'Berlusconi nálunk? Na, ne!'

Mario Picchi atya már negyedik éve alulról szagolja az ibolyát, de talán nem is baj, hogy kimarad ebből a médiacirkuszból. Egyes olasz sajtóhírek szerint ugyanis az általa, még a hetvenes évek elején alapított római Szolidaritás Olasz Központjában (Ceis) kezdené meg a közmunkát Silvio Berlusconi, a korábbi négyszeres miniszterelnök, az itáliai politika Nagy Bohóca, akit azonban – egyre kevésbé tárgyszerű módon – továbbra is Lovagként emleget a média.

Az elesetteken, a társadalom perifériájára szorultakon, így kábítószerfüggőkön, alkoholistákon, más pszichiátriai betegeken segíteni hivatott központnál e sorok írásakor még nem voltak biztosak benne, a feltűnési viszketegségben szenvedő 77 éves politikus náluk landol-e majd, hogy lerója kötelezettségét a társadalom előtt. Berlusconit még augusztusban ítélték jogerősen letöltendő börtönre médiavállalkozása, a Mediaset adócsalási ügyében, ám ezt korára tekintettel egyéves házi őrizetre vagy közmunkára válthatja október közepéig, saját belátása szerint.

Sokáig úgy tűnt, inkább a szobafogságot választja a munka helyett: erre utalt, hogy állandó római lakosnak jelentkezett be Milánóból, mégpedig a Grazioli-palotába, amelynek egy teljes szintjét lakja. Ügyvédje, Franco Coppi a hétvégén úgy nyilatkozott, hogy a közmunkára való kirendelést kezdeményezik a bíróságnál. Ezt követően röppent fel a médiában a hír, hogy a Ceisre eshet a választás, annál is inkább, mivel korábban Cesare Previti, Berlusconi bizalmasa, pártbélije és első kormányának minisztere már vezekelt ebben a központban, hasonló okokból.

Mindenesetre a szociális intézménynél égnek a telefonok, nem annyira a legnagyobb örömére a váratlan médiafelhajtástól meglepett ott dolgozóknak. „Nincs mit mondanunk ebben a kérdésben”, „Hogy hozzánk jönne Berlusconi? Hallottunk erről az eshetőségről, olvastuk az újságokat, egy ideje beszélik is ezt, de egyelőre semmi sem végleges”, „Hagyjanak minket békén dolgozni!”, ismételgetik a telefonáló riportereknek a központban, amely az internetes oldalán is olvasható filozófiája szerint immár négy évtizede az embert állítja működése középpontjába.

Az „Emberprojektben” (Progetto Uomo) az ember „teljes méltóságában, bőrszínétől, vallásától, kultúrájától, társadalmi szintjétől, gazdasági lehetőségeitől és politikai hatalmától függetlenül áll a jövő felé is nyitott történet középpontjában”.

Vannak, akik elképzelhetőnek tartják, hogy a veterán politikus – aki drogot utoljára talán az „ungabunga” szexpartikon láthatott, amelyekkel kapcsolatban folyamatban van egy további pere – folytatja a jogi csűrés-csavarást, és időt akar csak nyerni a közmunkával, hiszen erről külön tárgyalást fog kitűzni a bíróság. Arról már lemondott, hogy egyszerűen kegyelmet kap Giorgio Napolitano államfőtől, és ezzel vége lesz ennek a rémálomnak.

A sokszor jól értesült milánói Corriere della Sera mindenesetre azt írta szerdán, hogy Berlusconi emberei végigjárják a római szociális intézményrendszert, munkahelyet keresve főnöküknek. Az olasz sajtó pedig lohol a nyomukban, így rögvest kiderítette: a jezsuita fenntartású Astalli központ például, ahol menekülteken segítenek, nem áll tárgyalásban a Szabadság Népe vezérének kíséretével. Pedig nem lenne rossz választás: alig háromszáz méterre található a Grazioli-palotától, ahol a főnök elszállásolta magát. Három intézmény viszont megerősítette, valóban felvették velük a kapcsolatot. Ezek mind az igazságszolgáltatás visszaélése ellen harcolnak: egyikük a halálbüntetés globális eltörléséért küzdő Nessun Tocchi Caino (El a kezekkel Káintól), a másik az olasz Radikális Párthoz és a jelenlegi külügyminiszterhez, Emma Boninóhoz köthető, jogvédő „Nincs béke igazság(szolgáltatás) nélkül” (Non c’e pace senza giustizia), a harmadik pedig az Igazságtalanság Áldozatainak Olaszországi Szövetsége (AIVM).

A „Lovag” máris a bőség zavarával küzd tehát, főleg ahhoz képest, hogy előzőleg önmagát sajnáltatva nyilatkozott a közmunkáról: „Még elgondolni is borzasztó, hogy át akarnak nevelni!” A Libero című napilap szerint mindenesetre körülbelül decembertől kezdve, négy hónapon át kell majd tevékenykednie, akárhol köt is ki. Kérdés persze, mit is csinálna pontosan, várhatóan napi négy-öt órában. Az olasz sajtó egy része némi szarkazmussal találgatja ezt: ha egyszer Previti kollégát, akit jogi visszaélés miatt ítéltek el, jogtanácsosként foglalkoztatták a Ceisnél, akkor vajon az adócsalásért elmarasztalt Berlusconit a könyvelésre teszik-e...?

Egy javaslat bizonyosan nem tetszett az olasz politikusnak és környezetének, mutatnak rá Rómában. Antonio Mazzi atya, a szintén kábítószerfüggők rehabilitációjával foglalkozó Exodus szervezet 84 éves alapítójának ötlete, amely így szól: „Gyere hozzám, szép csendben, paradicsomot szedni...!” Elvégre: sok hajolgatás, kis médiacirkusz.

Silvio Berlusconi barátnője, Francesca Pascale társaságában egy pártrendezvényről távozik. Ráfér majd a támogatás?
Silvio Berlusconi barátnője, Francesca Pascale társaságában egy pártrendezvényről távozik. Ráfér majd a támogatás?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.