Döntsétek le ezt a falat!

Civil kezdeményezés indult Bukarestben a törvényhozás épületét körülvevő, két méter magas betonkerítés lebontására.

 – Utáljuk az állampolgárokat, és távol akarjuk tartani őket –ezt üzeni ugyanis a fal Adrian Moraru, a Közpolitikai Intézet (IPP) vezetője szerint. A román törvényhozásnak az egykori kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu által megálmodott megalomániás Nép Háza ad otthont. A világ legnagyobb polgári rendeltetésű épületét (az első, ám nem polgári a Pentagon) a kerítéssel egyetemben már a rendszerváltás után fejezték be.

A fal a Nép Házánál
A fal a Nép Házánál

Többször is felmerült a lebontása, de eddig csupán a fal javítására költöttek. A képviselőház élére 2008-ban megválasztott Roberta Anastase a törvényhozásban megingott bizalom visszaállítását és az intézmény „emberarcúvá tételét” nevezte legfontosabb céljának. Az akkor kormányzó demokrata-liberálisok politikusa saját állítása szerint két éven át harcolt a „szégyenletes” fal lebontásáért, végül feladta: túl sokba került volna.

Kollégái a házbizottságban ugyanakkor azzal érveltek: ha az emberek a kerítésen belül kerülnek, egyáltalán nem biztos, hogy megállnak a bejáratnál. Főleg Adrian Nastase alelnök, korábbi miniszterelnök agitált a tüntetőkre és sztrájkolókra hivatkozva amellett, hogy a kerítés talpon maradjon. Ennek ellenére 2010-ben elkészült az első becslés: a bontás költségei 27 millió lejre (1,7 milliárd forint) rúgnának. Ennyi pénz sem akkor, sem azóta nem állt rendelkezésre.

Nemrégiben azonban pályázatot hirdettek a parlament körüli, vagyis a falon belül található zöldövezet felújítására – ez adta az ötletet aláírásgyűjtő kampány elindításához, Döntsd le a falat! címmel. A Gandul portál több civil szervezet támogatásával azt szeretné elérni, ha a polgárok „visszakapnák” a parlamentet körülvevő harmincöt hektáros területet. Ha már parkot alakítanak ki, legyen az a polgároké is, hirdetik. A pályázatokat szeptember végén bírálják el.

A parlament körüli fal egyértelműen a totalitárius rendszert idézi, ezért el kell tűnnie – véli Roxana Wing is, a műemlékeket és az épített örökséget védő ProDoMo Egyesület elnöke. Nicusor Dan, a Mentsétek meg Bukarestet! Egyesület feje szerint pedig már csak azért is szabaddá kellene tenni a törvényhozás épülete körüli 35 hektárnyi területet, mert egyébként rendkívül kevés zöldövezet és köztér áll a bukarestiek rendelkezésére. Valeriu Zgonea, az alsóház szociáldemokrata elnöke nemrégiben még teljesen kizárta a kerítés ledöntését. Időközben azonban Bukarestbe is elvitte TheWall (A fal) című koncertjét a Pink Floyd zenekar legendás basszusgitárosa, Roger Waters.

Az illusztris vendég hatására Zgonea árnyalta a véleményét. – Nem dönthetek most egymagam, ez az építészek dolga, ők értenek hozzá. Azt mondták, hogy néhány szakasz tartófal, ezért nem bontható le. Ez szimbolikus gesztus, de úgy gondolom, hogy 2013-ban nincs szükség erre a falra Romániában, ahol demokrácia van – mondta Zgonea, miután Watersszel közösen jelképes csapást mért a falra egy hatalmas kalapáccsal. Az ügy kapcsán megszólaltatott parlamenti képviselők többsége támogatja az elgondolást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.