Terrorfenyegetés: csak az utasításra várnak a merénylők?

Az Egyesült Államok közel-keleti képviseleteinek védelmét megerősítették, a külügyminisztérium felszólította az amerikaiakat, hogy hagyják el Jement. A The New York Times szerint múlt héten lehallgattak egy az al-Kaida vezére és a szervezet jemeni szárnyának vezetője között lezajlott beszélgetést.

A készültség fokozódik: az Egyesült Államok közel-keleti képviseleteinek védelmét megerősítették, közülük 19 egész héten zárva marad. A Reuters értesülései szerint az USA térségben állomásozó csapatait magasabb készültségi fokozatba helyezték. Az amerikai külügyminisztérium felszólította az amerikai állampolgárokat, hogy ne utazzanak Jemenbe, ha pedig már ott vannak, azonnal hagyják el az országot.

Az amerikai hatóságok múlt csütörtökön jelentették be: arról értesültek, hogy terrortámadásra készül az al-Kaida egy csoportja, ezért az arab világban szokásos pénteki és szombati szünnap után vasárnap sem nyitnak ki a követségek. Ám helyi idő szerint vasárnap este az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy meghosszabbítja a bezárásokat. Jen Psaki szóvivő szerint nincs a birtokukban új információ a fenyegetésekről, egyszerűen jelezni szeretnék, mennyire fontos számukra a munkatársak és a látogatók biztonsága, ezért inkább mindent túlbiztosítanak. A hét végén zárva maradt 22 nagykövetségből 15-ben hosszabbították meg a szünetet, és minden magyarázat nélkül négy további ország is felkerült a bezárandó képviseletek listájára: Madagaszkár, Burundi, Ruanda és Mauritius. A szóvivő hozzátette, hogy a követségek egyébként is zárva lettek volna a hét nagy részében a muzulmán országokban szerdán vagy csütörtökön véget érő böjti hónap, a ramadán és az ahhoz kapcsolódó ünnepségek miatt.

A négy új, fenyegetés alatt álló helyszín miatt az amerikai sajtó hamar megkérdőjelezte, hogy a külügyminisztérium valóban új információkat kapott volna. Ám a kormány továbbra is titkolózik, nem árul el sokat a fenyegetésről. A sajtó névtelen informátorokra és az amerikai törvényhozás azon tagjainak nyilatkozataira támaszkodik, akikkel hivatalból megosztanak a hatóságok bizonyos hírszerzési információkat. Abban mindenki egyetért, hogy feltehetően az al-Kaida jemeni szárnya készül támadásra, ám senki sem tudja megmondani, hol és mikor. Az is sokat elárul, hogy a jemeni belügyminiszter a Reuters híradása szerint vasárnap közölte: megerősítik az ország kikötőinek, repülőtereinek, olaj- és elektromos vezetékeinek a védelmét. Nagy-Britannia és Franciaország is bejelentette, hogy zárva tartja a jemeni nagykövetségét. A CBS riporterének értesülései szerint az amerikai hatóságok által lehallgatott kommunikáció arra utal, hogy nagy léptékű támadásra készül a szervezet. A végrehajtásával megbízott terroristák pedig már akár a támadás tervezett helyszínére is érkezhettek, és jelenleg utasításra várnak. A CNN információi szerint a jemeni al-Kaida-csoport a támadás tervezésének legutolsó fázisában van, és az előkészületek az elmúlt napokban felgyorsultak.

A The New York Times eközben azt írja, hogy múlt héten az al-Kaida-vezér Ajman al-Zavahri és a szervezet jemeni ágát vezető Nasszer al-Wuhajsi beszélgetését hallgatták le, és emiatt zárták be a nagykövetségeket. Az újságnak nyilatkozó források szerint ez a legkomolyabb terrorfenyegetés 2001. szeptember 11-e óta, és azt mutatja, hogy Zavahrinek még mindig jelentős befolyása van a terrorszervezet legerősebb, jemeni szárnya fölött.

Saxby Chambliss, a szenátus hírszerzési bizottságának legmagasabb rangú republikánus tagja szerint nagyon megugrott az al-Kaida-tagok között elfogott kommunikáció mennyisége, ami „erősen emlékeztet arra, amit szeptember 11. előttről is hallottunk”. Az NBC hírtelevíziónak úgy nyilatkozott: „Ez a legsúlyosabb fenyegetés, amelyről az utóbbi években hallottam.” Peter King republikánus képviselő szerint pedig „az al-Kaida sok tekintetben most erősebb, mint 2001 szeptembere előtt volt, mert mutálódott, elterjedt, és bármelyik irányból támadhat”. Peter T. King republikánus képviselő szerint a támadás „alapvetően lehet Európában, lehet az Egyesült Államokban, de az is lehet, hogy egy támadássorozat készül”. Hangsúlyozta: semmi sem biztos.

A honatyák arra is felhasználták a nyilvánosságot, hogy kiemeljék: erre a terrorfenyegetésre is úgy derült fény, hogy a digitális információszerzésre szakosodott ügynökség, az NSA elfogta a terroristák interneten folytatott kommunikációját. Amióta Edward Snowden, az ügynökség korábbi alkalmazottja egyre több információt szivárogtat ki az NSA működéséről, a szervezetet rengeteg kritika érte, mondván megsérti az amerikai és külföldi állampolgárok privátszféráját.

„A jó hír az, hogy megszereztük az információt. És ez a dolgunk. Ez az NSA dolga” – mondta Dutch Ruppersberger demokrata képviselő az ABC tévécsatornának. Chambliss is hangsúlyozta az említett interjúban: az NSA programjai teszik lehetővé, hogy belehallgassanak „a rosszfiúk beszélgetéseibe.” Ám a demokrata Richard J. Durbin szenátor az NBC-nek nyilatkozva azt is hozzáfűzte: ismét az internetes kommunikáció megfigyelése segített a terv leleplezésében, ezért újfent kétségbe vonható, hogy van-e értelme minden amerikai telefonhívás minden adatát összegyűjteni. Ez az NSA egyik legvitatottabb gyakorlata azok közül, amelyeket Snowden nyilvánosságra hozott.

A jelenlegi fenyegetésről minden politikusnak és elemzőnek eszébe jut a tavalyi szeptember 11. is, amikor támadás érte az amerikai konzulátust Bengáziban. Lindsey Graham republikánus képviselő a CNN-nek úgy kommentálta az eseményeket: a nagykövetség-bezárások és az utazók figyelmeztetése azt mutatja, hogy az Obama-kormány „megtanulta a leckét” a tavaly szeptemberi líbiai támadás után. Akkor négy amerikai vesztette életét a bengázi konzulátuson, köztük Christopher Stevens nagykövet. „Bengázi teljes kudarc volt. A fenyegetés akkor valódi volt. Az információk valódiak voltak. Alapvetően elrontottuk. Hála istennek tanultunk Bengáziból, és a kormány ezt jól kezeli” – jelentette ki a dél-karolinai szenátor.

Amerikai zászló az Egyesült Államok jeruzsálemi konzulátusán. Csak találgatnak, honnan jön a fenyegetés
Amerikai zászló az Egyesült Államok jeruzsálemi konzulátusán. Csak találgatnak, honnan jön a fenyegetés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.