Hágai felmentések: Nyomásgyakorlás vagy új gyakorlat?

Vihart kavart nemcsak Hágában, de nemzetközi jogászok körében is, hogy egy dán bírótól elvették a háborús bűnökkel vádolt Vojiszlav Seselj egykori csetnikvajda ügyét.

A dán Frederik Harhoff eltávolításáról – elfogultságra hivatkozva – annak nyomán döntött 2:1 arányban Hága egy „belső bírósága”, hogy a bíró a nyáron több tucat dániai ismerősének, köztük jogászoknak tálalt ki e-mailben az új hágai ítélkezési „módival” kapcsolatban. Aggodalmainak lényege: arra szorítják rá a hágai bírókat, hogy mentsék fel azokat a megvádolt parancsnokokat, akiknél nem bizonyítható közvetlenül: személyesen adtak parancsot gyilkosságokra, kegyetlenkedésre, vérengzésekre vagy más, emberiesség elleni bűncselekményekre. Az elmúlt egy év ismert esetei közé tartozott Ante Gotovina horvát tábornok vagy Momcsilo Perisics, a jugoszláv hadsereg egykori vezérkari főnöke felmentése másodfokon, illetve szabadon bocsátásuk elrendelése. A példák (amelyek akár precedensek is lehetnek) befolyásolhatják az 1995-ös srebrenicai tömegmészárlás fő felelősének tartott szerb Ratko Mladics hágai felelősségre vonását.

Harhoff elmozdítására Seselj és jogi csapata máris ráharapott: elfogultságra hivatkozva próbálnak egérutat nyerni Hágában. A szélsőséges szerb politikus hosszú évek óta húzódó ügyében október végére volt várható az ítélet, de ez késhet az új fejlemények fényében. A dán bíró pedig kifogásolja, hogy félretették, és nehezményezi, hogy meg sem hallgatták. Serge Brammertz, a törvényszék belga főügyésze is azt javasolja, gondolják még egyszer végig Harhoff ügyét.

A bíró egyébként kifakadásában, amelyet felkapott a sajtó is, tovább ment az ítélkezési gyakorlat megváltozása miatti dohogáson. Az 56 ismerősének szétküldött levelében azt is állítja, a hágai törvényszéki elnök, Theodor Meron gyakorol nyomást kollégáira, milyen verdiktet mondjanak ki. Ez így már kényesebb kérdés: Meron lengyelországi születésű, 83 éves holokauszttúlélő zsidó, aki bő négy évtizede Levi Eskol izraeli miniszterelnök jogi tanácsadója volt, most pedig amerikai állampolgárként látja el a bíróság elnöki tisztét. Ennek nyomán olyan elméletek kaptak lábra, amelyek szerint a nemzetközi „konfliktusterepeken” aktív USA és Izrael érdekei kívánják, ne vonjanak felelősségre katonai vezetőket. Vannak ugyanakkor, akik különbséget tesznek a két kérdés között.

Kenneth Roth, a Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet ügyvezető igazgatója például a Perisics-ügyben kifogásolta ugyan a másodfokú jogi érvelést, és a precedens veszélyére figyelmeztetett, ugyanakkor kiállt Meron mint jogi és morális tekintély mellett. Mint a londoni The Guardian hasábjain kifejtette, a következmények nem feltétlenül csak a volt Jugoszláviára szorítkoznak majd, hanem befolyásolhatják akár Charles Taylor volt libériai elnök elmarasztalását a Sierra Leone-i polgárháborúban játszott szerepéért. A nyugat-afrikai országban elkövetett bűnöket vizsgáló különleges törvényszék szintén a holland városban székel.

– Vigyázni kell azzal, hogy különböző kritikáknak mi a motivációja. Abból, hogy a bírói értelmezés változása adott esetben kedvezőbb lehet az Egyesült Államoknak vagy Izraelnek, még nem következik, hogy ezek az országok nyomást gyakoroltak a hágai törvényszékre – mondja a politikai színezetet kapott vádakról Lattmann Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az ELTE nemzetközi jogi tanszékének oktatója, hozzátéve: „könnyen elképzelhető, hogy a bírói szemlélet külső nyomás nélkül is megváltozik”. A nemzetközi jogász emlékeztetett a volt Jugoszlávia területén elkövetett cselekmények ügyében illetékes törvényszék (angol rövidítéssel az ICTY), illetve a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) közötti különbségre. Az USA és Izrael, ahogyan más országok, így arab államok vagy Kína az utóbbihoz nem csatlakozott. Eközben az ICTY korábban úgy foglalt állást: az 1999-es koszovói NATO-beavatkozás esetében – amelyben amerikai parancsnokok és katonák is részt vettek, sőt az atlanti szövetség műveleteit is amerikai tábornok, Wesley Clark irányította – azonosított ugyan hibákat, de szándékos háborús bűncselekményeket nem. – Így pusztán elméleti kérdés, hogy mondjuk Kína belgrádi nagykövetsége lebombázásakor milyen közvetlen parancsnoki felelősséget lehetne megállapítani amerikai részről – mondta Lattmann.

Hoffmann Tamás nemzetközi jogász, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa ugyanakkor meglepőnek találja a Harhoff bíró levelében foglaltakat, ahogyan a kialakult vitát is.

– Minden eset egyedi, így a másodfokú felmentő ítéleteket is különböző érvek alapján hozták – mondja Hoffmann, aki korábban fél évet dolgozott az ICTY fellebbviteli ügyészségén. „A hágai törvényszék munkájában szinte kizárólag parancsnokok felelősségét firtatták a katonák közül, noha nem kizárólag elöljárói felelősség alapján állapították meg a büntetőjogi felelősséget. Márpedig az elkövetésnek több módozata van: a személyes, illetve a közvetlen elöljárói felelősség, valamint a részesség, a bűncselekményben való közreműködés.” Ez utóbbit nem sikerült bizonyítani, állítja, másodfokon a Perisics-perben: azt a kifejezett szándékot, hogy a volt jugoszláv parancsnok közreműködése a bűncselekmények elkövetésére irányult.

Ante Gotovina (jobbra) és Mladen Markac képeit szorongatják horvát nacionalisták a háborús bűnök alól felmentett főtisztek zágrábi ünneplésén
A man touches the picture of Ante Gotovina as the picture of Mladen Markac is seen beside while people celebrate after an appeals court overturned the convictions of Gotovina and Markac, at the main square in Zagreb November 16, 2012. Gotovina, who was a commander in the Split district of the Croatian army, and Markac, who was a Croatian police commander, had been convicted of crimes against humanity and war crimes during the wars that followed the break-up of Yugoslavia. Judges ordered the pair's immediate release. REUTERS/Antonio Bronic (CROATIA - Tags: SOCIETY POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.