Újra jönnek a fiatalok?

A hatalmon lévő párt, az iszlamista Ennadha által kilátásba helyezett engedmények sem csitítják a kedélyeket Tunéziában, ahol már tíz napja tartanak a kormányellenes tüntetések. A résztvevők a Nemzeti Alkotmányozó Gyűlés feloszlatását és ügyvivő kabinet azonnali kinevezését követelik, s közben aktivizálódtak a hatalom hívei is.

A fővárosi Bardo téren kormányellenes és – kisebb számban – Ennadha-párti demonstrálók is vannak biztonsági kordonnal elkerítve, a parlamenttel szembeni Kasbah téren pedig a kormányerők hívei gyűlnek össze menetrend szerint, naplemente után. És persze zajlik köztük a számháború: a kabinet támogatói azt állítják magukról, hogy szombaton kétszázezren vonultak fel, míg politikai ellenfeleik tizedannyian voltak.

Hiába ígért a hatalom kormányátalakítást, sőt új választásokat, a tiltakozók már nem hisznek neki, és ugyanazt követelik, mint Mohamed Brahmi ellenzéki politikus közelmúltbeli meggyilkolásának másnapján: a miniszterelnök távozzon a hatalomból. – Nem bízunk már ebben a kormányban és abban sem, hogy demokratikusan le tudnának vezényelni egy új választást. Hiszen amióta hatalomra kerültek, folyamatosan alakítják át az egész intézményrendszert. Ez a helyzet tragédia Tunézia számára – fejtegeti a Népszabadságnak Nozha Ben Mohamed, a független médiaszövetség által alapított, Radio 6 fiatal, elszánt és agilis igazgatónője. Elmondása szerint az elmúlt hónapokban több fenyegetést is kapott, amikor az adásban vallási témákat vagy a kormány programját tűzte napirendre.

A tüntetők azért követelik olyan hévvel a Nemzeti Alkotmányozó Gyűlés feloszlatását, mert több ponton is elfogadhatatlannak tartják azt az alaptörvény-tervezetet, amelyen a testület már jó ideje dolgozik. Leginkább a demokratikus intézményeket felügyelő bizottságok átszervezésére vonatkoznak a panaszok, amelyek már az elmúlt két évben is hallhatók voltak, Brahmi meggyilkolásának hírére pedig megújultak. – A kormány az új alkotmánytervezetben átalakítaná a médiát felügyelő szervezetet, úgy, hogy a tagokat a parlament választaná meg, holott ebben a döntésben eddig minden civil szervezetnek és az igazságszolgáltatásnak is volt szava – panaszolja a rádióigazgató.

A nem kívánt intézményi átalakításokat nehezményezi Taoufik Romdan Zeghuf, a szavazások lebonyolításáért felelős Legfelső Független Választási Bizottság koordinátora is. A testület a nemzetközi jelentések szerint is sikeresen szervezte meg közvetlenül a jázminos forradalom néven ismert tüntetéssorozat után, 2011 októberében a választásokat, azóta mégis sok támadás érte. – Bár a voksolás rendben zajlott le, utána a hatalom ránk tette a kezét. A kormány csökkentette a bizottsági tagok számát, és megválasztásukra új szabályokat írt ki. Például harminchat évesnél fiatalabb férfiak már nem kaphatnak helyet a választási bizottságban, ami azért is furcsa, mert fiatalok csinálták a forradalmat – mondja szavait gondosan megválogatva a középkorú koordinátor.

A fiatalok azt is sérelmezik, hogy miközben a demokratikus menetrend még nem tisztázott, a munkaerőpiac és a vásárlóerő továbbra is stagnál, sőt inkább visszaesett. Két év alatt mintegy kétszáz cég zárt be az országban, ami tovább rontja a munkakereső fiatalok lehetőségeit. –Nagyon nehéz az álláskeresés most, nehezebb, mint a forradalom előtt volt – fejtegette lapunknak Jasszin Ameur huszonhat éves mérnök, aki sikeresen elmenekült egy cégbezárás elől: az utolsó pillanatban váltott, és hagyott ott egy európai informatikai társaságot.

Mivel a két év alatt felgyülemlett problémákat ellenfelei szerint nem oldják meg az Ennadha első javaslatai, Ali Lajered miniszterelnök pár napja más stratégiához folyamodott. A terrorizmus ellen harcra igyekszik terelni a figyelmet: a média terroristagyanús elemek elleni hadműveletek tucatjáról adott híreket vasárnap és a korábbi napokban. Az új stratégia részeként, a kormány a terrorizmus elleni törvény újraélesztését is kezdeményezte, és az erről szóló szombati tanácskozásra az összes pártot, biztonsági és katonai vezetőt is meghívta. A megbeszélésen megjelentek a legfontosabb tisztségviselők, a kormányhoz közelebb álló pártok és médiaszemélyiségek, az ellenzéki erők azonban távol maradtak. Ők – a jelek szerint – a következő napokban is tüntetésekre készülnek.

Tüntetők követelik a kormány távozását Tuniszban
Tüntetők követelik a kormány távozását Tuniszban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.