Fiatal fotóst erőszakoltak meg Mumbaiban

Újabb borzalmas nemi erőszak híre rázta meg Indiát. Egy 22 éves fotós gyakornok férfi kollégájával fotózott Mumbaiban, egy elhagyatott textilgyárban, nem sokkal naplemente előtt, amikor öten megtámadták őket. A férfi kezét összekötözték, majd a nőt mind megerőszakolták. Az eset az India kereskedelmi és pénzügyi központjának számító egykori Bombayban történt, annak ráadásul egyik elegáns kerületében. A környéken sok egykori textilgyárat alakítanak át manapság divatos bárrá, luxuslakássá. A két újságíró egy még pusztuló hely sorsát akarta dokumentálni, amikor megtámadták őket.

A nőt kórházban ápolják, állapota stabil. Részletes személyleírást tudott adni az elkövetőkről, akik közül a The Hindustan Times című indiai napilap szerint egyet már el is fogtak. A további négyet is nagy erőkkel keresik. „A mumbai rendőrség mindent meg fog tenni, hogy összegyűjtsön minden bizonyítékot, hogy kétséget kizáróan lehessen bizonyítani a vádakat a bíróságon, azért, hogy a maximális büntetést kaphassák” – nyilatkozott Satyapal Singh rendőrfőnök. A hatóságok azt is bejelentették: gyorsított eljárásban fogják tárgyalni az ügyet, és minél előbb a végére járnak. Az elhagyatott területeken dolgozó újságírónőknek pedig védelmet ígértek.

Nem meglepő, hogy a hatóságok igyekeznek hatékonyságot és keménységet mutatni, hiszen mindenkinek a tavaly decemberi eset jut eszébe. Akkor Újdelhiben egy buszra csaltak fel egy 23 éves orvostanhallgatót és barátját. A lányt többen brutálisan megerőszakolták és megverték, és hiába szállították kórházba, két hét múlva belehalt sérüléseibe. Az esettel kapcsolatban öt személyt letartóztattak, az ő perük várhatóan valamikor a következő három hétben ér véget – jelentette a Reuters. A brutális eset tüntetések sorozatát váltotta ki a télen, az indiai parlament pedig gyorsan, már márciusban szigorította a nemi erőszakért és szexuális zaklatásért kiszabható büntetéseket. A visszaeső elkövetőkre, illetve az áldozatukat brutálisan bántalmazókra halálbüntetés is kiszabható.

Az újdelhi diáklány halála után széles körű vita kezdődött arról, hogy milyen mértékű zaklatást kell elviselniük a nőknek az indiai nagyvárosokban. Korábban erre a világsajtó csak akkor figyelt fel, amikor a metrókban és a vonatokon női kocsikat indítottak, ugyanis a koedukált szerelvényekben folyamatosan zaklatták a nőket. Néhány napja egyébként ismét a figyelem középpontjába került a téma, amikor egy amerikai cserediák hazatérése után a CNN weblapján számolt be arról, milyen inzultusok érték Indiában. A minapi mumbai eset azért is váltott ki nagy visszhangot, mert Újdelhivel ellentétben ez a város eddig biztonságosnak számított a nők számára. Nem érkeztek hírek zaklatásokról, és az útikönyvek is biztonságosnak írják le még az egyedül utazó nők számára is, akár sötétedés után is. Ezt e sorok írója is tanúsíthatja – néhány éve, kéthetes mumbai tartózkodása alatt akkor sem érte semmiféle inzultus, amikor egyedül közlekedett a városban. A The Hindustan Times weboldalán indított internetes szavazás (természetesen nem reprezentatív) felmérése szerint a helyiek most amiatt aggódnak, hogy az eset azt jelenti, Mumbai is egyre hasonlóbb lesz Újdelhihez, azaz veszélyes a nők számára.

Az eset máris tüntetésekhez vezetett
Az eset máris tüntetésekhez vezetett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.