Ausztriai lövöldöző: Vadorzó, ámokfutó, skizofrén

Most rajtam van a sor. A házat körülzárták a rendőrök – az osztrák lapok szerint ezek voltak az 55 éves Alois Huber utolsó szavai. Azé a vadorzóé, özvegyé és fegyverbolondé, aki keddi ámokfutása során három rendőrt és egy mentőápolót ölt meg, majd bezárkózott alsó-ausztriai birtokának pincéjébe, ahol végzett magával.

Öngyilkosságának körülményei egyelőre tisztázatlanok, a házba behatoló rendőrök Huber elszenesedett holttesttére bukkantak. A szállítmányozási vállalkozó minden jel szerint nemcsak a fegyverét fordította maga ellen, hanem fel is gyújtotta magát.

Rendőrautók a grossprieli birtoknál
Rendőrautók a grossprieli birtoknál

Az osztrák média szerint nem kizárt, hogy Huber régóta tervezte, véget vet az életének, méghozzá látványosan, akár ámokfutás árán. A férfi – barátai, ismerősei szerint – skizofrén volt. Súlyos mentális problémái tizennyolc évvel ezelőtt, felesége halálakor kezdődtek. Huber képtelen volt feldolgozni daganatos betegségben szenvedett neje elvesztését. Grossprieli birtokán külön kápolnát és mauzóleumot építtetett az asszony emlékére, és mindennap ott imádkozott annak lelki üdvéért. Az újbóli nősülés, egy „második élet” szóba sem jöhetett, a magányos férfi egyetlen társa a kutyája, Burgi volt. Az eb mozgásszervi problémákkal küszködött, Hubernek a pénz nem számított, rengeteget költött a valósággal istenített négylábú gyógyítására, speciális masszázsra vitte az ebet. Burgit szintén lelőtte, mielőtt az öngyilkosságba menekült volna.

A jómódú speditőr a Neue Kronen Zeitung szerint bolondult a fegyverekért, a rendőrök igazi arzenált, állítólag több mint háromszáz különböző fegyvert találtak a Melk közelében fekvő birtokon. A kiskaliberűtől az „elefántlövőig” volt közöttük mindenfajta. Huber egyetlen szórakozása a vadászat volt, erdőben, mezőkön és a levegőből, helikopterről is kilőtt nagyvadakat. Gyakran a szükséges vadászati engedély nélkül, az elmúlt hat évben állítólag hat szarvassal végzett úgy, hogy az autójából lesett rájuk. A tetemeket magukra hagyta, csak az értékes agancsokat vitte magával – írta az Oe24.at hírportál.

Az ámokfutás is a vadorzással kezdődött. Az osztrák rendőrség – annak is különleges alakulata, a Cobra – már jó ideje kereste az alsó-ausztriai Annaberg környékén garázdálkodó vadorzót. A Cobra kommandó két tagja rajtakapta Hubert, aki lelőtte az őt letartóztatni próbáló rendőröket. Harmadik áldozata a meglőtt rendőrökön segíteni próbáló mentőápoló volt. A tetthelyről egy túszul ejtett rendőrrel és egy rendőrautóval menekült el a közel száz kilométerre fekvő grossprieli tanyájára. A dombon fekvő birtokot a hatóságok körülzárták, Huber azonban folyamatosan tüzelt a biztonsági erőkre. Az utóbbiak több páncélozott járművet is bevetettek, hogy behatoljanak az épületbe, ahol egy földalatti atombiztos bunkerban találtak rá az összeégett holttestre. A tulajdonos a bunker bejáratát is álcázta, az ajtó egy szekrényből nyílt.

Grossprielben előzékeny embernek írták le Hubert. Vadásztársai árnyaltabb képet festettek róla, magába fordulónak, a veszélyesség határán mozgónak nevezték, de azt nem gondolták róla, hogy ilyen vérfürdőre lett volna képes. Az Oe24.at által megkérdezett igazságügyi elmeszakértő szerint Huber a vadorzással igazolást keresett arra, hogy a törvények felett állt. Azzal, hogy engedély nélkül lőtt ki nagyvadakat és gyűjtötte a trófeákat, egyre inkább fölényben érezte magát. Amiért rajta kívül négy ember fizetett az életével.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.