Gyengélkedik a Pemex, a nemzeti büszkeség

Enrique Pena Nieto mexikói elnök még a választási kampányban tett ígéretet az olaj- és az energetikai szektor reformjára. Tervezete véget vetne a magán- és a külföldi tőkebefektetések több évtizedes tilalmának. Kényes és nehéz téma ez egy olyan országban, ahol az állami olajtársaság, a Petróleos Mexicanos (Pemex) a nemzeti büszkeség tárgya volt.

Enrique Pena Nieto mexikói elnök még a választási kampányban tett ígéretet az olaj- és az energetikai szektor reformjára. E hét elején terjesztette elő a tervezetét, amely véget vetne a magán- és a külföldi tőkebefektetések több évtizedes tilalmának az olajiparban.

Pena Nieto az energiaszektor reformjáról tart beszédet
Pena Nieto az energiaszektor reformjáról tart beszédet

Kényes és nehéz téma egy olyan országban, ahol az állami olajtársaság, a Petróleos Mexicanos (Pemex) a nemzeti büszkeség tárgya volt. Csakhogy az utóbbi évtizedben a mexikói olaj- és gázipar termelése és hozadéka majdnem 25 százalékkal visszaesett –írta az El País. Annak ellenére, hogy Joaquin Coldwell energiaügyi miniszter szerint az állami beruházások az utóbbi két évtizedben hétszeresükre emelkedtek – a hazai gázfogyasztás szükségletének mégis csak az egyharmadát tudják biztosítani. Ha ez a tendencia folytatódik, olajexportálóból energiaimportálóvá válik Mexikó.

Az okok különféle eredetűek. Egyes szakértők szerint a legfontosabb magyarázat, hogy a Pemex nem rendelkezik sem a megfelelő berendezésekkel, sem a szakismerettel a mélytengeri fúrásokhoz a Mexikói-öbölben. Mások a hatalmas állami vállalatbirodalom korrupciós vonásait, a mindenkori politikai vezetésnek kiszolgáltatott jellegét hangsúlyozzák. A Pemex bevételeinek 67 százalékát fizeti be az állami költségvetésbe, nem jut elég az új kísérleti fúrásokra és a fejlesztésekre. Sajátos retorikai mutatványt produkált Pena Nieto, amikor Lázaro Cárdenasra, a múlt század harmincas évei Mexikójának legendás vezetőjére hivatkozva vezette elő energetikai reformtervét. Így megemlítette Cárdenas 1938-as alkotmányát is, mondván: annak 27. cikkelyét szóról szóra átveszik. Ám Cárdenas agrárreformja mellett éppen az olajipar államosításáról vált híressé, míg a jelenlegi elnök ezzel ellenkező irányba, a magánszektor beruházásai előtt kíván ajtót nyitni az olajtermelés növelése érdekében. Pena Nieto az energetikai reformjától, így a hazai és a külföldi beruházásoktól azt reméli, hogy a jelenlegi napi 2,5 millió hordónyi kitermelés 2018-ra napi 3 millióra, 2025-re pedig 3,5 millióra emelhető. Az elnök szerint az alkotmány két cikkelyének megváltoztatásával az eddigieknél nagyobb lehetőség nyílik a magánbefektetésekre az olajbányászatban és a termékek feldolgozásában. Így a reform mindenekelőtt a mélytengeri fúrásokra és kitermelésre szakosodott vállalatokra vonatkozik, amelyekkel az elnök szavai szerint a mexikói állam köt külön megállapodást „a haszonban való részesedésről”.Ha úgy tetszik, a cárdenasi alkotmány ily módon marad érvényben. „Az általam javasolt reformmal a kőolaj és más szénhidrogének a nemzet kizárólagos tulajdonában maradnak” – nyomatékosította az elnök. Pena Nieto terve szerint az energetikai reform kiterjed az elektromos áram területére is, és azt reméli, hogy a magánberuházásokkal hamarosan csökkenhet a villany ára. Jelenleg 25 százalékkal drágább, mint az északi szomszéd Egyesült Államokban.

A hatalomba több mint egy évtized után visszatért Intézményes Forradalmi Párt a tervezett reformhoz élvezi az előző két ciklusban kormányzó konzervatív Nemzeti Akció Párt képviselőinek támogatását. Ezért az elnök kezdeményezése nyilvánvalóan keresztülmegy a törvényhozáson, még ha a mexikói baloldal ellenzi is az energiaszektor részleges privatizációját. Kérdés azonban, hogy a magánberuházók, különösen a külföldiek mennyire lesznek érdekeltek a „kisajtó megnyitásában”. A The Wall Street Journal első kommentárja szerint a befektetők egyelőre úgy látják, hogy a mexikói reform jóval kevesebbet nyújt a vártnál, különösen a többi latin-amerikai ország, így például a Brazília által kínáltaknál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.