Elsüllyesztenék a vámokat

Barack Obama amerikai elnök távolléte természetesen alaposan beárnyékolja, viszont minden jelentős ázsiai, amerikai és óceániai hatalom a legmagasabb szinten képviselteti magát a hétfőn kezdődött kettős csúcsértekezleten az indonéziai Bali szigetén, ahol az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC), valamint a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) vezetői üléseznek.

Az előbbi 21 gazdaságot, az utóbbi pedig tizenkét országot tömörít, a szűkebb körben a két fő „hiányzó” Oroszország és Kína. Ezzel együtt az APEC-csúcs Vlagyimir Putyin orosz és Xi Jinping kínai elnök találkozójára is lehetőséget adott hétfőn. Obama a washingtoni költségvetési válság miatt nemcsak a bali találkozót, hanem egész ázsiai körútját kénytelen volt lemondani.

– A válság legrosszabb részén ugyan túl vagyunk, a világgazdaság gyors gyógyulását azonban nem érdemes remélni. A jelenlegi gazdasági modell problémái nehéz, szerkezeti problémák – mondta Putyin. Külügyminisztere, Szergej Lavrov az APEC és a Moszkva vezetésével 2015-től létrejövő Eurázsiai Gazdasági Közösség vámuniója közötti konvergenciát szorgalmazta. Xi a Jakarta Postnak úgy fogalmazott: „a világgazdaság a nagy kiigazítás időszakába jutott”, s országa kész ennek élére állni, mint „a világ legdinamikusabb és legígéretesebb térségének” része.

Előzőleg bejelentették: a világkereskedelem mintegy negyven százalékát adó TPP-tagországok (a többi közt az USA, Japán, Kanada, Mexikó vagy Ausztrália) a csúcs előtt miniszteri szinten egyetértettek a vámtarifák lebontásában, és ezt 2013 végéig végre is kívánják hajtani. A három éve tartó tárgyalások felgyorsítása érdekében decemberben újabb egyeztetést tartanak. A várható eredménnyel kapcsolatos nyilatkozatok azonban nem egységesek.

Nadzsib Razak maláj miniszterelnök annak a véleményének adott hangot, hogy nem feltétlenül érnek a szabad kereskedelmi tárgyalások végére az év végéig. Ezt márpedig Washington Ázsia-politikája egyik fordulópontjának tartják, amelynek nem titkolt célja Kína térségi befolyásának csökkentése. Hétfőn a Xinhua kínai hírügynökség leplezetlen kárörömmel számolt be arról, hogy a TPP miniszteri találkozója szerinte „a médiafelhajtás dacára” „bármilyen érdemi előrehaladás nélkül ért véget”, és hogy a „Washington uralta” szervezetet belső problémák feszítik. Az régóta és más forrásokból is jól ismert: az Abe Sindzó vezette (jobboldali) japán kormány komoly nyomás alatt van hazai agrártermelői részéről, hogy ne engedjen a sokszor csillagászati összeget kitevő behozatali vámokból, teret adva ezzel az olcsóbb importárunak.

Japánban a rizs behozatalát mintegy 800, a kígyópálmából készült konjaklisztét pedig több mint 1700 (!) százalékos vám sújtja. Az amerikaiak azt is el kívánják érni, hogy a távol-keleti szigetország nyissa meg autóipari és biztosítási piacát. Az amerikai illetékesek optimistábbak a lehetséges végkifejletet illetően. – A TPP-országok elkötelezettek, hogy idén lezárják a tárgyalásokat – jelentette ki Michael Froman, az USA kereskedelempolitikai képviselője. John Kerry külügyminiszter pedig, aki az egész ázsiai úton vezeti a küldöttséget Obama helyett, világossá tette: mindezen az elnök távolléte jottányit sem változtat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (balra) John Kerry amerikai külügyminisztert üdvözli az APEC-csúcson
Vlagyimir Putyin orosz elnök (balra) John Kerry amerikai külügyminisztert üdvözli az APEC-csúcson
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.