Nehéz lesz ENSZ BT-határozatot hozni

Elképzelhető: túl korán örült a világ a lehetőségnek, hogy sikerült tárgyalásos úton megakadályozni, hogy a szíriai véres polgárháború nemzetközi méretű konfliktussá változzon, amelyben – a regionális erőkön kívül – a nagyhatalmak is részt vesznek. Barack Obama kormányzatának jól jött az orosz ajánlat, miszerint Szíria átadja a vegyi fegyvereit, amelyeket megsemmisítenek, és az országot e szempontból az ENSZ ellenőrzése alá helyezi. Az USA-ban nem volt elég erős a tábora a katonai erő bevetésének Szíria ellenében. Obamának is látnia kellett: nem tudja a választ a kérdésre, mi lesz azután, hogy megbombázza Bassár el-Aszad hadseregének bázisait, a szír államhatalom központjait.

Oroszország sem akarta a beavatkozást, és szeretné, ha vége lenne a háborúskodásnak. Moszkva számára életveszélyes egy határai közelében zajló, vallásháború jellegű konfliktus. Azért is, mert az iszlám harcosoknak kedvük támadhat rá, hogy akcióikat a néhány száz kilométerre lévő Észak-Kaukázusban folytassák. Moszkvának kell tehát a béke és kell a béketeremtő szerepe. Mindezt azonban úgy akarja elérni, hogy közben konzerválja az Aszad-rendszert. Ez egyértelműen látszik a tárgyalási taktikájából.

Az orosz diplomácia vezetője továbbra is azt hangoztatja, hogy a vegyi fegyvereket a felkelők vetették be augusztus 21-én Damaszkusz közelében. Ezt mondta Szergej Lavrov legutóbbi moszkvai tárgyalásukon Laurent Fabius francia külügyminiszternek is. Fabius azt mondta, az ENSZ-jelentés nem hagyott kétséget afelől, hogy a szír kormányerők követték el a tömeggyilkosságot. Szerinte ezt erősítette meg, hogy mekkora mennyiségű szaringázt vetettek be, milyen haditechnikát és eljárásokat használtak.

Fabius azért utazott Moszkvába, hogy elérje: Oroszország támogasson olyan BT-határozatot, amely retorziót helyez kilátásba, ha Szíria nem teljesíti vállalt kötelességeit. Lavrov viszont azt mondta a sajtóértekezleten, hogy nem lehet előzetesen dönteni a katonai intervencióról. „Objektív értékelést akarunk az augusztus 21-i eseményekről. Komoly alapunk van feltételezni, hogy ez ott provokáció volt. Az igazságot meg kell állapítani, és ez a BT munkája lesz a jövőben.” A Reuters hozzáteszi, hogy Lavrov azt mondta: az orosz szakértők szerint az sem tisztázott, hogy a felhasznált vegyi fegyvereket fegyvergyárban vagy házilag készítették-e.

A két miniszter közötti vita jelzi a „rendezés” jelenlegi állapotát. A nyugati nagyhatalmak a maguk szakértőire hivatkozva akarnak olyan határozattervezetet vinni a Biztonsági Tanács elé, amely kikényszeríti az Aszadrendszer együttműködését, leszereli a biológiai és vegyi fegyvereket, és állandó nemzetközi ellenőri jelenlétet hoz létre az arab országban. Az oroszok viszont – Aszad állítását visszhangozva – a felkelőket hibáztatják a tömeggyilkosságért. Lavrov időnként megengedő utalásokat tesz rá, hogy szó lehet egy későbbi „büntető” ENSZ-határozatról is, ha Damaszkusz nem teljesíti vállalásait.

Miután elhárulni látszik az amerikai katonai csapás veszélye, Damaszkusz propagandaapparátusa is magához tért. A SANA állami hírügynökség által kiadott közlemény szerint szó sem lehet olyan nemzetközi konferenciáról, amely kétségbe vonná a rezsim törvényességét. A közlemény szerint a nyugati hatalmak akaratukat a szír népre akarják erőltetni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.