Seehofer tizenegyest ajándékozott

Tartotta a szavát, és vasárnap letette Angela Merkelnek a tizenegyespontra a labdát. A kancellárnak és a CDU elnökének szeptember 22-én már csak gólt kell rúgnia – Horst Seehofer e futballhasonlattal méltatta saját és pártja, a CSU sikerét a hét végi bajor tartományi választásokon.

A keresztényszociális párt a szavazatok 48 százalékával visszaszerezte 2008-ban elvesztett abszolút többségét, s nem szorul többé koalíciós partnerra. A liberálisokra amúgy se számíthatna a diadalittas Seehofer, az elmúlt öt évben a CSU-val együtt kormányzó szabad demokraták ugyanis alig valamivel több mint három százalékkal kibuktak a bajor törvényhozásból. Az FDP kudarca mindenesetre nem kevés kockázatot is rejt a CDU/CSU számára, a polgári rétegekben sok – a jelenlegi berlini keresztény–liberális kormánykoalíció fenntartásában érdekelt – szavazót arra késztethet, hogy listán ne az uniópártokra, hanem a megroggyant szabad demokratákra szavazzanak.

A bajorországi siker nyomán a CDU/CSU vezető politikusai hétfőn arról beszéltek, hogy nincsenek kölcsönvoksok, mindenki a maga sikeréért küzd. Az FDP táborából azzal lőttek vissza, hogy ez szerintük rövidlátó gondolkodás. – A CSU ugyan visszanyerte nimbuszát, de azért látható, hogy a keresztényszociális pártnak nincs már meg a korábbi vonzereje. Ötven százalék feletti eredménnyel, kétharmaddal a jövőben sem számíthatnak.

Még úgy sem, hogy akár még húsz évig is képesek lesznek maguknak biztosítani az abszolút többséget – erről Herbert Maier, a Regensburgi Egyetem Politikatudományi Intézetének oktatója beszélt lapunknak. Maier szerint a CSU mostani sikerében benne van Seehofer rendkívül ügyes lavírozása. A 12,5 millió lakosú és a német GDP több mint 17 százalékát adó Bajorországban rendben van a gazdaság, viszonylag alacsony a munkanélküliség. A választók minden jót a CSU-nak tudtak be, s minden pálfordulást megbocsátottak a pártelnök-kormányfőnek.

Aki ügyesen tolatott ki minden olyan ügyből, amit korábban támogatott, de a közvélemény ellenzett – legyen szó az egyetemi tandíjról vagy a Duna bizonyos szakaszának súlyos környezeti következményekkel járó medermélyítéséről. A CSU-s árral szemben a liberálisok képtelenek voltak evezni vagy arra ráülni, viszont belefulladtak a sodrásba. Az is végzetesnek bizonyult, hogy a végsőkig kitartottak az egyetemi tandíj mellett. A szabad demokraták ráadásul nem tudtak olyan erős vezéregyéniséget felmutatni, mint a CSU. A bajor FDP-re negatívan hatott, hogy a párt országos szintű irányítóinak vezetői képességeit is alaposan megtépázta számos botrány és elveszített tartományi választás – tette hozzá Maier.

A szociáldemokraták ugyan pár százalékkal többet szereztek, mint öt évvel ezelőtt, de a húsz százalék feletti eredmény nem jelent komoly felhajtóerőt a szeptember 22-i szövetségi erőpróba előtt – folyatta a 38 éves politológus. A bajor SPD-nél az 1990-es évek közepe óta megfigyelhető a szavazók lemorzsolódása, lassan két évtizede képtelenek harminc százalék fölé menni. Mindenesetre a szövetségi politika „másik liga”, az országos politikában más szempontok érvényesülnek. Ahogy egyelőre a szakadék szélén imbolygó FDP elnöke, Rainer Brüderle fogalmazott: aki Merkelt akarja, az a szabad demokratákra szavaz jövő vasárnap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.