Rájátszás sötétedéskor

Rio de Janeiro és Sao Paulo néhány városrésze hétfőn éjjel ismét a nyári tüntetési hullámokat idézte. Akkor – a Konföderációs Kupa idején – a tömegközlekedési tarifák emelése miatt robbantak ki Brazília-szerte utcai demonstrációk. Most a helyi kormányzatoktól béremelést követelő középiskolai tanárok, az őket támogató diákok és szülők vonultak az utcákra. A feszültség majd két hónapja tart, a pedagógusok sztrájkkal is nyomatékosítják, hogy a magániskolákban jóval magasabbak a keresetek.

Az O Globo napilap szerint sötétedéskor jelentek meg a riói városközpontban a csuklyás, álarcos rendbontók, akik barikádokat emeltek, bankok portáljait törték be, tüzeket gyújtottak. Angola konzulátusát kirabolták. Több százan Molotov-koktélokkal kezdték dobálni a városházát, mire a rendőrség könnygázt vetett be. Sao Paulóban hasonló összecsapásra került sor a rendőrség és a szélsőségesek között.

Rio polgármestere további tárgyalásokat ígért a pedagógusoknak, noha szerinte fő követeléseiket már kielégítették a különféle pótlékokkal, s jobban keresnek, mint Brazília más városainak állami iskoláiban. Ám ha nem sikerül megegyezésre jutni, s folytatódik a sztrájk, akkor veszélybe kerülhet a december közepén végződő tanév is. A mostani két nagyvárosi tüntetés ugyan eltörpült a nyári demonstrációk mellett (akkora tüntetésekre húsz éve nem volt példa Brazíliában), ám az elégedetlenséget azóta sem sikerült csillapítani. A fő követelés változatlanul az oktatás és az egészségügy helyzetének javítása. Százezrek kifogásolják a kormányzatot és a pártokat elöntő korrupciót, a 2014-es labdarúgó-világbajnokság, s a 2016-os riói olimpia miatt a sportlétesítményekre fordított hatalmas kiadásokat. Dilma Rousseff államfő a tüntetések kirobbanásakor gyorsan jogosnak nevezte az elégedetlenséget, ötpontos programot ígérve a követelések fokozatos megoldására. Nem véletlenül tett ilyen engedményt, hiszen 2014-ben választások is esedékesek. A gazdasági válság tavaly érzékenyen érintette Brazíliát, ám az idei első fél év kedvező adatai alapján 2013-ra immár háromszázalékos GDP-növekedést prognosztizálnak.

A külvilágot elsősorban a két nagy globális sportesemény biztonságos lebonyolítása érdekli. A hétvégén a brazil rendfenntartó erők újra demonstrálták, hogy jól halad a bűnözéssel, a kábítószerrel, a prostitúcióval fertőzött szegénynegyedek pacifikálása. A favelák bűn- és erőszakmentesítése valójában már évek óta tart. Rio de Janeiróban a hétvégi volt az immár harmincötödik (!) ilyen pacifikációs rendőrségi művelet, ezúttal a legendás Maracanától, a vb-döntőnek otthont adó stadiontól öt kilométerre lévő Lins nyomornegyedben. A többnapos akció állítólag egyetlen puskalövés nélkül zajlott le. Állítólag azért, mert a drogkereskedő bandák időben fülest kaptak.

A brit The Guardian tudósítása szerint a több száz állig felfegyverzett katona és rendőr helikopteres támogatással tisztította meg a Lins favelát. A golyóálló mellényes, gépfegyveres rendőröket utcai takarítók követték. A korábbi pacifikációs gyakorlatnak megfelelően a különleges erők két hét elteltével adják át a rendfenntartást a helyi rendőröknek.

 

A Fekete Blokkhoz (Black Bloc) tartozó tüntetők petárdát lőnek ki a riói önkormányzat épületére
A Fekete Blokkhoz (Black Bloc) tartozó tüntetők petárdát lőnek ki a riói önkormányzat épületére
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.