„A pontyok leeresztették a tavat”

Szavazzunk már végre, hagyják abba a bohóckodást! – követelte kedden kora este többször is a prágai alsóházban egyre több türelmetlen honatya. Teljes joggal, hiszen már a rendkívüli ülés előtt tartott sajtótájékoztatókon kiderült, hogy biztosan összejön a testület önfeloszlatásához szükséges minősített többség, ami a kétszáz fős képviselőházban legalább százhúsz támogató voksot jelent.

Néhány kollégájukat azonban elkapta a hév, így sokáig képtelenek voltak véget vetni az indulatos sárdobálásnak. Két jobboldali – nemrég még a volt kormánykoalícióhoz tartozó – politikus például az egyenként kétperces, viszont a házszabály szerint korlátlan számban igénybe vehető azonnali reagálás lehetőségét kihasználva csaknem egy órán át sértegette egymást, azt bizonygatva, hogy a társa vágott zsebre milliókat, nem ő.

Martin Kuba, a Polgári Demokrata Párt (ODS) ügyvezető elnöke pedig drámai hangon ecsetelte: Csehország történelmében először fordul elő, hogy „az ostoba pontyok eresztik le a halastavat”. A legnagyobb felháborodást azonban a kollégája, Pavol Bém váltotta ki. A volt prágai főpolgármester negyedórán át a szakirodalomból olvasott fel részleteket arról, hogy miként hajtották végre a harakirit, majd pedig hisztérikusan levonta a következtetést, miszerint a prágai alsóház gyors feloszlatása valójában a baloldal érdekeinek megfelelő, rituális politikai öngyilkosság.

Karel Schwarzenberg a konzervatív TOP 09 elnöke ezúttal is pragmatikusan értékelt: „sokkal kisebb rossz ez a szörnyű vég, mint a vég nélküli szörnyűség, ami esetünkben az alsóház agonizálásának és a belpolitikai káosznak a meghosszabbítását jelentené”.

A tragikomikus és hosszadalmas szócséplést követő szavazáskor aztán beigazolódott a papírforma, mert a szükségesnél hússzal többen támogatták az önfeloszlatást. Az eredmény ismeretében a cseh szocdemek elnöke elégedetten nyilatkozott. „Ezzel a döntéssel a cseh alsóház visszaszerzett valamit a negyedosztályú kocsmákba sem való marakodások és a sok korrupciós botrány miatt megtépázott tekintélyéből, mert a többség ezúttal végre az ország és nem a saját érdekeit tartotta szem előtt. Az önfeloszlatásnak a jelenlegi belpolitikai válságban nincs alternatívája, egyetlen kiutat a mielőbbi választások jelentik, amelyeket mielőbb meg kell tartani.”

A politikai gyeplőt Milos Zeman államfő tartja a kezében, még annál is keményebben, mint a kezdetekkor. „Félesztendős elnöksége alatt többet elért, mint amire ő maga számított”, írta Milos Cermák. „Petr Necas súlyos hibái és a kormánypártok botrányos ügyei miatt a vártnál jóval hamarabb bukott meg a jobbközép kormánykoalíció. A cseh szocdemek (CSSD) ismét az ő tenyeréből szemezgetnek, mert megzabolázta Bohuslav Sobotkát, s mindazokat, akik nem engedelmeskedtek a minél nagyobb hatalomra törekvő cseh elnöknek.

Mindeközben az elnök a háttérben mindent megmozgat annak érdekében, hogy a feltétlen híveiből összetákolt Polgári Jogok Pártja (SPOZ) bejusson a törvényhozásba, majd pedig a kommunistákkal (KSCM) együtt a cseh szocdemek csendestársaként vagy akár koalíciós partnerként teremtsék meg a baloldal kényelmes parlamenti többségét”, vélekedett a neves cseh publicista.

Az államfő már bejelentette, hogy a hagyományoknak megfelelően ezúttal is péntekre és szombatra, éspedig október 25-ére és 26-ára szeretné kiírni a voksolásokat, amit a jobboldal hevesen ellenez. Ugyanis az október 28-i államünnep miatt Csehországban hosszú hétvége lesz. Ilyenkor a városi lakosok többsége, főleg a konzervatív pártok tehetős szimpatizánsai a hétvégi házaikba készülnek, s nem biztos, hogy elmennek szavazni. Nem annyira fegyelmezettek, mint a szocdemek és főleg a kommunisták szimpatizánsai. Zeman a látszat kedvéért pénteken még egyeztet a parlamenti pártok vezetőivel, de az alkotmány szerint a döntés joga az övé.

A botrányok és a viszálykodások miatt még inkább meggyengült jobbközép térfélen immár a TOP09 alegerősebb, miután az ODS támogatottsága a három évvel ezelőtti huszonegyről mostanára hat százalékra zuhant. – Belpolitikai szabadságharcot hirdetünk a kommunisták visszatérése, az államfő diktatórikus módszerei és a baloldal totális hatalma ellen, a parlamenti demokrácia megőrzése érdekében – válaszolta Karel Schwarzenberg arra a kérdésünkre, hogy milyen témákkal indulnak a nem hivatalosan máris beindult kampányban. Ismét visszatérhet az alsóházba a jelenleg hatszázalékos támogatottsággal rendelkező Kereszténydemokrata Néppárt (KDU-CSL), amely a jobboldalt erősítheti. Ennek ellenére szinte mindenki a népszerűségi listákat toronymagasan vezető cseh szocdemek és potenciális szövetségesei elsöprő győzelmét jósolja.

– A cseh állam demokratikus hagyományai és a társadalom politikai sokszínűsége miatt mégsem kell tartani attól, hogy a valójában Milos Zeman kézi vezérlésével irányított baloldal akkora többséggel győz, mint nemrég Orbán Viktor, Robert Fico vagy Victor Ponta – ismételgette a cseh közmédiában az aggodalmaskodóknak Tomás Lebeda ismert prágai politológus. Őket azonban nyilván majd csak a voksolások végeredménye nyugtathatja meg.

Az utolsó honatya is elhagyja az üléstermet, miután a prágai parlament alsóháza feloszlatta magát
Az utolsó honatya is elhagyja az üléstermet, miután a prágai parlament alsóháza feloszlatta magát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.