Ingyenreggeli lesz a tankokból

Tankok helyett iskolai ingyenreggeli: íme a ciprusi válságkezelés legújabb receptje. Jelentősen lefaragják az október elsejei, függetlenség napi katonai parádé költségvetését, és a megspórolt pénzből inkább a nélkülöző diákok élelmezését támogatják – jelentette be Fotisz Fotiu, a szigetország védelmi minisztere.

Noha az ingyenreggeli-program már a gazdasági krízis kirobbanása előtt elkezdődött, a válsággal az igények is megnőttek. – 107 ezer eurót költöttünk tavaly a kezdeményezésre, akkor még csak a Ciprusi Vöröskereszt foglalkozott ezzel. Az idén már az oktatási minisztérium, az egyházak és magánszemélyek is beszálltak – mondta lapunknak Takisz Neofitu, a Vöröskereszt vezérigazgatója. Nehéz idők járnak a tízmilliárd eurós mentőcsomaggal megsegített országban, amit az is mutat, hogy a segélyszervezet a heti ételcsomagokból is egyre többet szétoszt.

Jelképes döntésnek is számít a szerényebb katonai felvonulás egy olyan országban, ahol a hadsereg jelenléte rendkívül – és szándékosan – látványos. Ciprus a 2004-es EU-csatlakozás után is kettéosztott maradt, a sziget északi részén mindmáig török katonák tízezrei vigyázzák a rendet. A déli, görög térfélen mégis lemondanak az erődemonstrációról, a parádén az idén csak a tüzérség vesz részt. – A gyermekek, akik a munkanélküli szüleikkel együtt megpróbáltatásokon mennek keresztül, az ország jövőjét biztosítják. Joguk van a jobb élethez – indokolta a változtatást a védelmi tárca vezetője.

Másfajta élethez szoktak a ciprusiak, akik közül eddig nagyon keveseket érintett csak a munkanélküliség és az éhezés. – Rendszeresen osztunk meleg ételt Nicosiában, ezt is egyre többen veszik igénybe. Szerencsére sok önkéntes jön, főleg nők, akik otthon, a saját pénzükből főzik meg az ételeket, amelyeket aztán a nélkülözőknek adnak – mesélte a Ciprusi Vöröskereszt vezérigazgatója. Karácsonykor általában négyszáz családhoz juttatnak el ajándékcsomagot, tavaly viszont már 2500 szegénységben élő családot ajándékoztak meg.

Megszorításokat is kénytelen volt bevezetni a ciprusi kormány, cserébe a pénzügyi mentőövért. Fizetéscsökkentések és adóemelések nehezítik az életet, az állástalanok aránya már meghaladja a 17 százalékot. A gazdaság az idén várhatóan 8,7 százalékkal zsugorodik, és jövőre is négy százalék körüli csökkenésre számítanak. A költségvetési hiány – az EU-ban megengedett három százalék helyett – hat százalék fölött van.

– Lelkileg is megviseli mindez a lakosságot. Megszűnt a társadalmi összetartó erő, növekszik a bűnözés. A családok nem tudnak megbirkózni a súlyosbodó gondokkal, sok a válás – magyarázta Takisz Neofitu. A Vöröskereszt éppen ezért nemcsak anyagi, hanem pszichológiai támogatást is nyújt a bajbajutottaknak.

Mindkettőre szüksége volt annak a 31 éves görög fiatalembernek, aki a napokban fordult a segélyszervezethez. A válság sújtotta Görögországból menekült el, és egy nicosiai étteremben kapott állást, de az elmúlt három hónapban már nem volt munkája. Nem tudtak segíteni neki sem a hatóságok, sem a görög nagykövetség, már ennie sem volt mit. Végül a Ciprusi Vöröskereszt helyezte el átmeneti szálláson, és kifizette a repülőjegyét, hogy legalább hazatérhessen – egyik reménytelen helyzetből a másikba.

Nicosia belvárosában szebb napokra várnak
Nicosia belvárosában szebb napokra várnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.