Erős Szíria-határozatot sürget Obama

A nemzetközi közösségnek ki kell kényszerítenie a vegyi fegyverekre vonatkozó nemzetközi tilalmat Szíriában – jelentette ki kedden Barack Obama az ENSZ közgyűlésében, New Yorkban. Az amerikai elnök a sorrendben 68. ülésszak általános vitájában azt hangoztatta: Bassár el-Aszad rezsimje felelős a Damaszkusz környékén augusztusban elkövetett vegyifegyver-támadásokért. – Noha a Biztonsági Tanács tétlensége miatt katonai csapást helyezett kilátásba, mindig a békés megoldást részesítette előnyben –idézte Obamát az MTI.

Az amerikai elnök sürgette, hogy az ENSZ BT „erős” határozatot fogadjon el a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséről, mert így kinyilváníthatja: ilyen eszközöknek nincs helyük a XXI. században. Ellenkező esetben viszont azt bizonyítaná: az ENSZ képtelen érvényt szerezni még a legalapvetőbb normáknak is. Obama szerint diplomáciai megegyezésre kell törekedni az iráni nukleáris programmal összefüggésben. Az új iráni vezetés közelmúltban elhangzott bejelentései „jelentős megállapodás alapját képezhetik”, de komolyságukat konkrét tettekkel kell alátámasztani. Leszögezte, hogy Washington nem rendszerváltást kíván elérni az iszlám köztársaságban, és elismeri az irániak jogát az atomenergia békés célú használatára.

Mindennek az is érdekessége, hogy Obama felszólalását egy napra időzítették az iráni elnökével, Haszan Rohániéval. Lapzártakor még nem volt világos, létrejön-e, ha röviden is, találkozó a két vezető között; ezt korábban nem zárták ki. Az amerikai elnök az MTI szerint hangsúlyozta: az USA kész kivenni részét az atrocitások megelőzéséből és az emberi jogok védelméből, de ennek terhét nem viselheti egyedül. – Minden érintett félnek kockázatot kell vállalnia az izraeli–palesztin megegyezés érdekében – jelentette ki a közel-keleti békefolyamattal kapcsolatban.

Obama előtt felszólalva Dilma Rousseff brazil elnök az Egyesült Államokat ostorozta a lehallgatásokkal kapcsolatban, amelyeket az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) állampolgárokkal, vállalatokkal és diplomáciai képviseletekkel szemben hajtott végre országában. – A polgári szabadságjogok és országom nemzeti szuverenitásának súlyos megsértésével állunk szemben – hangoztatta az Ansa szerint Rousseff, aki a diplomáciai botrány miatt már előzőleg lemondta hivatalos washingtoni látogatását. Megnyitóbeszédében Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára azt mondta: a Biztonsági Tanácsnak kikényszeríthető és kötelező érvényű határozatot kell hoznia a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá vonásáról. Ezt pedig haladéktalanul nemzetközi humanitárius segítségnyújtásnak kell követnie.

Barack Obama az ENSZ-ben. Üzent Iránnak is
Barack Obama az ENSZ-ben. Üzent Iránnak is
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.