Lejárt a nagy pártok ideje

A nagy néppártok korszaka lejárt, középpártok jellemzik az osztrák politikai életet a vasárnapi parlamenti választás után. – Bár a Szabadságpártnak (FPÖ) és vezetőjének, Heinz-Christian Strachénak sem sikerült elérnie azt a célt, hogy ötven százalék alá nyomja a szociáldemokraták és a konzervatívok összesített eredményét, az SPÖ és az ÖVP az elmúlt több mint fél évszázad legrosszabb eredményét érte el.

A nagy néppártok korszaka lejárt, középpártok jellemzik az osztrák politikai életet a vasárnapi parlamenti választás után. – Bár a Szabadságpártnak (FPÖ) és vezetőjének, Heinz-Christian Strachénak sem sikerült elérnie azt a célt, hogy ötven százalék alá nyomja a szociáldemokraták és a konzervatívok összesített eredményét, az SPÖ és az ÖVP az elmúlt több mint fél évszázad legrosszabb eredményét érte el. A pakliban ugyan még benne van egy nagykoalíció, de elgondolkodtató, hogy a harminc év alatti választók körében négy párt – az SPÖ, az ÖVP, az FPÖ és a Zöldek is – egyaránt húsz százalékot kaptak. A felnövekvő választói generációknál egyértelműen megtört a szocdemek és a néppártiak hegemóniája – elemezte lapunknak az eredményeket Kathrin Stainer-Hämmerle, a klagenfurti Karintiai Tudományegyetem politológiaprofesszora.

A két győztes – valójában sok szavazatot vesztő – párt azonban továbbra is a „biztos többségben” gondolkodik. Ezt a kifejezést használta a Néppárt erős embere, Erwin Pröll is. Az Alsó-Ausztria tartományt több mint húsz éve (!) kormányzó politikus szerint egy hármas koalíció sok bizonytalanságot tartogat. S amikor az eddigi nagykoalíciós partnerek fogadkoznak, hogy most tényleg nekigyürkőznek a nyugdíjrendszer, az oktatás vagy a közigazgatás régóta sürgető reformjának, nem akarnak még egy akadékoskodó harmadik evezőst a közös csónakban.

Kérdés, hogy a beharangozott „reformpolitika” tényleg annak bizonyul-e. S ha igen, sikerül-e majd feltartóztatni vele a jobboldali populista Strachét (képünkön), aki klasszikus szociáldemokrata szlogenekkel – a minimálbér és a legalacsonyabb nyugdíjak emelésével – kampányolt, meg azzal, hogy a költségvetési pénzeket nem „görög segélycsomagra”, hanem ausztriai szociális intézkedésekre költené. Ellenzékből, kormányzati felelősség nélkül még könnyebben ígérgethet kénye-kedve szerint – tette hozzá Stainer-Hämmerle.

Az elemző szerint a másik populista, Frank Stronach és csapata, a Team Stronach jóval a várakozások alatt szerepelt. Bejutottak a parlamentbe, de kiderült: hiába költ egy hiú, dúsgazdag férfi több mint húszmillió eurót egy pártra, az kevés az üdvösséghez. Főleg úgy, hogy a nagykoalíciós rendszerrel szemben álló „tiltakozóvoksokra” sokkal eredményesebben vadászik a jóval dörzsöltebb és ügyesebben lavírozó Strache. A Néppárt bajait tetézi, hogy szavazóit nem csak a Szabadságpárt szippantotta el.

A vasárnapi választás másik nagy meglepetése, hogy a Neos nevű formáció is sikerrel átugrotta a négyszázalékos parlamenti küszöböt. Ugyan mögöttük is állt egy dúsgazdag üzletember, Hans-Peter Haselsteiner építési vállalkozó, de a gazdasági liberalizmust hirdető, sok korábbi néppárti politikust felvonultató társaság a Team Stronach anyagi lehetőségeinek töredékével rendelkezett. Így is csak egy százalékkal kaptak kevesebb szavazatot, mint a másik parlamenti újonc. A Neos szintén tavaly alakult. A televízióban alig szerepeltek, főleg a városokban szereztek híveket, leginkább árubemutatókat idéző partikkal. A Néppárt mellett főleg a zöldektől szipkáztak el voksokat. Társadalompolitikai kérdésekben az ÖVP-nél sokkal modernebbek. Határozottan elutasítják a rasszizmust, a bevándorlóellenességet, nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre és az oktatásra. Európa-politikai kérdésekben jóval zavarosabb a kép, de a dinamizmusuk egyelőre elfedi gyakran ellentmondásos elképzeléseiket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.