Az egységet hiányolta az uniós biztos

– Azt hittem, hogy mind szabadságon lesznek, de látom, nem ez a helyzet – mondta az újságíróknak némileg csalódottan Karel De Gucht, az EU kereskedelemmel foglalkozó biztosa, amikor nemrég bejelentette, hogy az Európai Bizottság megegyezett a kínai tárgyalópartnerekkel a napelemek áráról. A bizottság tavaly szeptember óta vizsgálódott.

Az európai napelemgyártók – elsősorban a SolarWorld német cég, amely a Financial Times napilap szerint tavaly 476 millió eurót vesztett – ugyanis figyelmeztettek: szerintük a kínaiak dömpingárakon értékesítik ezeket a termékeiket Európában, és ez tavaly már veszélyeztette az iparágat. Az EU júniusban 11,8 százalékos vámot vetett ki a kínai napelemekre, és augusztus hatodika után átlagosan 47,6 százalékra emelkedett volna ez a tarifa, ha nincs megállapodás.

Gyártósoron dolgozik egy munkás egy kínai napelemgyárban
Gyártósoron dolgozik egy munkás egy kínai napelemgyárban

Az egyezség azonban az utolsó pillanatban megszületett, igaz, az európai napelemgyártók egyáltalán nem boldogok tőle. A kínai kereskedelmi kamara által javasolt kompromisszumos megoldás az lett, hogy minimum importárakat állapítottak meg: a kínai napelemeket évente összesen 7 gigawattig vámmentesen értékesíthetik, mégpedig wattonként 56 eurócentnél nem alacsonyabb áron. A 2015 végéig hatályos egyezség értelmében e felett, illetve az ennél olcsóbban eladott termékekre a 47,6 százalékos büntetővám érvényes.

A kialkudott „padlóérték” viszont az európai gyártók szerint éppen az az alacsony dömpingár, ami sérti az ő érdekeiket. (A bizottság korábban arról beszélt, hogy az 1,12 eurós ár enyhítené az európai cégek kárait, az európai napelemgyártókat képviselő ProSun pedig 80 centet akart elérni.) – Egyáltalán nem racionális a döntés – panaszkodott Milan Nitzschke, a ProSun elnöke. Az ernyőszervezet az Európai Bírósághoz fordul a bizottság döntése miatt. Szerinte ugyanis a megállapodás veszélyezteti az iparágat, amely már így is 15 ezer munkahelyet épített le az állami támogatásokat élvező kínai cégekkel vívott versenyben.

A kínai exportőrök az európai piac közel 80 százalékát szerezték meg, ami szakértők szerint a megállapodás eredményeként 60-70 százalékra csökkenhet (hiszen például a 140 kínai exportcégből 50 nem fogadja el a korlátozást, így a magasabb vámot kell fizetnie). Erre utalt De Gucht is, aki szerint ennek a résnek a megszerzése érdekében az európai társaságok felelőssége, hogy versenyképesebbek legyenek. Szerinte egyébként amegállapodás megszünteti az európai piacnak okozott károkat. Rossz nyelvek szerint a bizottság engedett a zsarolásnak. Hiszen a napelemre vonatkozó dömpingvám június eleji bejelentése után a kínaiak hamar dömpingvizsgálatot indítottak az európai borexportálókkal szemben, amivel elsősorban Franciaországra és a mediterrán országokra nehezült nyomás. Németország sem támogatta a bizottság eljárását, noha a legnagyobb napelemgyártók éppen ott vannak. Angela Merkel kancellár további tárgyalásokat szorgalmazott. A nemzeti kormányoknak egyszerűen túl érzékeny kérdés a kínai kapcsolat ahhoz, hogy annak egy fontos szeletét is a bizottság kezében adja, még akkor is, ha ezzel az európai ipart lehetne védeni. Az EU-biztos a sajtótájékoztatón is utalt arra, hogy a bizottság a tárgyalások során nem érezte minden tagállam támogatását. Vagyis Kína jól kihasználta a megosztottságot.

Ezt Karel De Guchtnek is észben kell tartania. A politikus, akit a Financial Times szerint csak „őrült belgának” hívnak Pekingben, azon az állásponton van, hogy az állami támogatások táplálják a kínai gyártási dominanciát. Szerinte Peking rendre megakadályozza, hogy az európai cégek panaszt tegyenek Brüsszelnél: egyszerűen azzal fenyegetőznek, hogy kizárják őket a kínai piacról, ha az EU-t hívják segítségül. A makacs belga hajlandó nekimenni a nem igazán tisztességes kínai eljárásoknak, de félő, hogy a tagállamok megint kihátrálnak mögüle. A kereskedelmi háborút most el lehetett kerülni, de De Guchték már szubvencióellenes vizsgálatra készülnek egy sokkal érzékenyebb területen, a távközlési hálózati berendezésekkel foglalkozó vezető kínai cégekkel szemben. De Gucht –utalva a tagállamok Kínával folytatott különtárgyalásaira – úgy nyilatkozott: „Ha mindenki a saját szerepkörében marad, akkor erős kereskedelmi politikát folytathatunk.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.