Falusi verekedéshez hasonlít a polgármester-választás

Valódi esélyes nélkül zajlanak a jelöltek vitái a szeptember 8-án esedékes moszkvai polgármester-választás előtt. A város jelenlegi vezetője, Szergej Szobjanyin azzal az indokkal mondta le részvételét, hogy el akarja kerülni a botrányokat.

A választási kampányt azonban így is hangos csetepaték kísérik, és ezek szinte mindegyike valamilyen módon a posztra ugyancsak pályázó Alekszej Navalnijhoz kapcsolódik: a korrupcióellenes bloggerből az ellenzék vezéralakjává vált jogász vagy kirobbantója, vagy áldozata a lármás ügyeknek.

Előbb az orosz elnök bizalmasának tartott, a 2010-ben Vlagyimir Putyin mellől, a miniszterelnöki hivatal vezetői posztjáról a moszkvai polgármesteri székbe ültetett Szobjanyin lakásügyeit kezdte firtatni. Megszellőztette, hogy a politikus tizenéves lánya 2010 óta egy 308 négyzetméteres lakás tulajdonosa egy elegáns moszkvai negyed egyik elit házában. Navalnij számításai szerint az ingatlan 173 millió rubelt, azaz több mint ötmillió dollárt ér, már pedig a városvezető hivatalosan deklarált jövedelme nem tett lehetővé ekkora megtakarítást. Aztán jött a hivatalos magyarázat. E szerint a kimért, ám hatékony vezető hírében álló politikus 2005-ben a szibériai Tyumenyből érkezett Moszkvába Putyin elnöki kabinetjének élére, ezért szolgálati lakásként utalták ki neki az ingatlant, amelyet később „a törvényeknek megfelelően” privatizált. A sajtó azonban nemcsak azon értetlenkedett, miért gyermeke nevére került a vagyont érő hajlék, hanem hamar megjelentek olyan értékelések is, amelyek szerint a jogszabályok értelmében az nem válhatott volna a Szobjanyin család tulajdonává. A parlamenten kívüli liberális párt, az RPR-Parnasz színeiben induló Navalnij megpiszkálta a polgármester már felnőtt lányának ügyeit is. Azt, hogy – bár még csak 27 éves – neki Szentpéterváron van egy ugyancsak nagyon értékes lakása, a cég pedig, amelynek társalapítója, szinte kizárólag állami intézményektől kapott megrendeléseket.

Maga Szobjanyin egy interjúban „falusi verekedéshez” hasonlította a történteket, mondván, az ellenfelek mindennel vagdalkoznak, ami a kezük ügyébe kerül. De Navalnij a múlt héten ennél keményebb választ is kapott: Vlagyimir Zsirinovszkijnak, a nevével ellentétben inkább populista, konzervatív nézeteket képviselő liberális demokrata párt vezérének panasza alapján az ügyészség vizsgálatot indított ellene, és azzal gyanúsítja, hogy – a törvényt megszegve – külföldi támogatást is igénybe vesz a választási kampányában. Az adományok gyűjtéséhez az Oroszországban legnépszerűbb internetes böngésző, a Jandeksz elektronikus pénztárca szolgáltatását is használja, és a hatóság adatai szerint 46 országból több mint háromszáz átutalást kapott. A szolgáltató azonban jelezte, hogy a pénz feladásának helye alapján nem lehet az adományozó állampolgárságára következtetni, míg a támogatások eredetét szigorúan vizsgáló választási bizottság értékelése szerint csak az számít szabálytalanságnak, ha nem küldik vissza, hanem felhasználják a külföldről érkezett pénzt.

Ha mégis bizonyítottnak minősítik a jogsértést, Navalnijt akár ki is zárhatják a választási versenyből, sőt ilyen következményekkel járhat egy másik ellene felhozott vád is. A múlt héten – házkutatási parancs nélkül – Moszkva belvárosában, egy bérelt lakásban rontottak rá híveire a rendőrök. Egyik vetélytársa, a szalonellenzékiként számon tartott parlamenti párt, az Igazságos Oroszország (SZR) polgármesterjelöltje, Nyikolaj Levicsev ugyanis a kampányfinanszírozás szabályainak megkerülésével készített propagandaanyagok használatával vádolta meg Navalnij stábját. Azt még nem tudni ugyan, hogy tényleg készültek-e „balkézről” kiadványok, de úgy tűnik, az ellenzéki jelölttől és híveitől sem idegenek a sajátos kampánymódszerek. Az SZR támadására például személyeskedő közlésekkel, sőt állítólag fenyegetésekkel és a párt honlapjának megbénításával válaszoltak, és egy fényképpel még az Egyesült Államok moszkvai nagykövetét, Michael McFault is magyarázkodásra kényszerítették az interneten. Megjelent ugyanis egy fotómontázs, amelyen a diplomata Navalnijt népszerűsítő pólóban látható. Arról, hogy a történtek miként befolyásolják az ellenzéki jelölt népszerűségét, megoszlanak a vélemények. Az Izvesztyija című moszkvai napilap által idézett elemzők egy része úgy véli, az ellene indított akciók célja, hogy védekezésre kényszerítsék. A nemrég a Kirovlesz néven ismertté vált gazdasági büntetőügyben első fokon ötéves börtönre ítélt, de fellebbezése után szabadlábra helyezett Navalnij valószínűleg azért kapott lehetőséget a Kremltől a választási részvételre, hogy látványos bukással, legfeljebb öt-hét százalékos eredménnyel bizonyítsa: az ellenzéknek nincs igazi bázisa. A jelenlegi hatalom bírálói azonban éppen Moszkvában a legerősebbek, és egyes értékelések szerint a Navalnij elleni akciók könnyen fordítva sülhetnek el.

Akadnak kimutatások, amelyek szerint korábban még egy számjegyű támogatottsága folyamatosan nő, a VCIOM közvélemény-kutató legutóbbi felmérése azonban azt mutatja, hogy beigazolódhatnak a Moszkvát most ügyvezetőként irányító Szobjanyin reményei, aki júniusban abban a biztos tudatban mondott le a polgármesterségről, hogy szeptemberben simán újraválasztják. A megkérdezettek több mint fele támogatja, ami a VCIOM szerint a választásokon kétharmadot meghaladó sikerhez is elég lehet, hiszen az ő szavazói a legaktívabbak. Navalnij mellett csaknem minden tizedik válaszadó állt ki, így a voksok 13-14 százaléka juthat neki, míg a többi négy jelölt három-hat százalék közötti eredményre számíthat.

Navalnij a kirobbantója és az áldozata is a botránysorozatnak
Navalnij a kirobbantója és az áldozata is a botránysorozatnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.