíliát visszaengedik Franciaországba, Manuel Vallsnak automatikusan le kell mondania.

Mindenki őrizze meg a hidegvérét: ezt kérte a belügyminiszter, aki szerint a jogszabályokat ezúttal is tiszteletben tartották. Más kérdés, hogy amikor Valls a múlt hónapban azt fejtegette, hogy a kelet-európai romák nem is akarnak beilleszkedni, ezért nincs más megoldás, mint hazatoloncolni őket, egy felmérés szerint a franciák 77 százaléka egyetértett vele. Manuel Valls kijelentéseit ugyanakkor nemcsak a baloldalon, hanem még a kormányon belül is többen bírálták; a végén Francois Hollande köztársasági elnöknek kellett megkérnie a minisztereit, hogy hagyják abba a nyílt vitát a romák integrációjáról. Az illegális cigánytelepek felszámolását mindenesetre a jelenlegi, szocialista kabinet is folytatja.

Bonyolítja a Franciaországban immár Leonarda-ügyként emlegetett esetet, hogy a családfő, Resat Dibrani erőszakos férfi hírében áll, aki rendszeresen verte a saját gyermekeit. Az Oktatás Határok Nélkül Hálózat (RESF) jogvédő szervezet viszont azzal érvelt: „Sosem állítottuk, hogy Resat Dibrani mintaapa lenne. Ha beigazolódnak az erőszakosságáról szóló értesülések, ez csak még botrányosabbá teszi a »családi újraegyesítést« Koszovóban”.

Leonarda Dibrani a mitrovicai lakásukban. Franciaországot tekinti az otthonának
Leonarda Dibrani a mitrovicai lakásukban. Franciaországot tekinti az otthonának
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.