Paranoiás „magányos farkas”

Mentális betegség jeleit mutatta már legalább egy évtizede az a férfi, aki hétfőn 12 embert ölt meg egy washingtoni haditengerészeti bázison – tudta meg a The New York Times (NYT). A 34 éves Aaron Alexis paranoiás volt, és arról számolt be, hogy hangokat hall. A támadás megrázta Washingtont: a 2001. szeptember 11-i, Pentagon elleni terrortámadás óta ez volt a legvéresebb merénylet az amerikai fővárosban. A szövetségi nyomozó hatóság (FBI) bűnügyi helyszínként kezeli a területet továbbra is, terrorizmus gyanúja nem merült fel.

Mindeközben egyre több részlet derült ki a lövöldözésről. Alexis hétfő reggel nyolc óra tájban érkezett a washingtoni haditengerészeti központba érvényes belépővel. A Hewlett-Packard egyik partnerének szerződéses, óradíjas alkalmazottjaként dolgozott a támaszponton. Azt nem tudni, hogyan jutott át a biztonsági ellenőrzésen a fegyverekkel – igaz, egyelőre nem világos, hogy mennyit vitt be magával, és a mellette talált három fegyverből menynyit vett el másoktól a támadás során. Miután lelőtt két embert, a bázis egyik épületének galériájáról nyitott tüzet az alatta elterülő nyitott hallban reggelizőkre. Alexist a helyszínre érkező rendőrök lőtték le tűzpárbajban. A sajtónak a washingtoni rendőrfőnök, Cathy L. Lanier azt mondta: Alexis még több áldozatot szedett volna, ha nem lövik le. Hétfő estére derült ki, a másik két lövöldözőről szóló korábbi hírek hamisak voltak. A haditengerészet egykori tartalékosa egyedül gyilkolt.

Alexis rajongott a thai kultúráért és ételekért, valamint a buddhizmusért. Jól beszélt thai nyelven, és rendszeresen járt buddhista meditációs összejövetelekre. Korábban egy texasi thai étteremben pincérkedett, fizetést nem kapott, de cserébe kapott egy szobát ingyen a tulajdonosoktól. A The Washington Postnak (WP) a munkaadója elmondta: munkaidőn kívül gyakran lehetett látni thai nyelvkönyvvel az egyik asztalnál. Egyébként gyakran „túl közvetlen” volt a női vendégekkel, megpróbálta őket felszedni. Sokszor egész éjjel számítógépes játékokkal játszott, egyszer pedig megtörtént, hogy a fegyvere elsült és átlyukasztotta a falat. „Mindig volt nála fegyver, mondtam is neki az eset után, egyszer megölsz” – mondta a WP-nek Oui Suthamtewakul. Az alkoholt nem vetette meg, ám egykori munkaadója szerint ez sosem okozott problémát.

Fegyverek miatt került korábban is összetűzésbe a törvénnyel: 2004-ben kisétált a nagymamája texasi házából, és kilőtte a szomszéd telken folyó építkezés egyik munkásának autógumijait. Őrizetbe vették, de végül nem emeltek vádat ellene. A rendőrségen azt állította, „bekattant” a dühtől, és hogy poszttraumás tünetei vannak. Édesapja a nyomozóknak azt mondta: ezt az okozza, hogy fia a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően részt vett a mentésben. Ezt nem sikerült bizonyítani, ám a NYT szerint valóban a környéken dolgozott akkoriban. És a lap forrásai szerint is ekkor kezdődtek Alexis mentális problémái.

2008-ban rendzavarásért vették őrizetbe, 2010-ben pedig az alatta lakó szomszéd plafonját lyukasztotta át egy lövéssel. Korábban volt konfliktusa az említett szomszéddal, ám akkor azt állította: fegyvere véletlenül sült el, miközben tisztította. Hivatalosan nem tudni, miért bocsátották el a haditengerészet tartalékos állományából. A WP úgy értesült, az utóbbi esetnek köze volt ehhez. A hivatalos indoklás szerint „viselkedésmintáival” voltak problémák. 2007 és 2011 között szolgált a haditengerészetnél, ahol a The New York Times szerint repülőgépek elektromos rendszereit javította. Annak ellenére, hogy a haditengerészettől való elbocsátás a civil életben is megnehezítheti, hogy valaki munkát találjon, Alexis nem sokra rá a HP egyik partnerénél kezdett dolgozni. Körülbelül egy hónapja érkezett az amerikai fővárosba, hogy a Navy Yardon dolgozzon.

Az eset ismét felújíthatja a vitát a fegyvertartási szabályok korlátozásáról, és arról is: milyen erős biztonsági intézkedésekre van szükség a katonai és haditengerészeti támaszpontokon. A 2001. szeptember 11-i terrortámadás után megerősítették a támaszpontok védelmét. Ám a WP-nek nyilatkozó szakértők arra figyelmeztetnek: a „magányos farkas” típusú támadók ellen egyszerűen nincs megoldás.

Aaron Alexis: terrorizmus gyanúja nem merült fel a keddi tömeggyilkossággal kapcsolatban
Aaron Alexis: terrorizmus gyanúja nem merült fel a keddi tömeggyilkossággal kapcsolatban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.