Romániában elmarad a nagy rezsicsökkentés

Július elsejétől 1,3 százalékkal, augusztustól pedig további négy százalékkal csökkent a villamos energia hatósági ára Romániában. A mérséklődés azonban jócskán elmarad a kormány várakozásaitól. A helyzetet bonyolítja, hogy szintén júliusban nyolc százalékkal drágult a földgáz.

A rezsicsökkentés részeként a bukaresti kabinet júliustól jelentősen lejjebb vitte a megújuló energia szubvencióját: négy évvel elhalasztották a szél-, nap- és vízenergia előállítását ösztönző, úgynevezett zöldtanúsítványok egy részének kifizetését. A tíz megawattnál kisebb teljesítményű új vízerőművek az eddigi három helyett két, a szélerőművek az eddigi kettő helyett egy, a napelemes áramfejlesztők pedig az eddigi hat helyett négy zöldtanúsítványt értékesíthetnek minden megtermelt megawattóra villamos energia után. A kieső támogatást 2017 márciusától, illetve (a szélerőművek esetében) 2018 januárjától kapják meg. –Mivel a szubvenció a végfogyasztó számláit terheli, a kormány azt reméli, hogy a második fél évtől kezdődően legalább tíz százalékkal csökken a lakossági villanyszámla – közölte Constatin Nita energiaügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

Ám az energetikai szabályozó hatóság (ANRE) elnöke szerint a fogyasztók hiába várják a számlák azonnali csökkenését, azt pedig végképp nem lehet kiszámítani ebben a szakaszban, pontosan milyen hatása lesz a kormányzati intézkedésnek. Niculae Havrilet hangsúlyozta, minden attól függ, hogyan alakul a zöldtanúsítványok árfolyama az energiatőzsdén. A tanúsítványokat 37-38 eurós áron adják-veszik, a törvényben megszabott legmagasabb ár pedig 59 euró. Mivel a piacon kevesebb tanúsítvány lesz a kormány intézkedése nyomán, nem kizárt az árak emelkedése sem.

Havrilet egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány elszámolta magát. A háztartások a villanyszámla tíz százalékával vesznek részt a zöldenergia támogatásában (az ipari fogyasztóknál ez az arány 25 százalék), következésképpen a kormány által becsült tízszázalékos számlacsökkenés legfeljebb a szubvenció eltörlésével valósulhat meg.

A zöldenergia-termelők uniós segítséggel próbálják visszafordítani a támogatásokat csökkentő kormányzati intézkedést. Az Európai Bizottság piaci versenyt felügyelő főigazgatósága már megkezdte az előzetes vizsgálatokat a szélenergia- (RWEA) és a napenergia-egyesület (RPIA) beadványa nyomán. A termelők szerint a kormány törvénytelenül módosította egyoldalúan az Európai Bizottság által is jóváhagyott szubvenciót, amire több milliárd eurós beruházások üzleti terve épült. A zöldenergiába befektető cégek perrel fenyegetik a román államot, és arra figyelmeztetnek, hogy a több százmillió eurós kártérítést a román adófizetőknek kell majd megfizetniük. Az egyesületek azzal érvelnek a brüsszeli bizottságnál, hogy a Ponta-kormány 2013/57. számú sürgősségi rendelete számos kivételt, valamint egymásnak ellentmondó és visszamenő hatályú intézkedést tartalmaz, s ezáltal torzítja az energiapiacot.

Az ügy kapcsán csaknem nyílt konfliktus alakult ki Victor Ponta miniszterelnök és az energetikai szabályozó hatóság vezetője között. Niculae Havrilet kijelentette, hogy a kabinetnek a lakossági jövedelmek növelésére kellene összpontosítania, nem pedig arra, hogy a villany árát „nem fenntarthatóan” alacsony szinten tartsa. Ponta válaszként azzal vádolta az ANRE elnökét, hogy a szolgáltatók oldalára állt a rezsicsökkentésért folyó harcban.

Szakszervezeti tüntetés Bukarestben a gázáremelés ellen
Szakszervezeti tüntetés Bukarestben a gázáremelés ellen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.