Jó pénzért bárkinek találnak magyar gyökereket az állampolgársághoz

Úgy tűnik, üzlet lett magyar állampolgárság. Ötezer euróért kínálja ukránoknak a magyar állampolgárságot egy orosz nyelvű ukrajnai honlap.

Az eredetileg magyar származású külföldi állampolgárok számára kidolgozott egyszerűsített honosítási eljárással visszaélve, három-hat hónapos átfutási idővel ígérnek magyar útlevelet az érdeklődőknek – meglehetősen borsos áron egy ukrajnai honlapon. Az ötezer euró azokra az ukrán állampolgárokra vonatkozik, akik személyesen részt vesznek az eljárásban, távollétükben további ötszázzal kell megfejelniük ezt az összeget. A kishatárforgalmi engedélyhez, amelyet hivatalosan közel négyszáz, a magyar határhoz közel fekvő településen élők válthatnak ki, 1600 euróért juthatnak hozzá „minden ukrajnai régió lakosai”.

Nem zárják ki az üzletből az orosz állampolgárokat sem, nekik – szintén a honosítási program keretében – kilencezer euróért ajánlanak magyar útlevelet, míg a más államokban élők számára különmegállapodás kérdése az ár. Ráadásul pénzvisszafizetést ígérő, „százszázalékos garanciát” vállalnak a szolgáltatásért.

„Okmánymásolataik beadásától Magyarország állampolgárságának odaítéléséig jogászaink ellenőrzik az egész folyamatot”, a visszautasítás kizárt, még abban az esetben is, ha nincsenek magyar gyökerek – hirdeti a professzionálisan kidolgozott, egyebek között a magyar parlament és a magyar útlevél képeivel, videókkal és magyar jogszabályokra vezető linkekkel is bőven illusztrált oldal.

A magyarországi befektetésekhez kötött tartózkodási engedély iránt érdeklődőknek húszezer euróért ajánlanak segítséget, méghozzá úgy, hogy nem kell letétbe helyezniük az ehhez szükséges 250 ezer eurót. „Mi ezt megtesszük Ön helyett, amiért kezelési költséget számítunk fel” – hirdetik. A honlap egyebek közt azzal csábítja az érdeklődőket, hogy a magyar útlevéllel több mint 150 országba lehet vízum nélkül beutazni, a magyar állampolgárság megszerzésével nem kell lemondani az eredeti állampolgárságról, Magyarország semmilyen indokkal semmilyen külföldi szolgálatnak nem ad ki információt azokról, akik megkapták a nyugdíjjogosultsággal és az egész Európai Unióban munka- és tanulási lehetőséggel is járó magyar útlevelet.

Az egyszerűsített honosítási eljárásról ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy Magyarországot „elsősorban” Kárpátalja, az ottani magyar származású lakosság érdekli. „Ugyancsak jelentős tényező az a szándék, hogy az ázsiai országokból gazdag befektetőket vonzzanak, akiknek a diplomáciai menedéken kívül egy kerek összegért minden olyan javadalmazást is biztosítanak, amely a magyar állampolgároknak jár, beleértve a jogot szociális nyugdíjra” – írja az internetes oldal, és hozzáteszi: ezt a politikát Ciprustól vette át „Orbanov Viktor” miniszterelnök és a parlamentben alkotmányos többséggel rendelkező „FIDEKSZ” párt.

A kapcsolatfelvételhez három különböző ukrajnai mobilszolgáltató telefonszámát, egy lvovi vezetékes számot és egy magyar előhívójú, internetalapú beszélgetésekre szolgáló számot is lehet hívni. Ez utóbbi a tájékoztatás szerint „magyarországi jogi cégünk” telefonja. Ugyanezek szerepelnek – három Krivoj Rog-i számmal együtt – a jelek szerint a portál mögött álló, International Business nevű, más országokba is bevándorlási szolgáltatásokat kínáló cég internetes oldalán. Az egyik mobilszámon érdeklődésünkre elmondták, hogy a dokumentumok átvételekor szerződést kötnek az ügyféllel, akitől ekkor 25 százalékos előleget kérnek, újabb negyven százalékot körülbelül egy hónap múlva, az okmányok benyújtásakor, a maradékot pedig újabb két-három hónap elteltével, az állampolgársági eskü után kell kifizetni.

Az értetlenkedő kérdésre, hogy miként juthat a honosítási program keretében magyar okmányokhoz például olyan orosz állampolgár, akinek nincsenek magyar felmenői, rövid válasz érkezett: „Majd lesznek”. Megerősítette ezt lapunknak a „magyar jogi cég” telefonjaként feltüntetett számon oroszul bejelentkező hölgy is. Konkrétumokat nem árult el, csak annyit mondott, hogy egy cseh társasággal működnek együtt, Magyarországon pedig egy jogásszal állnak szerződésben. Szavai szerint ukrajnai levéltárakon keresztül – azok bejegyeztetésével – bárkinek tudnak magyar ősöket felmutatni. A magyar hatóságokhoz érkező dokumentum így „hiteles” lesz, vagyis nem lehet akadálya az állampolgárság megadásának. Mint elmondta, viszonylag sok embernek segítettek már, havonta hatvanan-hetvenen jelentkeznek, és mindenki sikerrel jár.

A magyar hatóságok szigorúan ellenőrzik az állampolgársági kérelmeket, igyekeznek kiszűrni a hamis iratokat, és komoly ellenőrzési lehetőséget jelent a honosítási eljáráshoz szükséges dokumentumok személyes benyújtása is – közölte lapunkkal Wetzel Tamás, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak az egyszerűsített honosítási eljárásért felelős miniszteri biztosa. Szavai szerint a kontroll szigorát jelzi, hogy az eddig elbírált 430 ezer kérelemből 11 ezret visszautasítottak, de volt példa a már megadott állampolgárság visszavonására, és a gyanús ügyekben több vizsgálatot is folytatnak a magyar hatóságok. Ugyanakkor azt szinte képtelenség kiszűrni, ha formálisan eredeti, de nem valós tartalmú okmányokkal adja be kérelmét valaki, vagyis az adott ország hatóságai hamisítanak. Ebben az esetben csak az lenne a megoldás, ha onnan egyetlen kérelmet sem fogadnának el, akkor viszont „a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntenék” – mondta Wetzel Tamás.

A szolgáltatások árlistája az ukrán portálon
A szolgáltatások árlistája az ukrán portálon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.