Bécs, ahogy a burkából látszik...

Arany negyednek nevezik a bécsi belvárosnak a Meinl am Graben és a Michaelerplatz közötti szakaszát, ahol az elmúlt években méregdrága luxusmárkacégek – a Jil Sandertől a Pradáig – nyitottak szuperelegáns üzleteket. Ezen a pár száz méteres szakaszon nyáron, kivált augusztusban meghökkentően sok olyan nőt lehetett „látni” – akit valójában nem is látni.

Mégpedig az arab világ burkát viselő asszonyait, akik egész testüket, arcukat fekete lepel mögé rejtik, sőt szemük is csak fekete szövetrácson keresztül pásztázza a bécsi luxusvilágot. Jönnek Szaúd-Arábiából (tavaly 61 százalékkal többen vették célba az osztrák fővárost, mint egy évvel korábban), az Egyesült Arab Emírségekből, Kuvaitból vagy éppen Katarból.

Vonzza őket a különleges árukínálat, a Bécsben gomba módra szaporodó ötcsillagos szállodák kínálta fény és pompa. Az osztrák idegenforgalmi hivatal boldogan konstatálja, hogy ma már több vastag pénztárcájú arab család tölti az idejét Ausztriában, mint a korábban fölényesen vezető Svájcban. Igaz, az osztrákok 2011 vége óta a vízumszabályok egyszerűsítésével kedveskedtek az önfeledten költő közel-keleti turistáknak, akik a Dubaiból repülő Emirates légitársasággal naponta háromszor landolhatnak Schwechaton.

Az üzleti előnyök ellenére Schwechat volt az egyetlen olyan repülőtér, ahol a turizmusszervezők siránkozása ellenére idén áprilisban nem adtak leszállási engedélyt az Emirate Airlines óriásgépére, pedig vele még inkább felgyorsult volna a turistaözön. A teljesen lefátyolozott nők látványa ugyanakkor Ausztriában is sokakban visszatetszést kelt, nincs olyan politikai párt, amelyik ne vetné fel a fekete lepel tilalmát. Felvetik, de eddig még nem lett belőle rendszabály.

A Der Standard liberális bécsi napilapban nemrég az ismert publicista, Hans Rauscher emlegette fel, hogy Svájc olasz nyelvű, Ticino tartományában szeptember 22-én népszavazást tartanak majd a teljes elkendőzés betiltásáról arra hivatkozva, hogy senki sem kényszeríthet arra senkit nemi alapon, hogy az arcát elrejtse. A „RAU” néven ismert szerző a közvetlen demokrácia vadhajtásának tartja a svájci kezdeményezést, amelynek ráadásul, a mecsetépítés 2009-es betiltása után, esélye is van a sikerre.

A Profil című hetilap újságírója, Robert Treichler egy riport kedvéért maga is burkát öltött néhány napra. Kísérője társaságában bérlakás keresésével próbálkozott, ám kedvesen, de határozottan elutasították a láthatatlan személyt. Majd egy virágkötészeti tanfolyamra jelentkezett, ahol arcát sohasem fedte fel ugyan az arab nőnek vélt osztrák férfi, de a tanfolyamot barátságos légkörben el tudta végezni.

Atrocitás csak a Ballhausplatzon, a kancellári hivatal és az elnöki palota övezte téren érte az álruhás Treichlert, ahol éppen a szélsőjobboldali párt, az FPÖ gyűlésére keveredett. Hangosan szidalmazták a résztvevők, rákiabálva, hogy azonnal tűnjön el a rendezvényről. Volt, aki meg is mondta, hova menjen: a „Kis Isztambulnak” nevezett negyedbe.

A fiákerek egyre többször visznek burkába öltözött fuvart
A Fiaker horse carriage passes Hofburg palace during a sunny spring day in Vienna April 15, 2013. REUTERS/Leonhard Foeger (AUSTRIA - Tags: SOCIETY ENVIRONMENT TRAVEL CITYSPACE)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.