Ingyenjeggyel sem csábító a hazautazás

A tudósítások a London egyik legelegánsabb sugárútját elözönlő román kéregetőkkel ijesztgetik a briteket. Hiába kaptak már többször is ingyen – persze csak egy útra szóló – repülő- vagy buszjegyet, a jövedelem reményében mindannyiszor visszatértek.

Vendégmunkások újabb hullámával riogatja a brit közvéleményt a sajtó, így az elmúlt napokban ismét felvetődött az EU-tagállamokból érkező munkaerő szabályozásának kérdése. Különösen a centrumtól jobbra lévő lapok – leginkább a The Daily Mail – írnak rendszeresen arról, hogy az év végétől zöld utat kapó bolgár és román munkavállalók tízezrével kerekednek majd fel, és próbálnak szerencsét a szigetországban. A hangulatot csak tovább rontják az ismétlődő tudósítások, amelyek a London egyik legelegánsabb sugárútját, a Park Lane-t elözönlő román kéregetőkkel foglalkoznak. Hiába kaptak már többször is ingyen – persze csak egy útra szóló – repülő- vagy buszjegyet, a hazai lehetőségeiket többszörösen felülmúló jövedelem reményében mindannyiszor visszatértek.

Iain Duncan Smith munka- és nyugdíjügyi miniszter többek között Németországgal és Dániával keres szövetséget, hogy Brüsszelben elérje: az EU-ból érkező új munkaerő ne legyen azonnal jogosult a különféle szociális segélyekre, például a munkakeresőknek járó támogatásra és a lakhatási hozzájárulásra. Mint erre a The Sunday Times emlékeztetett, a Konzervatív Párt volt vezetője a jóléti segélyekkel kapcsolatban hosszabb ideje vitában áll Andor Lászlóval, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős EU-biztossal. Olyannyira, hogy Brüsszel kész az Európai Bíróság elé citálni Nagy-Britanniát, mert a bevándorlóknak juttatott segélyek odaítélését hat-kilenc hónapos, úgynevezett életvitelszerű tartózkodáshoz kívánja kötni. A kormány egyik szóvivője kijelentette: London nem pusztán a bíróság előtti meghurcoltatás ellen tiltakozik, hanem azokhoz a tervekhez is ragaszkodik, amelyek a visszaélések megakadályozása érdekében szigorítanák a brit jóléti rendszert.

A hét elején látott napvilágot az ICF és Milieu tanácsadó cégek által, az EU megbízásából készített tanulmány is, amely hatszázezerre teszi a Nagy-Britanniában élő munkanélküli bevándorlók számát. A valóságban, mint ezt Andor László biztos szóvivője a BBC-nek adott nyilatkozatában kifejtette, ez az adat a nem aktívakra, például az EU-tagországokból érkezett dolgozók hozzátartozóira vonatkozik. Az ICF–Milieu-jelentésből kiderül, hogy az inaktivitás aránya jóval magasabb (43 százalék) a briteknél, mint a többi EU-állampolgárnál (30 százalék). A befogadók közötti munkanélküliek aránya – 7,9 százalékkal – ugyancsak magasabb, mint a befogadottak körében, ahol 7,5 százalékot mértek.

A téma aktualitását felismerve a Sky News tévécsatorna egész héten a bevándorlással foglalkozik. A nap szinte huszonnégy órájában interjúk, tudósítások, helyszíni közvetítések és a nézőktől érkező videofelvételek bejátszásával rajzolódik ki a britek és a bevándorlók véleménye. A Rupert Murdoch médiamágnás birodalmához tartozó hírcsatorna közvélemény-kutatást is szervezett az ügyben. Ennek eredménye szerint a brit lakosság kétharmada gondolja úgy, hogy „drasztikus lépésekre” lenne szükség a bevándorlás megfékezésére. A több mint ezer megkérdezett 52 százaléka kész a következő választásokon arra a pártra szavazni, amely a bevándorlás „jelentős” csökkentésére tesz ígéretet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.