Arrébb teszik a légi folyosót?

Választási busz járja a lengyel fővárost. Azért kampányolnak a rajta utazók, hogy a varsóiak menjenek el a vasárnapi népszavazásra: ezen Hanna Gronkiewicz-Waltz főpolgármester visszahívásáról döntenek. Már ha a referendum érvényes lesz.

Akkor számít az eredmény, ha az előző főpolgármester-választáson részt vetteknek háromötöde leadja a voksát. Három éve a varsóiak 29 százaléka szavazott a Polgári Platform (PO) színeiben induló politikusnőre, a nemzeti bank korábbi elnökére. A jelek szerint sokan vannak, akik változást akarnak, mert a TNS közvélemény-kutatónak a megkérdezettek 25 százaléka ígérte, hogy elmegy, 11 százaléka pedig valószínűnek mondta a részvételt. A varsóiaknak sok a panaszuk – de a népszavazás inkább szól a lengyel politika általános állapotáról.

A visszahívási népszavazást az egyik varsói kerületi polgármester indította el. A százezer lakosú Ursynów panelváros feje eredetileg baloldali színekben politizált, de mostanában a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) oldalára állt. Arra hivatkozva akarja visszahívni egy évvel a választások előtt Gronkiewicz-Waltzot, hogy Varsóban a legdrágább a tömegközlekedés; a várost megbénították az egyszerre indított beruházások, útépítések és metróépítések. Piotr Guzial felrótta a főpolgármesternek, hogy megszorításokat vezettek be a tömegközlekedésben és a közoktatásban, s azt is, hogy a politikusnő nem használta ki, hogy a kormányzó PO tagja.

A népszavazás kapcsán több varsói ismerősöm azt mondta, hogy Gronkiewicz-Waltz okos közgazdász, de sokszor meggondolatlanul nyilatkozik, és ezzel felbosszantja az embereket. A tömegközlekedésről eltérők voltak a vélemények. (A budapestiek amúgy csak irigykedhetnek a tökéletes állapotú új buszokra, a kicserélt vagy felújított villamosokra, az elektronikus jegyvásárló rendszerre. És mindez olcsóbb, mint a magyar fővárosban.) Barbara Kijówska közgazdász szerint a kampány nem Varsóról szól, hanem arról, hogy a hat éve kormányzó PO elkopott, kimerült, és ezt a fáradtságot érzi a hataloméhes PiS.

A kampány sokkal inkább szól a nagypolitikáról, mint a fővárosi ügyekről. Donald Tusk kormányfő, ahogy a főpolgármester asszony is, a népszavazás bojkottjára szólít fel. A baloldali SLD, amely korábban erős volt Varsóban, nem foglalt állást: a híveire bízza a döntést. Nehéz is lenne mást mondania, hiszen az offenzívában lévő jobboldali PiS a részvételre lelkesít. Jaroslaw Kaczynski, a párt elnöke új varsói felkelést vizionál. Elő is álltak egy olyan plakáttal, amely az 1944-es náciellenes felkelésre emlékeztetett, ám ezt kénytelenek voltak visszavonni. Kaczynski feltehetően úgy érzi, ki kell használnia, hogy Tusk kormányzása fáradt, a kormánytól (és a PO-tól) elfordultak a választók, esik a népszerűsége. A PiS ázsiója eközben feljövőben van. Kaczynski ezért folyamatosan kampányol Varsóban; legutóbb százezer új lakást ígért, Ursynów lakóinak pedig azt, hogy a légi folyosót arrébb teteti. A kampányba beszállt az egyház is – főleg a részvételre biztatnak a PiS-szel rokonszenvező papok, de a prímás azért kifejtette, hogy a távolmaradás még nem bűn.

A lengyel jobboldal, miközben tovább támadja a liberális kormánypolitikát, nem kínál helyette mást. A PiS továbbra is a szmolenszki katasztrófa ürügyén szít oroszellenes hisztériát, EU-ellenes és németellenes frázisokkal agitál. A mindennapi élet ügyeiben pedig felsorakozik az egyház legkonzervatívabb körei mögé. Végül az egész nem a helyi politikáról szól, hanem arról, hogy a jobboldal türelmetlenül ácsingózik a hatalomra. Biztatásnak tartja a közvélemény-kutatási adatokat, valamint, hogy sorra nyeri a pótválasztásokat.

A kormány kifulladt, miniszterei nem tudnak új ötletekkel előállni, amelyekkel a válságra válaszolhatnának. A növekedés lelassult. A miniszterelnök most akar megszabadulni eddig sikeres pénzügyminiszterétől, mert Jacek Rostowski (a budapesti CEU közgazdászprofesszora) rosszul számolta ki a költségvetést, ezért módosításra kényszerültek, és átlépték az alkotmányos adóssághatárt.

Vitát kelt a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos kormánypolitika is. Ezeket nem számolták fel, mint Orbán, de az eszközeiket részben kisajátítják. Emiatt Tuskot bírálja több liberális ikon, így Leszek Balcerowicz is, akit a „lengyel gazdasági átalakulás atyjának” tartanak. Tusk tanácsadói az ügyek felpörgetését akarják, innovatív kormánytagokat. Novemberben – állítja a miniszterelnöki hivatal – felülvizsgálják a kormánytagok teljesítményét. Előbb azonban Varsóban szavaznak, és ez kevésbé szól a főpolgármesterről, mint a kormányfőről.

Hanna Gronkiewicz-Waltz a főpolgármesteri hivatal előtt
Hanna Gronkiewicz-Waltz a főpolgármesteri hivatal előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.