Tűzszünet szükséges az ellenőrzéshez

Újabb külföldi szakértők érkeztek Szíriába, hogy megkezdjék az előkészületeket az ország vegyifegyverkészleteinek megsemmisítésére. Az ilyen harceszközöket tiltó nemzetközi szerződést ellenőrző szervezet, az OPCW megbízásából dolgozó ellenőröknek, háborús körülmények közt kell végrehajtaniuk feladatukat. Valid Muallem szíriai külügyminiszter már tegnap figyelmeztette őket, hogy a damaszkuszi kormány által a múlt héten bejelentett 19 vegyifegyver-bázisból hét olyan térségben van, ahol harcok zajlanak. Megközelítésükhöz és az ellenőrök munkájához tehát helyi tűzszünetekre lehet szükség. A szakértők azokat az ENSZ-ellenőröket váltották, akik az augusztusi ideggáztámadás körülményeit vizsgálták, és hétfőn utaztak el az arab országból.

A megélénkült ellenőrzés és diplomácia, az ENSZ Biztonsági Tanácsban elért kompromisszum erősíti azt a reményt is, hogy sikerül tető alá hozni a már tavasz óta tervezett szíriai békekonferenciát. A tanácskozástól azt remélik, hogy segíthet lezárni a két és fél éve tartó polgárháborút, amely egy szíriai emberi jogi szervezet tegnap közzétett adatai szerint már 115 ezer ember életét követelte. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azt javasolta, hogy november közepén tartsák meg az értekezletet, ám kérdéses, hogy addigra sikerül-e elhárítani a még mindig meglévő akadályokat.

Moszkvában például éppen tegnap jelezték: kételkednek abban, hogy a nyugati országoknak sikerül rávenniük a szíriai ellenzéket a részvételre, így bizonytalan, hogy a jövő hónapban össze lehet-e hívni az eszmecserét. Az oroszok a nemzetközi közösség szíriai különmegbízottjának egy megjegyzésére alapozzák véleményüket. Lakhdar Brahimi ugyanis – a Reuters jelentése szerint – a lázadók közötti megosztottságra hivatkozva azt mondta, hogy a november közepi időpont „nem százszázalékosan biztos”, azt csak céldátumnak kell tekinteni. (Hírösszefoglalónk)

Ki kell zárni, hogy Damaszkusz „feledékeny” legyen

A vegyifegyver-azonosítás tudománya egészen rendkívüli kihívásokkal néz szembe, miután a genfi orosz és amerikai megegyezés értelmében kivételes gyorsasággal kell megsemmisíteni Szíria ilyen jellegű arzenálját – egy részüket ráadásul az ország határain kívül. Miután az ENSZ-ellenőrök egyértelmű és meggyőző bizonyítékokat szereztek arra, hogy augusztus 21-én vegyi fegyvert vetettek be Damaszkusz külvárosában, a két nagyhatalom felkérte a vegyi fegyverek betiltásának – hágai központtal, az ENSZ égisze alatt működő – szervezetét (OPCW), hogy technikailag hagyja jóvá a szír vegyi fegyverzet megsemmisítésére közösen kidolgozott tervezetet.

Az ENSZ-ellenőrök a Finnországban, Németországban, Svédországban és Svájcban lévő különleges laboratóriumokban megejtett vizsgálat során nemcsak azt derítették fel, hogy a korábban sejtett, veszélyes ideggáznak számító szarint vetették be, hanem azt is, hogy olyan típusú, orosz gyártmányú föld-föld típusú rakétákkal juttatták ezt el a támadás helyére, amilyeneket a szír hadsereg használ, igaz, ilyeneket az ellenzéki erők is zsákmányolhattak.

Az OPCW szakértői most attól tartanak, hogy a szervezetbe delegált néhány tagország elutasítja a részvételt a fegyvermegsemmisítésben. A feladat ugyanis rendkívül összetett. Miután Damaszkusz a múlt hónap közepén csatlakozott a vegyifegyver-tilalmi konvencióhoz, benyújtotta készleteinek leltárát az azt ellenőrző szervezetnek. A tervek szerint a vegyifegyver-gyártó bázisokat és a célba juttatásukra szolgáló fegyvereket november végéig, a beszolgáltatott vegyi anyagokat – a szakértők számításai szerint több száz tonna szarint és mustárgázt – pedig a jövő év közepéig kellene megsemmisíteni.

Ennek nehézségét jól jelzi, hogy miután Moamer el-Kadhafi Líbiája 2004-ben aláírta az ENSZ-konvenciót, 25 tonna mustárgázt és 1400 tonna vegyifegyver-gyártáshoz szükséges előanyagot jelentett be, ám ezek felét még hat év múlva sem semmisítették meg. Aztán két éve, amikor megdöntötték a rendszerét, az új kormány még 1,6 tonna be nem jelentett és részben már fegyverbe töltött mustárgázt fedezett fel. A genfi tervvel kapcsolatban éppen az a dilemma, hogy miként tudják majd az ellenőrök kizárni Szíria Líbiához hasonló „feledékenységét”, hogyan tudják a polgárháborús körülmények között ilyen gyorsan és biztonságban az ország határain kívülre szállítani a sokszor rossz állapotban lévő, szivárgó, vegyi fegyvert tartalmazó konténereket. (Palugyai István)

Távoznak az ENSZ-ellenőrök – újak jöttek helyettük
Távoznak az ENSZ-ellenőrök – újak jöttek helyettük
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.