Kényszervakáció hallgatóknak

– A második világháború óta nem érte ekkora kár az Athéni Egyetemet. A bezárás több mint harminc évvel visszavet bennünket – mondta lapunknak Tomasz Szfikopulosz rektorhelyettes. Görögország legrégibb egyeteme a megszorítások áldozata lett: az állami szektor karcsúsítása miatt ötszáz alkalmazottat kell kirúgnia (könyvtárosokat, titkárnőket, bérszámfejtőket, biztonsági őröket stb.), nélkülük viszont működésképtelenné válik az intézmény. Az adminisztratív személyzet sztrájkba lépett, a hallgatókat zárt kapuk várják.

Nyílt levelet írt Antonisz Szamarasz kormányfőnek az Athéni Egyetem rektora. Teodoszisz Pelegrinisz megkongatta a vészharangot: „Miután bejelentették, hogy ilyen sok munkatársat kell elmozdítani, az egyetem történetének legnagyobb válságát éli.” Szükséghelyzetről beszélt a rektorhelyettes is. – Az állami támogatást már a felére csökkentették az elmúlt négy évben. Most pedig az adminisztratív személyzet negyven százalékától kellene hirtelen megválnunk. Így tényleg nem tudunk tovább működni – közölte Szfikopulosz.

Koncertet rendeztek az Athéni Egyetem előtt szolidaritásból a sztrájkoló alkalmazottakkal
Koncertet rendeztek az Athéni Egyetem előtt szolidaritásból a sztrájkoló alkalmazottakkal

Súlyos működési zavarokat okoz más egyetemeken is az athéni kormány döntése, amelyet pedig éppen azért hoztak, hogy Görögország kilábaljon a gazdasági krízisből. A két, összesen 240 milliárd eurós mentőcsomagot jóváhagyó trojka (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, Nemzetközi Valutaalap) egyik fő követelése a túlburjánzó állami szféra leépítése. A görögöknek vállalniuk kellett, hogy már ez év végéig 25 ezer közalkalmazottat „mobilitási tartalékba” helyeznek át: ott egy évig a fizetésük 75 százalékát kapják, és ha nem találnak máshol állami állást, elbocsátják őket.

– A görög kormány intézkedése katasztrofális az egyetemekre és az egész közoktatásra nézve. Az állami finanszírozás 55 százalékos csökkentését még túléltük, az intézmény szívét és lelkét alkotó munkatársak kirúgását azonban nem tudjuk elviselni – válaszolta a Népszabadság érdeklődésére Jannisz Milopulosz, a szaloniki Arisztotelész Egyetem rektora. Ők még nem zártak be (több egyetem már igen), de az adminisztráción dolgozók sztrájkja súlyos fennakadásokat okoz.

Jogi lépéseket is tettek a görög egyetemek rektorai a kormány döntése ellen, mert alkotmányellenesnek tartják. Mint Milopulosz hangsúlyozta, már csak az igazságügyi rendszerben bízhatnak, illetve abban, hogy a kabinet ráébred: a válságból kivezető egyetlen út az oktatás fejlesztése.

– A leépítéseknél a kormány olyan követelményeket alkalmaz, amelyekkel gyakorlatilag véletlenszerűen választják ki, hogy kinek kell távoznia az egyetemről. Így kulcsfontosságú posztokon dolgozókat is elveszítünk – mondta Tomasz Szfikopulosz. Az Athéni Egyetemnek négy hatalmas épületegyüttesben kell működtetnie (egyebek mellett) nyolc könyvtárat és 174 laboratóriumot, valamint 66 egyetemi klinikát.

Az összeomlás szélére sodorta a kormány az egyetemeket az Egyetemi Tanárok Egyesületeinek Szövetsége (POSDEP) szerint. Az elnökük, Sztatisz Efsztatopulosz szintén Szamarasz görög kormányfőhöz intézett kétségbeesett levelet, amelyben úgy érvelt: „Még ha elfogadjuk is, hogy túl sok a munkatárs, nem tudunk egyik napról a másikra negyven százalékkal kevesebb emberrel működni.”

– Kötélhúzás ez az Athéni Egyetem és a hatalom között. A rektor nem volt hajlandó az elbocsátásokról tárgyalni a kormánnyal, ezek után jelentették be a váratlanul magas, ötszázas számot – magyarázta lapunknak Eugénia Burnova, az Athéni Egyetem kuratóriumának tagja, a POSDEP volt főtitkára. Napi kapcsolatban áll az oktatási minisztériummal, ahol azt mondták neki, hogy tárgyalni már túl késő.

Fogalma sincs, meddig tart az adminisztratív személyzet munkabeszüntetése; nem túl biztató jel, hogy a kormány megmakacsolta magát. Burnova sietett hozzáfűzni: – Mindent megteszünk, hogy a hallgatók ne veszítsék el ezt a félévet. Most még van rá esély.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.