'Sóderdömping' az utak mentén

Egészen a hét elejéig dögunalom volt az utak mentén. A pártok egyetlen kivételtől eltekintve semmitmondó óriásplakátokkal, populista közhelyekkel kampányolnak a szűk két hét múlva sorra kerülő parlamenti választások előtt. Most végre már van min mosolyogni, gondolkodni – vélekedett megkeresésünkre Daniel Köppl.

A neves cseh marketingszakember így folytatta: „A kommunistáknak (KSCM) stabil és fegyelmezett szavazótáboruk van, nekik megfelel a A néppel a népért lózung, de a Polgári Demokrata Párt (ODS) aligha szerez akár csak egyetlen szavazóval többet A jobboldalt választom! jelszóval. Ráadásul még a párt logóját sem tették ki”.

– Nyilván azért, mert a cseh polgárok nagy része az előrehozott voksolásokat kiváltó korrupciós botrányok, valamint a súlyosbodó megélhetési gondok miatt főleg a nemrég még legerősebb kormánypártot ostorozza. A legutóbbi felmérések szerint mintegy hétszázezer támogatót veszítettek – tette hozzá Köppl. – Volt koalíciós partnerük, a TOP 09 vezetői sokkal bátrabbak! – vágja rá kollégája, Zdenek Mlejnek. S mutatja azt az óriásplakátot, amelynek egyik felén Karel Schwarzenberg pártelnök éppen szavaz, nagy felületen pedig a Most már nem csesszük el! fogadkozás olvasható.

Ez önkritikus utalás arra, hogy sokak szerint ők is besározódtak, mert politikai szövetségesként szemet hunytak az ODS közéleti garázdálkodásai felett. Az egyik legnépszerűbb cseh politikus egyébként James Bondként is látható a TOP 09 reklámján.

– Szellemes és felettébb aktuális megoldásnak tartom kampánymenedzserünk legújabb ötletét, hiszen a népszerű ügynök feladata a nagy hatalmú bűnözők és sötét üzelmeik felszámolása. Csehországban is erre van szükség, ahol természetesen törvényes eszközökkel kell megvédeni a demokratikus rendet, és visszaszorítani azokat a gazdasági és alvilági érdekcsoportokat, amelyek hovatovább behálózzák a közéletet és a parlamentet is – érvelt Schwarzenberg, aki hetvennégy évesen sem óhajt visszavonulni.

– Milos Zeman (államfő) totális baloldali fordulat érdekében ügyködik, legalább félelnöki rezsim meghonosítására törekszik, amely ellen minden cseh demokratának tiltakoznia és küzdenie kell. Én sem vonulhatok nyugdíjba! – nyilatkozta. A prágai szakértők szerint ez a két reklám jelentett némi színt a sok szürke sóder között.

E héten aztán váratlanul felbolydult a hetek óta szokatlanul csendes csehországi közélet. Beindult a negatív kampány is, holott minden pártvezető nemrég még esküdözött, hogy nem élnek ezzel a vitatható eszközzel, amely a prágai szakértők szerint kétélű fegyver. A választási eredmények döntik majd el, hogy végül is merre sült el. A leggyakrabban látható céltáblává elsősorban a népszerűségi listát továbbra is jelentős előnnyel vezető cseh szocdemek két, ráadásul egymással rivalizáló vezetője vált.

Michal Haseknek, a párt egyik alelnökének fényképe mellett ez a jellemzés olvasható: „Locsogó – amit ígér, nem teljesíti, Lusta – a parlamenti szavazások 77 százalékánál nem volt jelen, Hűtlen – közpénzekből tartja el a szeretőjét”. Ő az államfő egyik kedvence, s alig titkolt kormányfőjelöltje. Nemrég vált el botrányos körülmények között. Nevét részben magyarul tüntették fel, utalva arra, hogy az állam- és jogtudományok doktora címet a dél-szlovákiai Diószegen (Sládkovicovo) működő, kétes hírű magánegyetemen szerezte, amelynek rektorát nemrég menesztették jogkörével való visszaélések alapos gyanúja miatt. Hasek mind ez idáig azt az ígéretét sem teljesítette, hogy doktori disszertációját feltölti a világhálóra.

Kipellengérezték Bohuslav Sobotkát, a CSSD elnökét is, akinek az arcmása mellé a „Tudom a megoldást! Fiatal korom óta a parlamentben robotolok!” szöveget biggyesztették. Ez arra utal, hogy a pártelnök csaknem a rendszerváltás óta a parlamentben múlatja az időt, ezért aligha ismeri a valós társadalmi helyzetet.

Nekirontottak a Zeman hívei által alapított Polgárok Jogai (SPOZ) pártnak is, amelynek logója mellett „Újra a Kreml felől fúj a szél” felirat olvasható. Arra céloznak ezzel: ennek a pártnak az alelnöke Martin Nejedly, aki a Lukoil csehországi vezérigazgatójaként jelentős összeget szerzett az orosz cégtől Zeman év eleji államelnöki kampányához.

Nem kerülte el a fricskázást Andrej Babis, a jobbközép térfélre készülő Elégedetlen Polgárok Akciója részéről (ANO, a rövidítés csehül igent is jelent). Ez a párt rakétasebességgel nyomul egyre feljebb a pártok népszerűségi listáján, ahol immár a második helyet foglalja el a CSSD mögött, szoros versenyben a kommunistákkal. A szlovák származású cseh milliárdos a legújabb plakátokon Zdenek Bakalával, az ország vadprivatizációja során megtollasodott, kétes hírű alakkal szivarozik és ölelkezik, mellettük pedig ez a provokatív szöveg: „Tisztességes munkával jutottunk milliárdokhoz! ANO? ... A politikusok háborognak, az átlagpolgárok és a reklámszakemberek viszont örvendenek. – Végre a jelöltek néhány szennyesét is kiteregették, habár távolról sem mindent és mindenkiét! – mondogatják a kisvendéglőkben is.

Karel Schwarzenberg, a TOP 09 párt elnökének arcmása a prágai utcán
Karel Schwarzenberg, a TOP 09 párt elnökének arcmása a prágai utcán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.