Manszúr elnök elutasította a beavatkozást

Az egyiptomi elnökség sikertelennek nyilvánította szerdán a közvetítési kísérleteket a politikai válság feloldására, és ennek esetleges következményeiért a felelősséget a hatalmából július elején elmozdított Mohamed Murszi Muzulmán Testvériségére hárította. Adli Manszúr ideiglenes államfő hivatala bejelentette, hogy a tíznapos, részben külföldi erőfeszítésekkel folytatott időszak lezárult.

A többi közt az Egyesült Államok, az Európai Unió, Katar és az Egyesült Arab Emírségek képviselői próbálták meggyőzni a Muzulmán Testvériséget, hogy hagyjon fel az új vezetés megkérdőjelezésével, és mondjon le az erőszakról. A testvériség azonban változatlanul ragaszkodik ahhoz, hogy Murszi kerüljön vissza az elnöki posztra, tagjai Kairó két pontján tartanak hetek óta ülősztrájkot. Kedden amerikai szenátorok hiába szólították fel a szemben álló feleket a nemzeti párbeszéd megkezdésére és a fenyegető erőszak elkerülésére. Lindsey Graham amerikai szenátor – a CBS jelentése szerint – miután Kairóban mindkét fél képviselőivel találkozott, azt a veszélyes képet vázolta fel, hogy napokon-heteken belül vérontás lesz, ha a hatóságok nem engedik szabadon a politikai foglyokat, és nem kezdik meg az érdemi párbeszédet a Muzulmán Testvériséggel.

A hadsereg által hatalomba segített Adli Manszúr ideiglenes elnök viszont az amerikai szenátorok felhívását az egyiptomi belpolitikába való „elfogadhatatlan beavatkozásnak” minősítette. Az elnökségi közlemény után Hazim el-Beblávi ideiglenes miniszterelnök televíziós beszédében világossá tette, hogy a kormány türelme elfogyott, döntése, hogy lebontják a testvériség kairói táborait, feloszlatják a Murszit támogatók ülősztrájkát, immár végleges. Szerinte „a tüntetők átlépték a békés demonstráció határait”. Beblávi a tüntetőket erőszakra való felbujtással, a közlekedés korlátozásával, utak lezárásával vádolta meg. Mint mondta, a hatóságok mindeddig csak a böjti hónapra való tekintettel nem kezdtek el intézkedni az ülősztrájkot folytatók ellen, ám most eljön ennek az ideje. Murszi elnökségének július 3-i megdöntése óta egyébként már legalább háromszázan vesztették életüket összetűzésekben.

A Mena híre szerint amolyan utolsó reményként a ramadán hét végi záróünnepét követően, a jövő héten Egyiptom fő iszlamista hatósága, az al-Azhar tesz még egy kísérletet a nemzeti megbékélés előmozdítására.

Tegnap délutántól egyébként – a kormányfő figyelmeztetése ellenére –tovább nőtt a tömeg a Kairó északkeleti részén lévő Rabia al-Adavija mecsetnél. A környező úton kövekből, homokzsákokból barikádokat emeltek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.