Al-Kaida-támadás Nairobiban

Vasárnap este óriási robbanás rázta meg a nairobi luxus-bevásárlóközpontot, amelybe már második napja egy terrorista csoport vette be magát.

A kenyai válságközpont arról tájékoztatott, hogy a kenyai biztonsági erők (és feltételezhetően nemzetközi segítőik) megpróbálták felszámolni a terroristák állásait. A támadás után a halottak száma 68-ra, a sebesülteké 175-re nőtt. A beszámolók szerint szombaton délután tört rá a Westgate Shopping Mallra 10-15 álarcos fegyveres. Kalasnyikov gépkarabélyokkal és kézigránátokkal voltak felfegyverkezve. Ahogy behatoltak az épületbe, azonnal gránátokat dobtak a tömegbe, és lőni kezdtek.

Egyesek szerint azt kiabálták, hogy a muzulmánok menjenek el. A 44 millió lakosú Kenya lakói nak alig tíz százaléka mohamedán. A terroristák vérfürdőt rendeztek a bevásárlóközpontban, amely a kelet-afrikai országban élő külföldiek és a módosabb kenyaiak kedvelt helye. Az áldozatok között több diplomata, Kenyában élő külföldi volt. (A magyar illetékesek nem tudnak arról, hogy az áldozatok között magyar állampolgár lett volna.)

A támadást az al-Sabab nevű szomáliai terrorista szervezet vállalta magára. Twitter-üzenetet adtak ki, amelyben az állt: bosszút állnak Kenyán, mert az beavatkozott ellenük az országukban dúló polgárháborúba. „Sokáig országunk területén harcoltunk a kenyaiak ellen, most itt az ideje, hogy csatateret váltsunk, s az ő országukba vigyük a háborút.” Egy másik üzenetben a szomáliai terroristák azt közölték, hogy „a kenyaiak tanúi lehetnek a megtorló igazságszolgáltatásnak, amely azokért a bűnökért sújtja őket, amelyeket hadseregük elkövetett.”

A közösségi hálón üzenetet küldő terrorszervezet azt állította, hogy kapcsolatban van a plázában magukat elbarikádozó gyilkosokkal, és kizárta a tárgyalások lehetőségét. Kenya fegyveres erői a szomáliai kormány oldalán részt vesznek a konszolidációt támogató műveletekben. A terrorakciónak vasárnap estére 68 áldozatát számolták össze. A halottak között sok gyerek van. A kenyai erők legalább ezer embert mentettek ki a pláza területéről. Először az AFP számolt be arról, hogy izraeli különleges alakulatok is bekapcsolódtak a műveletbe. Az Ynet.com izraeli hírportál névtelenül nyilatkozó illetékeseket idézett, akik csak izraeli túsztárgyalók jelenlétét, pár szakember részvételét ismerték el.

Más források szerint Izrael kommandósokat is küldött az akcióba. A kenyai elnök tévényilatkozatában azt állította, van remény a túszok kiszabadítására, ám lapzártakor erről még nem érkezett hír. Az al-Sabab (arabul Ifjúság) 2006 óta létező szervezet. Egy időben Szomália jelentős területeit uralták, ahol szigorú iszlám törvénykezést alkalmaztak. Nőket köveztek meg házasságtörésért, levágták a tolvajok kezét. Az al-Sababot kiszorította a fővárosból, Mogadishuból és Kismayo kikötőből az Afrikai Unió hadereje, amely a kormánycsapatokat támogatta. A BBC szerint a terrorcsoport támogatást kap Eritreától. A Vörös-tenger-melléki ország konfliktusban áll Etiópiával, amely viszont a szomáliai kormány fő támasza.

Tavaly az al-Sabab csatlakozott az al-Kaidához. A BBC szerint a szomáliai terroristák között rendre felbukkannak külföldiek. Afganisztán és Pakisztán mellett Szomália az iszlám jelszavakkal fellépő nemzetközi terror fő bázisa. Az al-Sababnak nem ez az első külföldi terrorakciója. 2010-ben az ugandai Kampalában öngyilkos merénylettel öltek meg 76 embert, aki a labdarúgó-vb döntőjét nézte televíziós kivetítőn.

A terrortámadás után rendőrök nyújtanak fedezéket a plázából menekülő vásárlóknak
A terrortámadás után rendőrök nyújtanak fedezéket a plázából menekülő vásárlóknak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.