Korrupciós nagytakarítás

Románia legfőbb ügyésze menesztette tisztségéből a korrupcióellenes ügyosztály (DNA) egyes számú részlegének vezetőjét és helyettesét. Tiberiu Nitu szerda este, faxon közölte döntését az érintettekkel, Lucian Papicival és Mariana Alexandruval.

A döntésnek erőteljes politikai felhangja van, hiszen Papici irányította a vizsgálatokat a hivatali visszaéléssel vádolt Liviu Dragnea szociáldemokrata kormányfőhelyettes ügyében –Nitu pedig hosszú huzavona után, Victor Ponta miniszterelnök javaslatára került a legfőbb ügyészi székbe, az államfővel kötött politikai alku eredményeként.

Ponta miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezére egy szerda esti tévéinterjúban az államfő bérencének nevezte a menesztett osztályvezető ügyészt és helyettesét, akik politikai megrendelésre gyártottak dossziékat, ezért menniük kell. Traian Basescu elnök szerint viszont a kormányfő „belegázolt az igazságszolgáltatásba”. A B1 hírtelevízióban csütörtök délután sugárzott interjúban úgy vélte: egyértelmű, hogy a legfőbb ügyész Victor Ponta utasítására járt el.

Laura Codruta Kövesi, a DNA vezetője közleményben tiltakozott két beosztottjának szerinte indokolatlan leváltása ellen. Egyben közölte, hogy a legfőbb ügyész nem tájékoztatta Papici és Alexandru menesztésének okairól, és emlékeztetett: a két ügyészt a múlt hónap végén maga Tiberiu Nitu erősítette meg a DNA egyes számú, úgynevezett nehéz ügyek osztálya élén.

Megfigyelők szerint az ellentmondásos döntés összefügghet azzal, hogy időközben véget ért az Európai Bizottság szakértői küldöttségének romániai látogatása, amely az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (MCV) keretében készülő, soron következő jelentéshez gyűjtött adatokat. Basescu ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: „Alighanem búcsút mondhatunk Schengennek, ez az akció pirossal aláhúzva fog megjelenni az MCV-jelentésben.”

A Mediafax hírügynökség úgy tudja, hogy Papici leváltása előtt befejezte a vizsgálatokat az ügyben, amelynek fővádlottja Liviu Dragnea. A kormányfőhelyettest azzal vádolják, hogy a Szociáldemokrata Párt főtitkáraként, befolyásával visszaélve megkísérelte az államfő leváltására kiírt, 2012. júliusi referendum eredményének meghamisítását. A per még nem kezdődött el, de a vádirat az említett forrás szerint már elkészült.

Az államfő szerint Pontáék úgy tervezték, hogy a cserét még azelőtt végrehajtják, hogy a vádirat elkészülne, nem tudván, hogy az már Kövesi asztalán vár aláírásra. Most egyedül a DNA vezetőjén áll, hogy elkezdődik-e a büntetőper, vagy megszűnik az eljárás. Egyébként Kövesi is az államfő és a miniszterelnök közötti alkunak köszönhetően került a DNA élére, a korábbi legfőbb ügyészt Basescu javasolta a tisztségre.

A két leváltott ügyész kezén megfordult az utóbbi évek összes jelentősebb politikusi dossziéja. Alexandru juttatta rács mögé Adrian Nastase exkormányfőt, a jelenlegi miniszterelnök mentorát, míg Papici nevéhez fűződik Catalin Voicu szociáldemokrata szenátor és Gigi Becali egykori pártelnök, a Steaua futballklub tulajdonosának elítélése.

Papici és Alexandru helyét Iuliana Bendeac és Viorel Cerbu vette át. Bendeac irányította a vizsgálatot az Antena Group ügyében, amelyben a liberálisokhoz közel álló Dan Voiculescu és családja birtokában lévő médiacsoportot az RCS & RDS tröszt megzsarolásával vádolják. Crin Antonescu, a kormányzó Szociálliberális Unió liberális társelnöke, a szenátus elnöke egyelőre nem volt hajlandó kommentálni a fejleményeket.

Traian Basescu a bukaresti parlamentben. Szerinte a kormányfő belegázolt az igazságszolgáltatásba
Traian Basescu a bukaresti parlamentben. Szerinte a kormányfő belegázolt az igazságszolgáltatásba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.