Eltűnik a komputervakáció

Egész héten sztrájkolnak a görög állami alkalmazottak a közszférát sújtó megszorítások miatt. Igaz, a legutóbb eltörölt kiváltságot még Kiriakosz Micotakisz reformügyi miniszter is aberrációnak nevezte: évi hat nap pluszszabadság járt a számítógép előtt dolgozóknak.

– Ez a szabály valóban elfogadhatatlan, és jól mutatja az eltérő munkakörülményeket a közszférában és a magánszektorban – mondta lapunknak Jorgosz Cogopulosz, az európai politikával foglalkozó Eliamep alapítvány kutatója. Érthetőnek nevezte ugyanakkor azt is, hogy ha valaki elveszt egy kiváltságot, tiltakozni kezd. Nemcsak a „komputervakáció” elvesztése miatt szervezték persze a mostani munkabeszüntetéseket. Hétfőn az állami iskolák tanárai kezdték a sztrájkot, amelyet a héten orvosok, ügyvédek és minisztériumi alkalmazottak folytatnak. A közszférában tervezett elbocsátásokat kifogásolják, márpedig ez a nemzetközi hitelezők egyik legfőbb kérése, cserébe a Görögországnak megítélt hatalmas (240 milliárd eurós) mentőcsomagért.

S hogy eddig miért nem szúrt szemet a trojkának (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, IMF), hogy évi hat nap fizetett szabadsággal jutalmazzák, aki naponta legalább öt órát tölt a számítógép előtt? – A trojka szakértői külföldről jönnek, és nem ismerhetik Görögország minden kis „titkát”. Különben sincs könnyű dolguk, hiszen nem ők irányítják az országot: csak javaslatokat tehetnek, de utána az athéni kormány döntéseire kell hagyatkozniuk – közölte Jorgosz Cogopulosz.

A kormány most igyekszik: Antonisz Szamarasz miniszterelnök kedden Brüsszelben magyarázta az eddig bevezetett reformokat. A trojka képviselői pedig a héten Athénban vizsgálódnak. A tét nem kicsi, az EU–IMF páros csak kedvező eredmények esetén hagyja jóvá ugyanis a hitel következő, egymilliárd eurós részletének átutalását. Eközben egyre többen és egyre nyíltabban beszélnek arról, hogy Görögországnak szüksége lesz egy harmadik – bár az eddigieknél kisebb – mentőcsomagra is.

„Kicsi, de jelképes” lépésként értékelte a közigazgatási reformért felelős Kiriakosz Micotakisz a hat nap szabadság eltörlését. „Ez a szabály egy letűnt korszakhoz tartozik. A jelenlegi válságos időkben képtelenség anakronisztikus kiváltságokat fenntartani” –hangsúlyozta egy tévéinterjúban a 45 éves miniszter, aki amúgy ismert politikusdinasztia tagja. A sors iróniája, hogy a számítógép-használók privilégiumát 1989 júniusában vezették be, éppen egy héttel azelőtt, hogy az apja, Konsztantinosz Micotakisz megnyerte a választásokat.

Hiába bólintott már rá a görög kormány jó néhány megszorító intézkedésre (fizetés- és nyugdíjcsökkentések, adóemelések, lefaragások az egészségügyben és az oktatásban), az óriási „állami vízfej” óhatatlanul szemet szúrt a trojkának. A 700 ezer fősre becsült közszféra karcsúsítására konkrét ígéreteket is tennie kellett a kabinetnek. Így például ez év végéig 25 ezer állami alkalmazottat sorolnak át úgynevezett mobilitási alapba: nekik vagy máshol találnak állást, vagy elbocsátják őket.

Az állami alkalmazottak elbocsátása ellen tiltakoznak Athén belvárosában
Az állami alkalmazottak elbocsátása ellen tiltakoznak Athén belvárosában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.