Gyorsan lezavarhatják Bo Xilai perét

Akár napokon belül megkezdődhet, és megfigyelők szerint rövid ideig tarthat a Kínai Kommunista Pártból is kizárt chongqingi párttitkár bírósági tárgyalása. A pert 1976., az úgynevezett négyek bandájának felelősségre vonása óta a legnagyobb politikai botránynak tartják a világ legnépesebb országában. Kína-szakértők szerint nem kérdéses, hogy a Shandong tartomány fővárosában, Jinanban megtartandó tárgyaláson elmarasztaló ítéletet hoz a bíróság, a párt irányvonalának megfelelően.

Akár napokon belül megkezdődhet, és megfigyelők szerint rövid ideig tarthat Bo Xilai, a Kínai Kommunista Pártból is kizárt chongqingi párttitkár bírósági tárgyalása. A pert 1976., az úgynevezett négyek bandájának felelősségre vonása óta a legnagyobb politikai botránynak tartják a világ legnépesebb országában. Kína-szakértők szerint nem kérdéses, hogy a Shandong tartomány fővárosában, Jinanban megtartandó tárgyaláson elmarasztaló ítéletet hoz a bíróság, a párt irányvonalának megfelelően. A Xinhua hírügynökség minapi anyagában, amely szerint „a KKP fenntartja a korrupcióra nehezedő nyomást”, és „a KKP sosem bánik kesztyűs kézzel a korrupcióval”, érintőlegesen felbukkan Bo neve is.

Bo Xilait nemrég vádolták meg kenőpénz elfogadásával, hatalommal való visszaéléssel és korrupcióval. Feleségét, Gu Kailait és a korábbi chongqingi rendőrfőnököt, Wang Lijunt pedig már elítélték egy brit üzletember, Neil Heywood meggyilkolásának ügyében.

Elemzők arra számítanak, hogy a 64 éves politikusnak, a KKP politikai bizottsága volt tagjának pere eleve lefutott ügy, a bíróság nem sokat fog bajlódni bűnösségének mérlegelésével. A nyilvánosság előtt csaknem másfél éve nem mutatkozott Bót várhatóan nem ítélik halálra, állítják, hosszú börtönbüntetésre számíthat. – A forgatókönyvet a felső vezetés már megírta, és el is fogadta. Akármi lesz is a formális verdikt, Bót nem végzik ki, és szabadlábra sem bocsátják. Haláláig őrizet alatt marad, az egyetlen kérdés csak az, mennyi időt kell rács mögött töltenie, mielőtt a „puha őrizetre” váltanának – nyilatkozta Steve Tsang, a Nottinghami Egyetem Kína-kutatója a The Independentnek.

– Ez főleg politikai folyamat. A vezetés nem engedheti meg magának, hogy az ügy ne maradjon az ellenőrzése alatt. Kirakatperről van szó – állítja Cheng Li, a kínai politika szakértője a washingtoni Brookings Intézetben. „A bíróknak nincs mozgásterük. A politikai bizottság héttagú állandó bizottsága már eldöntötte, mennyit ül Bo. Bár a korrupciós vádak alapján halálra is ítélhetnék, a párt hallgatólagos politikája értelmében nem végzik ki a tisztogatások áldozatául esett volt politikai bizottsági tagokat” – írta Minxin Pei, a kaliforniai Claremont McKenna College politológiaprofesszora abban a cikkben, amelyet csütörtökön, a tárgyalás elé időzítve közölt a Bloomberg.

Mindennek fényében a 30 milliós Chongqinget irányító egykori ígéretes párttitkárt, akit a legszűkebb felső vezetés, az állandó bizottság tagságára is alkalmasnak tartottak korábban, az sem menti meg, hogy Bo Yibo egykori alelnök, a KKP nyolc halhatatlanja egyikének a fia. Mint ahogyan az ún. kulturális forradalmat követően Jiang Qinget (Csiang Csinget) az sem mentette meg a „négyek bandája” perében, hogy Mao Zedong (Mao Ce-tung) felesége volt.

Az illetékesek igyekeznek előre is mindent megtenni annak érdekében, hogy gyorsan és nyugodtan lezavarhassák a pert, majd a Qincheng börtönbe szállíthassák Bót, hogy aztán többé meg se említsék a nevét. Annak a jelentősége, hogy a keleti Jinanba helyezték a pert, a szakértők szerint az lehet: elég messze legyen Bo politikai hátországától, de (kínai léptékkel) elég közel, pár száz kilométerre a fővárostól, hogy a pekingi illetékesek viszont könnyen megközelíthessék. Személyes tanúmeghallgatások helyett írásbeli vallomások mérlegelésére lehet számítani.

A tárgyalás légkörét megalapozva a kínai hatóságok őrizetbe vettek „zavarkeltésért” egy újságírót, aki elítélte a Bo elleni eljárást a Sina Weibo mikroblogon (a „kínai Twitteren”), és felkelésre szólított fel. Szintén friss hír szerint pedig Bo Xilai egyik ügyvédjének nem teszik lehetővé, hogy képviselje védencét a tárgyalóteremben. Amikor a Reuters megkérdezte Gu Yushut, az ügyvédet, hogy mi ennek az oka, ő erre kitérő választ adott, érzékeltetve: az egykori politikai bizottsági tag felelősségre vonása igen kényes kérdés.

Bo Xilai egy 2010-ben készült felvételen
Bo Xilai egy 2010-ben készült felvételen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.