Ámokfutásban a Lovag

Lehet még bőven fokozni az izgalmakat a kormányról szóló, szerdára tervezett bizalmi szavazás előtt: ezt ismét nem más, mint Silvio Berlusconi bizonyította be. Politikai ámokfutásának legújabb epizódjaként az olasz sajtónyelvben Lovagként emlegetett 77 éves volt miniszterelnök azzal vádolta meg Giorgio Napolitano államfőt, hogy előre bekérte az ítéletet az úgynevezett Mondadori-ügyben, amelyben korrupció miatt mintegy félmilliárd eurós bírságot szabtak ki a Berlusconi érdekeltségébe tartozó Fininvest holdingra. Ez az olasz 7-es tévécsatorna egy az interneten is elérhető felvételén hallható, amelynek alapja a többszörös volt kormányfő egyik telefonbeszélgetése. Ezen Berlusconi, aki tíz kilót fogyott, arról is beszámol, 55 napja nem jön álom a szemére...

A Napolitanóra vonatkozó állítást a római elnöki palota őrült kitalációként, közönséges rágalmazásként utasította vissza, és az olasz politikai élet több szereplője is elhatárolta magát tőle. Mivel a 88 éves köztársasági elnök és a szenátori mandátuma várható megvonásával a parlamenti politikán lassan kívül rekedő Berlusconi politikai értelemben már alighanem elbúcsúzott egymástól, ennek önmagában aligha van túl nagy jelentősége. Annak azonban igen, hogy milyen folyamatokat indít be pártján, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) zúgolódó sorain belül azt követően, hogy a Lovag szombaton „kihúzta a dugót”, és visszahívta minisztereit Enrico Letta nagykoalíciós kabinetjéből. Ezzel közvetlen kormányválságot idézett elő, és a Berlusconihoz képest feltűnően szürke Letta az ellenzékből, illetve a PdL szakadárjaiból kénytelen támogatókat verbuválni a bizalmi szavazásra.

Megfigyelők azt is elképzelhetőnek tartják, hogy nem is kerül sor ilyen szondára. Ha ugyanis Letta látja, hogy a Mario Monti volt kormányfő vezette centrumon, illetve a balközép Demokrata Párton (PD), valamint a kisebb Selen túl nem csatlakoznak hozzá annyian, hogy kormánytöbbség jöjjön létre, akkor egyszerűen benyújthatja a lemondását. Dario Franceschini, a parlamenti kapcsolatokért felelős PD-miniszter is azt mondta, a szavazás attól is függ, „hogyan alakul a vita”. Napolitano előzőleg úgy nyilatkozott, hogy addig nem oszlatja fel a parlamentet, amíg van remény a kormány fennmaradására. Az is kérdéses, milyen áron. Berlusconi felajánlotta, hogy még egy darabig támogatja a kabinetet, de legyenek novemberben előre hozott választások.

Kedden Berlusconi három órán át tanácskozott római rezidenciáján Angelino Alfano (lemondott) belügyminiszterrel és a Pdl képviselőházi és szenátusi csoportjának vezetőivel. A La Repubblica értesülése szerint a Lovag ezúttal nem tudta meggyőzni a „lázadókat”. Alfano állítólag azzal távozott, hogy a Szabadság Népe valamennyi honatyája szerdán bizalmat szavaz, vagy szakadás lesz a pártban. Egyesek már az új párt nevét is találgatják, Nuova Italia. Ezek szerint Berlusconinak nem sikerült fedő alatt tartania a fortyogó indulatokat. Ha a szakadás bekövetkezne, az alighanem a volt kormányfő öngólja lenne, mert mint a keddi vezércikkében a Corriere della Sera írta, a jobbközép vezére a „minél rosszabb, annál jobb” vonalat erőltette.

A világ tőzsdéin az amerikai költségvetési válság mellett is érezhető az olasz hatás. Ugyancsak a vezető milánói lap vezércikke szerint „országunk nem Görögország, hanem a G8-ak része. Ilyenformán az Európai Unió nem tűrheti el az instabilitását.” Kedden a tízéves olasz kötvények hozama 4,59 százalékon, a spanyol állampapíroké felett állt. Ez azt jelenti, hogy a kétezermilliárd eurós, a GDP csaknem 130 százalékát kitevő olasz államadósság finanszírozására minden egymillió euró hitelért 46 ezret kell pluszban fizetniük az adófizetőknek. A Financial Times szerkesztőségi cikke szerint „a kiújult politikai vihar elijeszti a befektetőket, akik felárat kérnek cserébe, hogy tovább hitelezzenek Rómának. Rombolja a bizalmat is, felszámolva a gazdasági kilábalásnak azt a néhány törékeny jelét, amely már feltűnt.”

Silvio Berlusconi rezidenciája Róma belvárosában
Silvio Berlusconi rezidenciája Róma belvárosában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.