Holtponton az „arab tavasz”

Tízezrek vonultak az utcára szerdára virradó éjjel Tuniszban, miután Musztafa Ben Dzsafar, az Alkotmányozó Gyűlés elnöke bejelentette a testület munkájának felfüggesztését, a politikai párbeszéd hiányára hivatkozva. A tüntetők az iszlamista Ennahda (Újjászületés) párt vezette kormány ellen léptek fel. Sokuk a meggyilkolt ellenzéki politikusok, Sokri Belaid és Mohamed Brahmi arcképét tartották a magasba a tunéziai lobogók tömege között – jelentették a hírügynökségek. Mindkettejük halálát szalafisták, szunnita szélsőségesek számlájára írják.

Egyelőre bizonytalan a hírmagyarázók szerint, hogy milyen mély válságba süllyedhet a 2011 elején az „arab tavasz” egész eseménysorozatát elindító észak-afrikai ország, annyi azonban jól látszik, megrekedt a demokratikus átalakulás folyamata. „A bejelentés következményei még nem ismertek a ramadán végét lezáró Id al-Fitr csütörtökön kezdődő hosszú hétvégéjét megelőzően. De a helyzet gyorsan tarthatatlanná válhat, ha nem találnak megoldást”, írta szerdán a tunéziai fejleményeket rendre közelről figyelemmel kísérő párizsi Le Monde az alkotmányozás felfüggesztésére utalva. Moez Ben Szalem, a Kapitalis tunéziai hírportál publicistája szerint a kormány a végét járja, napok kérdése a bukása. Úgy véli, ezt felgyorsítja, hogy a tunéziaiak egy, számukra hatvan éven át ismeretlen jelenséggel találták szembe magukat, a politikai merényletekével.

Bizonytalan, hogy „egyiptomi irányt” vehetnek-e a fejlemények. Ezt végső esetre, ha fennmarad a patthelyzet, Bédzsi Káid esz-Szebszi volt miniszterelnök, a legnagyobb ellenzéki párt, a Nida Tunesz (Tunézia felhívása) elnöke sem zárta ki a párizsi lapnak adott interjújában. Annyi világos, mindkét oldal képes (legalábbis a tízmilliós Tunézia méreteihez képest) tömegeket, tízezreket vinni az utcára. Megtette ezt az Ennahda is szombaton, amikor is Rásíd Gannusi, a párt elnöke az „ellenforradalommal” szemben szónokolt, elítélve azokat, akik „megtapsolták és importálni akarják az egyiptomi államcsínyt”. Az is világos persze eközben, hogy a Maghreb-ország hadseregének szerepe nem mérhető az egyiptomiéhoz, miként Tunéziában viszont jóval erősebbek, és komoly mozgósítási erővel rendelkeznek a szakszervezetek. Ez a társadalmi háttere az Ettakatol baloldali pártnak, az országot irányító ún. „trojka” részének. Az Ettakatol főtitkára éppen az alkotmányozó gyűlési elnök Ben Dzsafar.

Tunézia ezenkívül nem a szűkebben vett Közel-Keleten, a világ egyik fő „puskaporos hordójánál” helyezkedik el, hanem inkább az arab világ perifériáján. Földrajzilag legalábbis. Politikailag ugyanis nagyon a bölcsőjében: a világ a legnyugatiasabb arab országtól várja a legtöbbet a demokratikus átalakulásban. A tunéziaiak szélesebb kontextusban látják önmagukat, s ami az Ennahdát illeti, meglehetősen pesszimistán. – Nemcsak Tunézia van mozgásban, hanem ugyanez a tendencia, ugyanez a ciklon munkál mindenütt: az arab tavasz felszámolása Egyiptomban, Líbiában, Jemenben, Szíriáról már nem is beszélve – nyilatkozta Hamadi Dzsebali, az iszlamisták februárban lemondásra kényszerült miniszterelnöke, jelenleg az Ennahda főtitkára. Szerinte voltak ugyan kormányzási hibák, „de hány szavazattal választották meg Franciaországban Francois Hollande elnököt, s mekkora ma a népszerűsége? Jogos-e így megdönteni egy államot?” Dzsebali úgy véli: „Egyiptom nagyon nyom, s mindennek a nyertese a diktatúra, talán más módon, más alakokkal”.

Az alkotmányozást két éve kezdték, de egy helyben topog. Eredetileg egy évre tervezték,míg Ali Larajed, az új miniszterelnök idén október 23-át (a választások második évfordulóját) jelölte meg a testület munkájának lezárására. December 17-re pedig az új választásokat ígérték. Most mindkettő bizonytalan.

Az ideiglenes kormány lemondását tízezrek követelték Tunisz központjában, miután egy ellenzéki politikus meggyilkolása immár két hete válságot robbantott ki
Az ideiglenes kormány lemondását tízezrek követelték Tunisz központjában, miután egy ellenzéki politikus meggyilkolása immár két hete válságot robbantott ki
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.