Már csak az óceánon túlról fontos a párt

Nagyon megsértődött Frank Stronach, a saját magáról elnevezett osztrák párt elnöke a rossz választási eredménytől.

Miután az elmúlt hónapokban az előválasztásnak is tekinthető tartományi parlamenti megméretéseken hét-, illetve tizenegy százalékos eredményt is sikerült elérnie, az osztrák-kanadai milliárdos és tanácsadói azzal számoltak: jóval tíz százalék fölötti eredménnyel jutnak be a nemzetgyűlésbe.

Azért is volt hajlandó a 81 éves „self-made man” 23,1 millió eurót pártcélokra, választásra költeni, mert titokban 20 százaléknyi sikert remélt. Végül a merész álomból 5,7 százalékos sovány eredmény lett, és mindössze 11 parlamenti mandátum. Ezért az elemzők szerint elsősorban maga a pártvezér okolható. A hazájából még az ötvenes években elszármazott Stronach ugyanis hol eltűnt a választási kampányban, hol pedig túlzott hangerővel hadakozott a többi párt elnökével a televíziós csatákban.

Ezeken azonban inkább leszerepelt, mint szerepelt, hol az osztrák valóságtól teljesen idegen javaslatokkal állt elő, így képtelenségnek számító ötleteket vetett fel. Például a halálbüntetés visszaállítását szorgalmazta. Minél fáradtabb volt, annál türelmetlenebbül szidalmazta vitapartnereit, német beszéde egyre angolosabbá vált, olykor pedig csak üres jelszavak hangoztatására futotta a részéről.

A csapnivaló eredmények láttán az öntörvényű Stronach most bűnbakokat keres a pártjában, ahova elsősorban olyan tagok jelentkeztek, akik korábban már néhány más pártot megjártak, s most rangra, pénzre vágytak. A feldühödött Stronach először is elcsapta a már tavaly összevásárolt parlamenti frakciójának a vezetőjét, s helyére a 31 éves Kathrin Nachbauert ültette. De repült a párt kampányfőnöke is, majd a karintiai, a salzburgi és az alsó-ausztriai párt vezetését cserélte le.

Vorarlbergben a teljes pártirodát bezárta, az alkalmazottakat szélnek eresztette. Még mielőtt Stronach magángépe elindult volna Kanadába, az autóalkatrészeket gyártó Magna multicég alapítója szigorú takarékossági intézkedéseket rendelt el. Közölte, hogy a kiadásaiból csak 9,5 millió tekinthető ingyenes adománynak, a többi 13,6 milliót ő csak hitelbe adta oda a tartományi pártszervezeteknek, így 2023-ig ezt a pénzt maradéktalanul vissza akarja kapni. Abból az állami párttámogatásból, amely a pártnak évi 1,9 millió eurót juttat. A közfelháborodáson értetlenkedő milliárdos annyit korrigált, hogy a pénzt jótékonysági célok érdekében követeli vissza.

Eközben összeült a karintiai pártcsoport, élen azzal a Gerhard Köferrel, akit alig egy hete távolított el székéből a könnyen bedühödő főnök. Köfer közölte, marad pártelnök, s a karintiai szervezet önállósodni kíván az országos vezetéstől, így a nekik adott választási egymilliót eszükben sincs visszaadni. Ellenkező esetben Köfer és csapata kiválik a karintiai szervezetből, közölte. A Kurier Floridában érte utol Stronachot, aki lendületből elutasította a karintiai csoport felvetéseit, megjegyezve: nélküle ma sehol sem tartanának. Az újjáválasztott osztrák parlament október 29-én ül össze. Még nem tudni, hogy a pártvezér ott lesz-e az ülésen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.