Rálőttek az ENSZ ellenőreire

Eljutottak az ENSZ vegyifegyverszakértői abba a damaszkuszi elővárosba, ahol a múlt szerdán nagy valószínűség szerint harci gázokat vetettek be. Az ellenőrök mintákat vettek a sérültektől és a támadás áldozatainak holttesteit is meg akarták vizsgálni –jelentette a Reuters hírügynökség. A szakértőknek nem feladatuk, hogy kiderítsék, a kormányerők vagy a lázadók használtak-e vegyi fegyvert a régióban, az általuk gyűjtött bizonyítékok – például a mérges gázok bevetéséhez használt rakéták maradványai – azonban segíthetnek megállapítani, ki a felelős az elmúlt 25 év legkegyetlenebb vegyi támadásáért, amelynek különböző adatok szerint több száz vagy akár 1300 ember esett áldozatául.

A húszfős ellenőrcsoport a szíriai főváros központjából indult el nem sokkal az után, hogy szállodájuk közelében két akna is felrobbant. Útjukat azonban meg kellett szakítaniuk, mert a kormányerőket és a lázadókat elválasztó frontvonalon tüzet nyitottak konvojukra, és egy autójuk használhatatlanná vált. Damaszkusz az általa csak terroristáknak nevezett felkelőket tette felelőssé a világszervezet képviselői ellen elkövetett akcióért, a lázadók szerint viszont annak hátterében valójában a kormányerők állnak.

A szakértők helyszíni szemléjéhez vasárnap járult hozzá a szíriai kormány, nyugati értékelések szerint azonban elkéstek a döntéssel, a gáztámadás nyomainak jelentős részét ugyanis már eltüntethették az azóta eltelt öt nap alatt. Így szinte óráról órára nő egy szíriai nemzetközi beavatkozás veszélye, legalábbis úgy tűnik, az előkészületek már zajlanak. Barack Obama amerikai elnök vasárnap telefonon tárgyalt francia kollégájával, Francois Hollande-dal és David Cameron brit miniszterelnökkel. Cameron közben a szabadságát is megszakította, hogy Londonban a vezetésével tárgyaljon a brit kormány nemzetbiztonsági tanácsa a szíriai vegyifegyver-támadásra adható lehetséges válaszokról.

Miközben egyes értékelések szerint akár már ezen a héten megindulhatnak a nyugati erők korlátozott a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének meggyengítését célzó rakétacsapásai, a Reuters Bob Corker republikánus szenátort idézte, aki szerint Obama a nyári szünetről a jövő hónapban visszatérő kongresszustól kér majd jóváhagyást a beavatkozáshoz. Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter mindenesetre úgy nyilatkozott, hogy az USA – ha szükség lesz rá – csak a nemzetközi közösséggel egyeztetett és jogilag megalapozott válaszlépést tesz. Laurent Fabius francia külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az ENSZ Bizton sági Tanácsának felhatalmazását Kína és Oroszország várható vétója miatt aligha lehet megszerezni. Brit kollégája, William Hague viszont úgy nyilatkozott, hogy „komoly humanitárius szükség esetén” a világszervezet hozzájárulása nélkül is lépni lehet, és a török külügyminiszter is jelezte: országa akkor is csatlakozna egy Aszad-ellenes szövetséghez, ha azt az ENSZ nem támogatná.

Az orosz külügyminiszter tegnap rendkívüli sajtóértekezleten figyelmeztetett, hogy a nemzetközi közösségnek kötelessége megvárni az ENSZ-ellenőrök vizsgálatának eredményét. – Illúzió, ha valaki azt gondolja, hogy minden véget ér, ha a rezsim ellenfeleinek győzelme érdekében lebombázzák a szíriai katonai infrastruktúrát – mondta Szergej Lavrov. A kínai külügyminiszter óvatos választ és a válság politikai megoldását sürgette, és megszólalt Aszad elnök is. Az Izvesztyija moszkvai napilapnak adott interjújában tagadta, hogy a kormányerőknek közük lenne a vegyi támadáshoz, és kudarcot jósolt az USA-nak, mint „Vietnamtól napjainkig minden eddigi, általa kirobbantott háborúban”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.