Áfamérséklés adóemeléssel

Adók emeléséről és a járulékfizetési kötelezettség kiterjesztéséről szól egyebek közt a román kormány szándéknyilatkozata, amelynek alapján újabb hitelszerződést készül aláírni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

A szociáldemokrata Victor Ponta kormánya a múlt héten jutott egyezségre az IMF-fel négymilliárd euró értékű elővigyázatossági típusú megállapodásról. Az októberben aláírandó szerződés még nem nyilvános, ám egyre több részlete szivárog ki a sajtóba.

Az RTV hírtelevízió szerint, amely megszerezte a dokumentumot, jövő januártól az ingatlanok bérbeadásából származó jövedelmekre is kiterjesztik a járulékfizetési kötelezettséget. A magas jövedelműek munkaviszonnyal nem rendelkező házastársa vagy nagykorú gyermeke is köteles lesz egészségbiztosítást fizetni. A kormány azt is vállalta, hogy a jövő évtől az ingatlanadó mértékét az építmény rendeltetése szerint állapítja meg, nem a tulajdonos státusa alapján. Ha egy lakásban cég működik, hiába magánszemély a tulajdonos, meg kell fizetnie a társaságokat terhelő, az ingatlan becsült forgalmi értékének 1,25 százalékát kitevő adót. Ez pedig a magánszemélyek ingatlanadójának a tízszerese.

Az adók emeléséből származó többletbevételt a kormány a szociális juttatások emelésére szándékozik felhasználni. A jövő év elejétől várhatóan nő a családi pótlék, a kereset nélküli családoknak járó úgynevezett garantált minimális jövedelem, illetve a villanyáram szubvenciója is – miközben a szándéknyilatkozat szerint folytatódik az energiapiac liberalizálása.

Victor Ponta miniszterelnök fontosnak tartotta kiemelni, hogy újabb állami vállalatot nem adnak magánkézbe. A kiszivárgott információk szerint azonban privatizálják több stratégiai vállalat kisebbségi részvénycsomagját. Ezek egy része az előző, júniusban lejárt IMF-megállapodásban is szerepelt. A kormány 2014 őszéig a tőzsdén eladja a vízerőműveket üzemeltető Hidroelectrica, a Romgaz gázvállalat és a romániai áramszükséglet ötödét előállító cernavodai atomerő egyenként tízszázalékos tulajdonrészét. Bukarest azt is vállalta, hogy bérbe ad ezerötszáz kilométernyi vasútvonalat, befejezi a román államvasút áruszállító részlegének privatizációját, átszervezi vagy bezárja a szintén deficites személyszállítás veszteséges részlegeit, és szeptemberben emeli a vasúti jegyek árát.

Bukaresti tárgyalásai végeztével az IMF küldöttségének vezetője, Andrea Schaechter elmondta: a két évre szóló szerződés része, hogy a kormány kísérleti jelleggel egyéves időszakra kilenc százalékra csökkenti a kenyér áfáját a jelenlegi 24-ről. Az ellenzék mellett számos elemző is kétségbe vonta, hogy az intézkedés valóban elvezet a jelenleg 75-80 százalékosra becsült feketegazdaság kifehérítéséhez. A Rompan malom- és sütőipari szövetség szerint szigorítani kell az értékesítés feltételeit. Az érdekvédelmi szervezet egy hét alatt kidolgozott egy kormányhatározat-tervezetet, amely szerint pékárut csakis kenyérboltokban és a bevásárló központok elkülönített részlegeiben lehetne árusítani.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.