Bo nem utolsó a sorban

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték vasárnap Bo Xilai volt daliani, majd chongqingi párttitkárt, aki 2007-től a Kínai KP Központi Bizottságának is tagja volt. A Bo-ügy több mint másfél éve állt a kínai és a nemzetközi érdeklődés előterében.

Nagy kihívást jelentett a párt- és az állami vezetés csúcsára jutott Xi Jinpingnek, miként rendezik a karizmatikus és újmaoista populizmust is alkalmazó, befolyásos politikus esetét. A kelet-kínai Jinan városi bírósága az augusztusi ötnapos tárgyalást köve tően vesztegetés, sikkasztás és hivatali hatalommal való visszaélés vádjában bűnösnek találta Bót. Az ítélet szerint közvetlenül, vagy közvetve 25,44 millió jüannál magasabb (918 millió forint) értékben jutott törvénytelenül anyagi javakhoz.

Életfogytiglanit kapott a vesztegetésért, 15 évet a sikkasztásért és hét évet a hatalommal való visszaélésért – jelentette a Xinhua hírügynökség. Bónak tíz napja van a fellebbezésre. Ha ezt elutasítják, leghamarabb tíz év múlva kaphat kegyelmet. A büntetés részeként megfosztották 20 millió jüanos vagyonától, és élete végéig politikai jogaitól is.

A botrány akkor robbant ki, amikor a 32 milliós Chongqing rendőrfőnöke tavaly februárban a Chengduban lévő amerikai konzulátusra menekült. Ott feltételezhetően kitálalt, majd 24 óra elteltével feladta magát a kínai hatóságnak. Így kiderült, hogy Bo felesége, Gu Kailai gyanúsítható Neil Heywood brit üzletember 2011 végi meggyilkolásával.

A brit segített Bo fiának nagy- britanniai tanulása megszervezésében, bizonyos pénzek külföldre juttatásában, és feltételezhetően zsarolta a nőt. Gu Kailait emberölés miatt tavaly augusztusban felfüggesztett halálbüntetésre (életfogytig tartó szabadságvesztésre) ítélték. A volt rendőrkapitány, Wang Lijun pedig szeptemberben a gyilkosság eltitkolásáért, hatalommal való visszaélésért és kenőpénz elfogadásáért 15 évi börtönbüntetést kapott – emlékeztet az MTI. A felső vezetés nyilvánvalóan nem kívánta megzavarni a Bo-perrel a tavaly novemberi tisztújító pártkongresszust, majd a márciusi Népi Gyűlés ülését, amelyen az új államfőt és a kormányt is beiktatták.

Bo az augusztus végi tárgyaláson tagadta a vádakat. Azt állította, hogy a visszaélésekről – például felesége és gyermeke kitől kapott repülőjegyeket – nem tudott. Hivatkozott arra is, hogy korábbi (feltételezhetően a párt fegyelmi bizottsága előtt vagy letartóztatásban tett) vallomásának visszavonására joga van. Felesége tanúvallomását azzal utasította el, hogy „hazudozó”, a volt rendőrfőnökét pedig arra hivatkozva, hogy szerelmes volt Gu Kailaiba.

Maga az egész tárgyalás új stílust hozott, a bíróság számos részletet feltett az internetre. Hongkongi jelentések alapján – nyilvánosságra került Bónak a családjához írt levele is, miszerint hiszi, hogy egy nap a nevét tisztára moshatja. Utalást tett arra, hogy apját, Bo Jipot, aki Mao mellett fontos vezető volt, a kulturális forradalom idején meghurcolták, és csak a hetvenes évek végén térhetett vissza vezető pozícióba. Feltételezhető, hogy további ügyek is terítékre kerülnek, hiszen Kína utóbbi két évtizedének hihetetlen gyors fejlődése megannyi visszaélésre adott módot.

A South ChinaMorning Post éppen szombaton tért vissza egy újabb, valószínűleg szerteágazó korrupciós esetre, amelyről szeptember elején annyit jelentettek be, hogy az állami energetikai óriás, a CNPC négy korábbi, vagy jelenlegi magas rangú vezetője ellen indult vizsgálat. A hongkongi újság kínai gazdasági lapok és weboldalak alapján azt írja, hogy egy fontos pártembernek, Zhou Yongkangnak, több rokona is érintett a korrupciós ügyekben. Zhou nemrég a belbiztonság feje volt.

-
FOTÓ: REUTERS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.