Előbb jön az ENSZ-jelentés, csak aztán indulhat a támadás

Megfenyegette az Egyesült Államokat az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka. Mohamed Ali Dzsafari tábornok kijelentette: Izrael elpusztításához vezethet, ha az USA támadást indít Szíria ellen, Washington számára pedig egy ilyen akció egy második – az elsőnél is „veszélyesebb és halálosabb” – vietnami háborút jelentene.

Bassár el-Aszad szíriai elnök is hangoztatta, hogy országa „megvédi magát az agresszióval szemben”, és helyszíni jelentések szerint Damaszkuszban már megkezdődött néhány stratégiai jelentőségű katonai létesítmény kiürítése.

Ugyanakkor – bár nem az ilyen fenyegetések miatt – valamelyest puhulni látszik a fegyveres beavatkozást sürgető országok korábban még fölöttébb harcias álláspontja. Barack Obama amerikai elnök egy tévéinterjúban – a BBC jelentése szerint óvatosan és kimérten – úgy nyilatkozott: a múlt heti, a feltételezések szerint az Aszad elnökhöz hű egységek által elkövetett vegyifegyver-támadást nem lehet válasz nélkül hagyni, ám döntést még nem hozott. Obamamunkatársai lapzártánk után készültek tájékoztatni a kongresszust a szíriai helyzetről. Visszakozni kényszerült a brit miniszterelnök is, bár Londonban olyan hírszerzési adatokat tettek közzé, amelyek szerint „nagyon valószínű”, hogy a kormányerők vetettek be harci gázt. David Cameron, aki a mielőbbi beavatkozás híve, az ellenzéki Munkáspárt és néhány „rebellis” konzervatív képviselő fenntartásai miatt kénytelen volt beleegyezni abba, hogy a döntéssel várják meg az ENSZ Szíriában dolgozó ellenőreinek jelentését. Sőt csütörtökön már elképzelhetetlennek nevezte, hogy Nagy-Britannia csapást mérjen Szíriára, ha azt az ENSZ Biztonsági Tanácsának túlnyomó többsége ellenzi. Az intervenció kormányzati tervéről csak a jövő héten várható végleges szavazás a Westminsterben. Az olasz miniszterelnök viszont ismét egyértelművé tette: hazája nem vesz részt a világszervezet felhatalmazása nélküli hadműveletekben.

Ezzel együtt is úgy tűnik, még mindig nem az az igazi kérdés, hogy mérnek-e csapásokat a szíriai kormányerőkre, hanem az, hogy mikor. A világszervezet szakértői – akiknek meg kell állapítaniuk, valóban használtak-e vegyi fegyvert az arab országban – tegnap egy feltételezett támadás újabb helyszínét keresték fel. Munkájukat várhatóan ma fejezik be, és szombaton számolnak be első eredményeikről Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak. Nem kizárt, hogy a szíriai hadműveletek kezdetét végül a G20 országcsoport jövő heti, szentpétervári csúcstalálkozója utánra halasztják.

A Nemzetközi Vöröskereszt képviselője arra figyelmeztetett, hogy Szíriában nincs elegendő víz és élelmiszer, Damaszkuszban emberek halnak meg, mert kevés a gyógyszer és az orvos. Oroszország közben egy rakétacirkálót és egy tengeralattjáró elhárítót vezényelt a Földközi-tenger keleti térségébe. Vezérkari források az Interfax hírügynökségnek „az ismert helyzettel” magyarázták a lépést, a RIA Novosztyinak viszont a haditengerészetnél a térségben állomásozó orosz flottaegység frissítéséről beszéltek. Elemzők az intézkedést „hadihajó-diplomáciának” tartják. Szerintük Oroszország nem fog aktívan beavatkozni a konfliktusba, igaz, hadihajói segíthetnek a szír kormányerőknek a rakétaindítások mielőbbi észlelésében és a radarok, navigációs rendszerek zavarásában.

 

Igazi haderő a virtuális térben – akcióban a damaszkuszi rezsimhez hű hackercsoport

Igazi hadsereg a virtuális világban – 2011-ben Bassár el-Aszad szíriai elnök a damaszkuszi egyetemen mondott beszédében így dicsérte a Szíriai Elektronikus Hadsereget. Azt a láthatatlan, feltételezhetően több tucat vagy akár több száz hackerből álló különleges egységet, amely sikeres kiberháborút vív a szíriai rezsim oldalán.

Mint a Spiegel Online cikkéből kiderül, az első, globális figyelmet vonzó akciót idén áprilisban követték el. A Twitter mikroblogon kétmillió felhasználó követte az Associated Press (AP) amerikai hírügynökségnek tulajdonított gyorshírt, miszerint „két robbanás történt a Fehér Házban, Obama megsebesült”. Mint nem sokkal később kiderült, a komputeres kalózok egy tökéletesen kivitelezett álhírt nyomtak rá a Twitterre és azon keresztül a világra, amely nyomán a tőzsde mélyrepülésbe kezdett. A támadást a Szíriai Elektronikus Hadsereg (angol rövidítéssel SEA) vállalta magára, az a csapat, amelynek e hét elején több órára sikerült megbénítania a The New York Times weboldalát.

A rezsimhű szíriai hackerek azzal kérkednek, hogy az elmúlt négy hónapban több mint 130 weboldalt „csáklyáztak meg”, illetve öntöttek el Aszadpárti propagandával. Az egység azt állítja magáról, hogy csupa lelkes i ú önkéntesből áll. Akiknek elegük van abból, hogy a nyugati média teljesen hamis képet sugároz a szíriai helyzetről, az ottani felkelésről. A szír ellenzékiek ezzel szemben azt állítják, hogy a SEA – Szíriából és Dubaiból működő – tagjai havonta 500–1000 dollár közötti zsoldot kapnak szolgálataikért, s tevékenységüket Oroszországból segítik számítógépes szakemberek – írja a virtuális (propaganda)háború kapcsán a Spiegel Online.

Ami biztos, hogy ebben az évben megnövekedett a jól ismert angolszász médiahonlapok (BBC, Reuters, Financial Times, The Washington Post stb.) ellen elkövetett számítógépes támadások száma. Emellett trójai programokkal próbálnak ellenzékieket és felkelőket kikémlelni. Tavaly például behatoltak az egyik ismert szír ellenzéki Facebook-profiljába, s onnan próbáltak kémprogramokat ráküldeni az illető ismerőseire és rajongóira.

Nem kizárt, hogy a SEA mögött valójában a szír hadsereg vagy a titkosszolgálat áll. Szakértők szerint komoly személyi összefonódás látszik a SEA és a Bassár el-Aszad által alapított Szíriai Számítógép Társaság (angol rövidítéssel SCS) között. Az utóbbi osztja ki a szíriai doménneveket, s az év elejéig bizonyos SEA-támadásokat egészen a SCS-ig lehetett visszavezetni. Az is egyértelmű, hogy egy olyan tekintélyelvű államban, mint Szíria, egy hackercsoport úgymond saját szakállára nem használhatná a szigorú hatósági ellenőrzés alatt lévő távközlési infrastruktúrát.

 

Az ENSZ vegyifegyver-ellenőrei Damaszkusz egyik elővárosában, Zamalkában
Az ENSZ vegyifegyver-ellenőrei Damaszkusz egyik elővárosában, Zamalkában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.