Beleütköztek az autópályadíjba

Angela Merkel „államférfibb”, Peer Steinbrück tárgyszerűbb volt a vasárnap esti vitán – ez derült ki az egy nappal későbbi elemzésekből. Ám arra kevesen számítanak, hogy ezzel megfordulna a trend, és az ellenzéki szociáldemokraták Steinbrück szereplése nyomán jelentősen le tudnának dolgozni a hátrányukból.

Három héttel a német szövetségi választások előtt 40 százalékon áll a CDU/ CSU, mögötte messze lemaradva, 25 százalékon az SPD. Ami a koalíciós latolgatásokat illeti, itt jóval szorosabb az állás: a jelenleg kormányzó CDU/CSU–FDP-koalíció fej fej mellett áll az SPD–Zöld szövetséggel.

– Nagyon sokan, 17 millióan nézték a tévévitát, de felmérésünk szerint nagyon kevesen hozzák meg ennek hatására a döntést, hogy kire szavazzanak – mondta lapunknak Andrea Wolf, a Forschungsgruppe Wahlen elemzője. A sajtó egy része unalmasnak minősítette a 90 perces vitát, de Wolf szerint felesleges volt több összecsapást, élesebb szócsatát várni.

Ez a fajta, merev keretekbe szorított vita inkább arra szolgál, hogy a jelöltek még egyszer összefoglalják a programjaikat, és nem arra, hogy egymással hadakozzanak. – A nézők többsége Steinbrückre volt kíváncsi, mennyire lesz szimpatikus, meggyőző, informatív.

A felmérésünk szerint az SPD jelöltje az elvárásoknál sokkal jobban szerepelt. Összességében mégis Merkel jött ki győztesen. (Ahány felmérés, annyi eredmény: a Forsa szerint Steinbrück volt a meggyőzőbb néhány százalékkal.) A német kampányban ez volt az egyetlen kancellárjelölti vita, a korábbi évektől eltérően a többi párt vezetőit ezúttal nem hívták meg, csak a kancellárjelölteket. A bizonytalanok tábora azonban továbbra is mintegy 30 százalék, az ő megítélésük szerint Steinbrück viszonylag jól szerepelt.

A kevés konkrétum egyike, ami a vitán elhangzott, tegnap máris kampánytéma lett. A helyzet különösen pikáns, mivel a vita nem a kormány és az ellenzék, hanem a két keresztény testvérpárt, a CDU és a CSU között dúl. Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke már korábban felvetette, hogy bevezetné az autópályadíjat a német autópályákon: a fizetési kötelezettség azonban csak a külföldi autósokat sújtaná.

Seehofer – aki már a szeptember 15-i bajor tartományi választásokra kampányol – égbekiáltó igazságtalanságnak minősítette, hogy a németeknek mindenütt fizetniük kell Euró pában az úthasználatért, miközben az ő autópályáikat bárki ingyen használhatja. Ha egy bajor átugrik Olaszországba egy pizzára, rögtön fizethet az osztrák utakért, míg egész Európa szabadon vonulhat át lakókocsistul, utánfutóstul Németországon. Különösen persze Bajorországon, ami valóban Európa közlekedési központja.

Az utak romlanak, azok fenntartása viszont a bajor és a német államkasszát terheli. Adókat nem emelhet, mert erre Merkel már ígéret tett, valamiből csak be kell hozni azt a pénzt – érvelt Seehofer. A vasárnapi tévévitában viszont Angela Merkel ígéretet tett rá, hogy az ő kancellársága alatt nem lesz autó pályadíj Németországban. Ami a külföldi autósok megsarcolását illeti, ez európai uniós jogszabályokba, a diszkrimináció tilalmába ütközik, mutatnak rá szakértők.

Ám Horst Seehofert mindez nem hatja meg, egy tegnapi választási gyűlésről máris visszaüzent a kancellárnak: ő kitart a tervei mellett, bízik a megoldásban, elvégre eddig mindig olyan jól együtt tudtak működni a kancellárral. A jogi ügyek miatt aggodalmaskodóknak is van válasza: a német autósok a gépjárműadó befizetésével „mentesülnének” az autópályadíj alól. Vagyis jogilag úgy tűnne, hogy fizetnek, a valóságban azonban nem kerülne egy petákjukba sem.

Angela Merkel és Peer Steinbrück a vasárnap esti tévévitán
Angela Merkel és Peer Steinbrück a vasárnap esti tévévitán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.