„Vakon” dolgoznak a laborban

Kevés kutatóhely eredményeire figyel annyira a világ, mint az ENSZ égisze alatt működő Vegyi Fegyverek Betiltásának Szervezete (OPCW) által kijelölt laboratóriumok elemzésére.

A Szíriából származó minták a múlt hét végén érkeztek a szervezet központi laboratóriumába, amely megfelelő elvek alapján azonnal továbbküldte azokat az OPCW főtitkára, Ahmet Uncu által – az ENSZ-főtitkárral folytatott konzultáció alapján – kiválasztott laborokba. Az ilyen esetekre kijelölt 18 intézmény között két-két amerikai, indiai és kínai, egy-egy belga, brit, finn, francia, holland, német, orosz, szingapúri, spanyol, svájci, svéd, és régiónkból egy neves lengyel kutatóintézet szerepel.

Azt nem tudni pontosan, hogy most melyeket választották ki közülük, de szakértők szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsában ülő országok laboratóriumai nincsenek közöttük. A szervezet ellenőrei a földmintákon, a támadás sérültjeitől vett vér-, vizelet- és hajmintákon, valamint a halottakból származó szövetmintákon túl az ott talált aknadarabok belső felületéről letörölt esetleges vegyszermaradványokat is összegyűjtötték. Az elemzésre szánt, megjelölt és lefényképezett anyagokat – miután lezárt konténerekben a szervezet központi laboratóriumába szállították – a legaprólékosabb módon vizsgálják meg, kizárva az esetleges keveredéseket.

Minden mintából három különböző laboratóriumba szállítanak, és ezek mindegyike függetlenül végzi el a saját elemzését. Ráadásul minden, a vizsgálatban részt vevő laboratórium minden egyes valódi minta mellé kap két hamisat is: az egyikben nincs semmilyen ideggáz, a másikban a szervezet által elhelyezett, meghatározott mennyiségű idegméreg vagy annak bomlásterméke található.

Hogy elemzésük valóban támadhatatlan legyen, a laboratóriumok „vakon” dolgoznak, természetesen nem tudják, melyik minta a valódi. A kutatóknak minden mintát két teljesen különböző módszerrel kell megvizsgálniuk, ezenfelül maguknak is el kell készíteniük az általuk a valódi mintában feltételezetten megtalált vegyi anyagot, és azon is el kell végezniük a tesztet, aminek ugyanazt az eredményt kell adnia. Az igen precíz folyamat hét-tíz napig tart, amit egy az OPCW-nek küldött jelentés zár le. Ezt a helyszínen készített interjúk és orvosi jelentések egészítik majd ki. Az OPCW korábbi vezetője, Ralf Trapp vegyi- és biológiaifegyver-szakértő, aki korábban lapunknak is nyilatkozott, a BBC tudományos szerkesztőjének elmondta: az eredményre legkorábban hét végén lehet számítani, bár Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár már korábban kaphat vagy már kaphatott közbenső eredményeket.

A vizsgálat nemcsak arra szolgáltathat komoly tudományos bizonyítékot, hogy valóban vegyi fegyvert vetettek-e be Szíriában, hanem arra is, hogy azt milyen módon juttatták el a támadás helyszínére. Az is kiderülhet, milyen koncentrációban volt jelen az esetleges vegyi anyag, és hogy ezt valóban célzottan, fegyverként használták-e. A vizsgálat tudományos tényeket szolgáltat majd, de nem célja a feltételezett bűnös felkutatása, jóllehet, ezek az adatok utalhatnak a vegyszer forrására.

Az eredmények azt is segíthetnek megmagyarázni, hogy a támadás után készített videofelvételeken szereplők némelyike miért nem mutatta a szaringáz hatásának jellemző tüneteit, a pupillák összeszűkülését és a remegést. Trapp a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy szerinte nyilvánvalóan vegyi támadás történt, de nem száz százalék, hogy szarint vetettek be. Az is lehet, hogy ezt az anyagot használták ugyan, de rossz minőségben, mint ahogyan az is elképzelhető, hogy mást, vagy ezek keverékét vetették be.

Az ENSZ egyik vegyifegyver-szakértője a damaszkuszi támadás után vett mintával
Az ENSZ egyik vegyifegyverszakértője a damaszkuszi támadás után vett mintával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.