Fröccs mellett rímel Európa

Nyárias estén, fröccs vagy limonádé mellett, rímekben mesélni Európáról – igen kérem, így is lehet. És még a Polgárok európai évét (jaj, mi ez?) is fel lehet dobni, ha e nem túl leleményes EU-kezdeményezés magyarországi nagykövete, Lackfi János viszi zenés európai körsétára a közönséget.

Mert arra még a belvárosi Akvárium teraszon üldögélő, néhány ital mellett önfeledten diskuráló fiatalok is felfigyelnek, ha egy jókedvű és jó humorú költő kiül a színpadra, és utazni hívja őket. Nem akármilyen utaskísérővel: a zongorabillentyűkből virtuóz dallamokat előcsalogató Oláh Kálmánnal. Versek európai országokból, amelyekhez Lackfi a saját rímeit és élményeit biggyeszti hozzá.

Az összképet még a hivatalos poszter sem zavarja meg, amelyet a szervező – a Külügyminisztérium –támaszt a hangfalaknak. A sziporkázó, mókás verssorok tökéletes ellenpontja a plakáton olvasható szöveg: „A polgárok európai éve 2013. Beszéljünk arról, hogy önnek joga van az alacsony roamingdíjakhoz, a tanuláshoz bárhol az EU-ban, a biztonságos online vásárláshoz. Európáról van szó, önről van szó.”

Különös dolgok jutnak néha a 42 éves költő-író-műfordító eszébe. Belgiumról például az, hogy egy pláza bejáratánál galambtetemet látott. Volt szárnya, de repülni már nem tudott; szívszorítóan szép látvány, amely a szabadságra emlékeztette. Ehhez társítja Francis Dannemark A blues című versét, aztán saját balladáját a pulykákról. A parányi Luxemburgról felidézi, hogy az utcán még a nagyherceggel is összefutott, és hogy ott mindenki híres, mert minden luxemburgi ismeri. Erre rímel Léopold Hoffmann költeménye, majd egy Lackfi-spirituálé.

Ahogy sötétedik, és egy-egy pohár itallal a kezében mind több fiatal közelebb húzódik a színpadhoz, arra gondolok, hogy annyi erőltetett és unalmas EU-rendezvényen voltam már – ez most végre valami más. Könnyed, szellemes, európai. Egy pillanatra csak az ránt vissza a földre, hogy az Erzsébet téren fociszurkolók csapata masírozik át: „Ria, Ria, Hungária”, skandálják.

Nem fensőbbségnek képzeli az Európai Uniót, amely előtt le kell borulni. Lackfi János azután meséli ezt, hogy a versek szárnyán körbeutaztatta a hallgatóságot a vén kontinensen. – Olyan lesz az unió, amilyennek megcsináljuk – mondja magától értetődően. S ezúttal magyarországi megállót említ: a Szeged közeli Balástyát, ahol a helyi közösség kovásza a könyvtár igazgatónője lett, aki mindenféle EU-pályázaton elindult. Mára szép parkot is összepályázott, ahol boldogan összegyűlik a falu apraja-nagyja. – A maguk háza táján így építik Európát – vallja a költő.

Nem pénzért vállalja, hogy a Polgárok európai éve nagyköveteként efféle programokon felbukkan. Tiszteletdíjat az Akvárium teraszon tartott körsétáért sem kap. Pedig még tágítani is próbálja az unió határait: hoz verset az EU-n kívüli Norvégiából is (Oslóban voltam, jegyzi meg tréfásan, de hozzáfűzi, hogy valójában nem volt). És mivel ott a fehér éjszakák hosszabbították meg az életet, felolvassa Paal Brekke Minden éjjel azt álmodta című költeményét.

Még az unió himnusza, az Örömóda is új értelmet nyer. Lackfi János a Beethoven-mű dallamára írt, Újjászülés című versét adja elő (próbáljuk csak énekelni: Szüld meg újra a világot, Érezd bőrét bőrödön, Felrobbantja pillantásod, Nem marad itt kő kövön). Ezt követi az Oláh Kálmán ujjai alatt születő, dzsesszes Örömóda, és hogy ez milyen jól hangzik...

Új színeket adni az EU-nak, ennyi lenne a megoldás?

Kérni sem kell az uniós polgárságot

Az uniós polgárságot nem kell igényelni: aki bármely EU-tagországnak az állampolgára, automatikusan uniós polgárrá válik. A nemzeti önállóságot féltőket is megnyugtatja az EU-alapszerződés: „Az uniós polgárság kiegészíti és nem helyettesíti a nemzeti állampolgárságot.”

Mi mindenhez van jogunk?

Az EU-állampolgárok jogait hivatott népszerűsíteni a Polgárok európai éve. Ez nem is árt: noha az uniós polgárságot éppen húsz évvel ezelőtt vezették be, a legtöbben ma sem tudják, hogy milyen konkrét előnyökkel jár. Most dióhéjban elmondjuk.

- Mozgás és letelepedés szabadsága: Utazni és letelepedni korlátozás nélkül lehet az egész EU területén. Igaz, három hónap után már tartózkodási engedélyt kell kérni, de ez csak formaság – nemet mondani kizárólag biztonsági vagy közegészségügyi okokból lehet.

- Helyhatósági és európai választások: Bátran voksolhat, vagy akár jelöltként is indulhat ezeken a választásokon minden uniós polgár, a lakóhelye szerinti tagállamban. Vigyázat, a parlamenti voksolásra ugyanez nem vonatkozik.

- Konzuli védelem külföldön: Aki külföldön jár, és a saját országának ott éppen nincs nagykövetsége, ugyanúgy fordulhat segítségért (konzuli védelemért) egy másik EU-tagállam külképviseletéhez. Az unión kívül csak három olyan ország van, ahol mind a huszonhét EU-tagállamnak működik nagykövetsége: Oroszország, Kína, Egyesült Államok.

- Kapcsolat az EU-intézményekkel: Minden uniós polgár a saját anyanyelvén – a huszonnégy hivatalos EU-nyelv egyikén, tehát magyarul is – fordulhat bármely EU-intézményhez. Nem kell aggódni, választ is ugyanezen a nyelven kap.

- Európai polgári kezdeményezés: Egymillió – és a tagállamok legalább egynegyedéből származó – polgár közvetlenül felkérheti az Európai Bizottságot, hogy a hatáskörébe eső területeken tegyen javaslatot jogszabály kidolgozására. Az egymillió aláírás összegyűjtéséhez egy év áll rendelkezésre. (P. B.)

Lackfi János (balra) és Oláh Kálmán az Akvárium terasz színpadán. Európáról könnyedén, stílusosan
Lackfi János (balra) és Oláh Kálmán az Akvárium terasz színpadán. Európáról könnyedén, stílusosan
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.